Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Buried (2010)

Σκηνοθέτης: Rodrigo Cortés
Συγγραφέας: Chris Sparling
Παίζουν: Ryan Reynolds
Χώρα: Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία
Release: 2010
Budget: $3,000,000
Runtime: 95 min

This is now your life

Die buried alive

O Πώλ, ξυπνάει, δεμένος και φιμωμένος, μεσα σε ένα κουτί. Ενα φέρετρο, προφανώς θαμμένος κάτω απο τη γή. Αφου καταφέρνει σχετικά ευκολα να λυθεί, ανακαλύπτει, οτι έχει ακόμα επάνω του τον αναπτήρα του, και βρίσκει οτι όποιος τον έβαλε εκεί, του έχει αφήσει και ενα κινητό τηλέφωνο.

EISAI MONOS? ESTANESE EGLWVIZMENOS? PARE TWRA STO 691 69696969 KE 8A PERASIS IPERWXA.
Είναι οδηγός φορτηγού, που δουλεύει με συμβόλαιο στο Ιράκ. Οι λόγοι για όλο αυτό, σε λίγο γίνονται γνωστοί απο τον ίδιο τον απαγωγέα. Λύτρα.
Αρχίζει ενας αγώνας δρόμου ενάντια στις προμήθειες οξυγόνου που βρίσκονται μέσα στο φέρετρο. Ξέροντας οτι ο αέρας δεν θα φτάσει για παραπάνω απο μιάμιση ώρα, αρχίζουν τα τηλέφωνα σε γνωστούς, φίλους, υπηρεσίες, το FBI και όποιον είναι δυνατόν να βοηθήσει.

Αυτή η ταινία, πρεπει να εχει το μικρότερο κάστ απο οποιαδήποτε αλλη χολλυγουντιανή παραγωγή. Ενα (1) άτομο. Ένα. Ναι! Επίσης όπως είναι φυσικό πρεπει να εχει και τα λιγότερα και προφανώς φτηνότερα ντεκόρ. Εφτά τέτοια κουτιά.
Λές να μας πάρουν γραμμή οτι τσεπώσαμε απο τα 2000000$ που μας δώσανε για ντεκόρ?
ΟΛΟ το εργο, διαδραματίζεται ΜΕΣΑ στο φέρετρο, εκτός απο καναδύο πλάνα, που δείχνουν τον ήρωα απο πάνω, σαν να μην υπάρχει καπάκι, ως φαντασία.
Σε ολο το έργο, ο ήρωας μιλαει στο τηλέφωνο, προσπαθώντας να σώσει τον εαυτό του, οπότε δέν είναι η δράση μονότονη. Σεναριακά. 
Οπτικά? -ακούω να λέτε με χαμηλή φωνή εκεί στη γαλαρία- ΟΧΙ ούτε οπτικά.
ο Rodrigo Cortés εχει κανει μια ταινία, οπου ουσιαστικά δέν επαναλαμβάνει καν δυο φορές το ίδιο πλάνο, και ΔΕΝ απομακρύνεται παρ ολα αυτά απο τον ήρωα, για να σου δίνει την εντύπωση της καμερας Μέσα στο φέρετρο. Σαφώς και είναι κλειστοφοβικό του κερατά, αλλα αυτό ακριβώς δέν ειναι το ζητούμενο?
Ναί? Pizza Hut? Θελω μια Εκστρα Λάρτζ με οκταπλό πεπερόνι, και μια μπουκάλα Οξυγόνο.
Η "δράση" είναι καταιγιστική. Κλισέ φράση για ταινίες δράσης. Ε, έλα που κολλάει και εδώ παρότι το μόνο που βλέπεις είναι ο τύπος στο κουτί του? Η σειρά πάει ως εξής: Ξεκινάει το έργο, και σε πλακώνει μια κλειστοφοβία οπως είναι φυσικό. Σε λίγο ηρεμείς -τρόπος του λέγειν- απο αυτό, και αρχίζεις να συμπασχεις στο τι θα γίνει και πως θα τον βρούν. Αρχίζουν συνεννοήσεις κλπ, και σε πιάνει αγχος γιατι ο χρόνος συνέχεια τελειώνει.
Προχωράς έτσι ακριβώς και κλιμακούμενα, λόγω δράσης πλέον και όχι κλειστοφοβίας, και φτάνεις σε ενα τελευταίο δεκάλεπτο, οπου εχοντας τελειώσει την πίτσα και τα σουβλάκια, τρώς νύχια, δαγκώνεις παπλώματα, κουβρ λί, το πρίτι μπρά σου, και το γάτο αν είναι εκεί κοντά. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα απο τα καλύτερα, και σίγουρα το φτηνότερο θρίλερ.
Να γιατι χρειάστηκαν 7 τέτοια κουτιά. Τα 6 καήκανε.
Ως εικόνα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να το βρείτε βαρετό. Μονότονο ναι, αν δεν σας ικανοποιεί ο ενας και μοναδικός "χώρος". Αλλα επ'ουδενί βαρετό.
Κανεις δεν θα έλεγε οτι είναι δυνατόν να σκηνοθετηθεί έργο σε ενα κουτί, και να μην γίνει βαρετό για 90 λεπτά. Κι όμως.

Και φτάνουμε στο ατού της ταινίας. Τον Ryan Reynolds.
Kαταταγείτε μας λέγανε... Οταν μού 'παν, οτι θα είμαι σε όλο το έργο ξάπλα, νόμιζα οτι είναι τσόντα...
Αυτό το παιδί, που χοροπηδάει με περισσή άνεση απο κωμωδία, σε ταινία δράσης, και απο δράμα σε θρίλερ κατασκοπείας, τό 'χει. Απλά τό 'χει.
Απο τους πιο πολυτάλαντους ηθοποιούς της γενιάς του.
Οταν είπατε σκηνές στην άμμο, σκεφτόμουν παραλίες. Θα διαβάζω καλύτερα τα συμβόλαια.
Το εργο προφανώς γυρίστηκε γραμμικά, απο αρχής μέχρι τέλους, καθότι ήταν μονο ένας ο χώρος. Το γύρισμα διήρκεσε 17 μέρες. Η ερμηνεία του εχει εκπλητική συνέχεια και συνάφεια, οι μεταπτώσεις του και η κλιμάκωση της εντασής του εξαιρετικές, και τελικά, ακόμα και αν δεν αξιζει για τίποτα άλλο αυτή η ταινία, είναι η καλυτερη στο βιογραφικό του, και αξίζει έστω γι αυτό.

Εχετε κλειστοφοβία? Ε, θα λεγα να μην το δείτε. Απο την άλλη, είναι τέτοια η μαστοριά του Σκηνοθέτη, που ναι μεν εκει μέσα όλο, αλλα δέν σε πλακώνει και παραπάνω απ όσο "χρειάζεται". Αν απο την άλλη δέν εχετε κλειστοφοβία, ε, παίζει και να αποκτήσετε. Μην ξεχνάμε οτι ειναι 90 λεπτά σε ενα φέρετρο.
Σας αρέσουν τα θρίλερ με γρήγορη δράση και τις μεγάλες ανατροπές, και τις διαπλεκόμενες καταστάσεις? Αυτό είναι για σάς. Σας αρέσει ο Ryan Reynolds? Ε, Αέρα.
Οπως και νάχει, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ.

4 σχόλια: