Το καλοκαίρι μπήκε πλέον για τα καλά και εμείς αρχίζουμε να λιώνουμε από τη ζέστη.
Και πως ένας γνήσιος horror fan δροσίζεται;
Βλέπει Σκανδιναβικές ταινίες τρόμου!
Οι Σκανδιναβικές χώρες πέρα από το ψυχρό κλίμα, έχουν μεγάλη παράδοση σε θρύλους, οπότε δε θα μπορούσαν να μη κάνουν αισθητή τη παρουσία τους στο χώρο των ταινιών τρόμου.
Από την εποχή ακόμα του βωβού κινηματογράφου, έχουν προσφέρει θρυλικά φιλμ όπως το Körkarlen και το Häxan, ενώ μέχρι και ο σπουδαίος Ingmar Bergman χρησιμοποίησε ορισμένα στοιχεία γοτθικού τρόμου στο Vargtimmen.
Για καλή μας τύχη οι Σκανδιναβοί δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και τα τελευταία χρόνια το είδος έχει αναβιώσει.
Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ο αργός ρυθμός και η βαριά ατμόσφαιρα. Όσοι φυσικά δεν είναι εξοικειωμένοι, δε πρέπει να απογοητεύονται αφού δε λείπουν ταινίες με ιδιαίτερο χιούμορ και ακραίο gore.
Όποια και αν είναι λοιπόν τα γούστα σας, σίγουρα θα ανακαλύψετε σε αυτή τη λίστα κάτι που θα σας ενδιαφέρει.
Βάλτε λοιπόν το κλιματιστικό στο φουλ, πιείτε κάτι κρύο και πάμε να παγώσουμε για λίγο!
Skjult (2009)
O Kai Koss γυρίζει στη γενέτειρα του μετά το θάνατο της μητέρας του. Φαίνεται ότι δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις και γίνεται σαφές ότι έχει άσχημα παιδικά βιώματα.
Επιστρέφοντας στο πατρικό του σπίτι, επιστρέφουν και οι εφιαλτικές του μνήμες, ενώ αρχίζει να ακούει παράξενους ήχους και να αισθάνεται ότι κάποιος τον παρακολουθεί. Παράλληλα παρατηρούνται στη περιοχή κάποιες εξαφανίσεις ανθρώπων και ο Kai πιστεύει ότι ευθύνεται κάποιος από το παρελθόν του, αφού όταν ήταν μικρός προκάλεσε άθελα του ένα ατύχημα και θεωρεί ότι έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς.
Ψυχολογικό θρίλερ με πολύ καλές ερμηνείες και μια πανέμορφη φωτογραφία του φυσικού τοπίου. Το χάνει κάπου στο ρυθμό γιατί δίνεται μεγαλύτερη βάση στην ανάλυση της ψυχολογίας του ήρωα παρά στη δράση και οι όποιες ανατροπές περνούν σχεδόν απαρατήρητες. Η ιστορία είναι γνώριμη αλλά η πολύ καλή ατμόσφαιρα μυστηρίου σώζει τη κατάσταση, ενώ το φινάλε ξεφεύγει λίγο από το αναμενόμενο κλισέ αφού σου αφήνει κάποια αμφιβολία για να χεις να αναρωτιέσαι. Συμπερασματικά, είναι μια ταινία με αρκετά αργό ρυθμό αλλά διαθέτει και ορισμένα πολύ καλά στοιχεία.
Thale (2012)
Ένα σκοτεινό παραμύθι που αντλεί έμπνευση από τη Νορβηγική λαογραφία και συγκεκριμένα από το μύθο της huldra, ενός πλάσματος με γυναικεία μορφή και ουρά αγελάδας που ζει στα δάση. Όμορφη φωτογραφία, καλό soundtrack και ξεχωριστοί χαρακτήρες, ειδικά του Leo που αποτελεί από μόνος του δείγμα του ιδιαίτερου black χιούμορ που διαθέτουν οι Σκανδιναβοί. Φυσικά αδυναμίες υπάρχουν και περισσότερο στο σενάριο που δεν είναι τόσο εμπλουτισμένο όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία η ταινία να κουράζει αφού η ιστορία δε προχωράει. Επιπλέον το CGI δεν είναι ότι καλύτερο αλλά πρόκειται για φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού οπότε οι απαιτήσεις είναι μικρότερες σε αυτό το τομέα. Παρά τα όποια όμως προβλήματα, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια που μπορεί να μη τρομάζει αλλά έχει κάτι διαφορετικό να παρουσιάσει.
Το αμφιλεγόμενο έργο του εκκεντρικού Lars von Trier που δίχασε αρκετά το κοινό, αφού χαρακτηρίζεται από αριστούργημα έως και άθλιο δημιούργημα ενός σκηνοθέτη που τρελάθηκε.
Ο άνδρας και η γυναίκα επιστρέφουν στην Εδέμ απ'όπου ξεκίνησαν όλα, χάνουν κάθε επαφή με τον πολιτισμό που δημιούργησαν και εξαφανίζεται ο κάθε φραγμός που επιτάσσει η λογική. Η άγρια φύση τους επιβάλλεται και αναγεννιούνται τα πιο άγρια τους ένστικτα. Η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται, η ιστορία ξαναγράφεται και ο Αντίχριστος έρχεται. Είναι δύσκολο να μην αναγνωρίσεις τη καλλιτεχνική αξία του φιλμ. Πρόκειται για μια οπτική πανδαισία που ξετυλίγεται σε κεφάλαια που διαθέτουν διαφορετική αισθητική, ώστε να αντλούν και διαφορετικά συναισθήματα, ενώ η μουσική συνοδεύει εκπληκτικά τις εικόνες.
Εδώ τελειώνουν τα καλά, αφού μια ταινία κρίνεται και από το νόημα που θέλει να δώσει και εδώ ήρθαμε αντιμέτωποι με το απόλυτο κενό. Ο μισογυνισμός είναι έκδηλος αλλά είναι η άποψη του δημιουργού οπότε μπορεί να την έχει και να την εκφράζει ελεύθερα. Πέρα από αυτό, δε βρήκα κανένα άλλο ιδιαίτερο νόημα, εκτός από κάποιες πεσιμιστικές και συγκεχυμένες ιδέες ενός ανθρώπου που εμφανώς πάσχει από κατάθλιψη. Μια καλλιτεχνική κινηματογράφηση δε χρειάζεται να είναι επιτηδευμένη και το ταλέντο γίνεται εύκολα αντιληπτό αρκεί να προσφέρει κάτι με ουσία. Δε θα σταθώ καθόλου σε κάποιες σοκαριστικές σκηνές. Απλά αναρωτιέμαι πως γίνεται κάποιοι να θεωρούν τα σπλάτερ σκουπίδια και μετά να ανάγουν την ίδια και χειρότερη σε κάποιες περιπτώσεις διαστροφή, σε τέχνη. Μάλλον δε θα μάθω ποτέ.
Όπως έγινε αντιληπτό, αναφέρω τη ταινία μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους και δε τη προτείνω.
Φυσικά ο σκηνοθέτης πέτυχε το σκοπό του και δημιούργησε ένα φιλμ που δε φεύγει εύκολα από τη μνήμη και συζητιέται ακόμα. Μόνο που ότι δε ξεχνιέται εύκολα δε σημαίνει ότι είναι και καλό.
Rare Exports (2010)
Φανταστείτε τον εαυτό σας τα Χριστούγεννα που η κινηματογραφική ατμόσφαιρα μοιάζει με πεδίο μάχης ανάμεσα στη Μελωδία της ευτυχίας και τη Μαίρη Πόππινς. Ταινίες σαν αυτή σίγουρα αποτελούν καταφύγιο.Το Φιλανδικό Rare Exports είναι ένα παρανοϊκο φιλμ φαντασίας, με μπόλικο καυστικό χιούμορ και κάποια στοιχεία τρόμου. Η διαφορά με αρκετά Χριστουγεννιάτικα slashers είναι ότι εδώ δεν υπάρχει δολοφόνος που σκοτώνει επειδή του τη δίνουν οι γιορτές, αλλά το ρόλο του κακού αναλαμβάνει ο ίδιος ο Άγιος. Καλές ερμηνείες και ιδιαιτέρως από τον μικρό Onni Tommila και ωραία εφέ για low budget φιλμ. Σίγουρα δε διαθέτει όσο αίμα θα θέλαμε αλλά παραμένει μια καλή επιλογή για να μπεις στο εορταστικό κλίμα.. από την ανάποδη.
Must see λοιπόν για τα Χριστούγεννα!
Rovdyr (2008)
Η υπόθεση του έργου μπορεί να συνοψιστεί στη φράση ''ωδή στα κλισέ'' και η βάση της ιστορίας θυμίζει αρκετά το πρόσφατο αλλά μέτριο Preservation . Ενοχλητικοί χαρακτήρες που τους κυνηγάνε οι κακοί μέσα στα λαγκάδια, θύματα που γίνονται θύτες και ναι τα έχουμε ξαναδεί όλα άπειρες φορές και τα έχουμε μάθει απ'έξω. Όμως αυτό το Νορβηγικό low budget ταινιάκι είναι ανώτερο από πολλά του είδους γιατί είναι αρκετά γρήγορο, πράγμα περίεργο για Σκανδιναβική ταινία και διαθέτει αρκετό πετυχημένο gore. Μην περιμένετε κάποιο ιδιαίτερο σενάριο ούτε ανατροπές αλλά να περιμένετε κάποιες καλές στιγμές αγωνίας και εξάλλου το φιλμ γι΄αυτό προορίζεται. Το φινάλε ήταν λίγο απότομο αλλά το βρήκα αρκετά ταιριαστό με το σύνολο.
Fritt vilt (2006)
Έχω την εντύπωση ότι ήταν λίγο περιττό να αναλύσω την υπόθεση η οποία περιγράφεται με τρεις λέξεις: νέοι-χιόνι-δολοφόνος. Οι ήρωες όμως εδώ μπορεί να παίρνουν κάποιες ηλίθιες αποφάσεις αλλά δεν είναι τελείως στόκοι και αυτό από μόνο του αποτελεί ανατροπή. Επιπλέον είναι και αρκετά συμπαθείς ενώ οι ερμηνείες στέκονται ως επί το πλείστων σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η κινηματογράφηση είναι προσεγμένη ενώ οι σκηνές καταδίωξης αρκετά αγωνιώδεις και συνδυάζονται αποτελεσματικά με το χιονισμένο τοπίο ή τους σκοτεινούς διαδρόμους του κτηρίου. Μπορεί να μην είναι λοιπόν κάτι πρωτότυπο αλλά είναι ένα αξιοπρεπέστατο χιονισμένο slasher. Ακολούθησαν και συνέχειες με το νούμερο δυο να είναι καλό ενώ το τρία μέτριο.
The Monitor (2012)
Από τη μια έχουμε εξαιρετική αποπνικτική ατμόσφαιρα, έντονο μυστήριο με κάποια μεταφυσικά στοιχεία και αξιόλογες ερμηνείες από τη Noomi Rapace και τον Kristoffer Joner. Από την άλλη όμως η ιστορία μπλέκεται αρκετά, σε σημείο που πρέπει να επιστρατεύσεις την εις άτοπον απαγωγή για να καταλάβεις τι έγινε στο τέλος. Δεν αναφέρομαι στη βασική αποκάλυψη, που ένα έμπειρο μάτι καταλαβαίνει εύκολα αφού δίνεται με ένα αρκετά έξυπνο πλάνο από την αρχή, αλλά σε κάποια επιμέρους στοιχεία του σεναρίου. Ένας δημιουργός οφείλει να μεταφέρει στο θεατή αυτό που έχει στο μυαλό του και εδώ δε μιλάμε απλά για ένα φινάλε με περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών, που θα μπορούσε να είναι ταιριαστό στο όλο εγχείρημα. Μιλάμε για συγκεκριμένες σκηνές που δεν εξηγούνται επαρκώς ή δεν είναι δοσμένες τόσο θεατρικά για να αφήσουν την αίσθηση ότι αποτελούν αλληγορία.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου, που δε μπορεί όμως να διαχειριστεί ορισμένες κατά τα άλλα πολύ καλές ιδέες. Αξίζει λοιπόν να το δείτε αλλά με δική σας ευθύνη!
Trolljegeren (2010)
Ένα αγαπημένο found footage, που αντλεί την ιστορία του από τον μύθο των Trolls και το αποτέλεσμα είναι διασκεδαστικό και πρωτότυπο. Έχει μάλιστα και διδακτικό χαρακτήρα αφού μαθαίνουμε σημαντικά στοιχεία για τα αγαπημένα τερατάκια, για να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε αν μας βγάλει ο δρόμος κατά Νορβηγία μεριά. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον κωμικό Otto Jespersen που υποδύεται απολαυστικά τον εκκεντρικό Huns. Οι λοιπές ερμηνείες δεν είναι το ίδιο καλές αλλά το γεγονός δεν ενοχλεί τόσο αφού οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες είναι τελείως υποστηρικτικοί. Αρκετή δράση, πετυχημένο καυστικό χιούμορ και καλά εφέ.
Δε πρόκειται για μια ταινία που έχει ως στόχο να τρομάξει, αλλά για μια διασκεδαστική περιπέτεια φαντασίας με ένα δικό της μοναδικό στυλ που ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα.
Naboer (2005)Δε πρόκειται για μια ταινία που έχει ως στόχο να τρομάξει, αλλά για μια διασκεδαστική περιπέτεια φαντασίας με ένα δικό της μοναδικό στυλ που ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα.
Ένα μικρό σε διάρκεια αλλά πολύ ατμοσφαιρικό θρίλερ από τη Νορβηγία. Το ερωτικό στοιχείο είναι έκδηλο, ειδικά στην σκληρή σκηνή σεξ και έχει γίνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την αποτύπωση της ψυχολογίας του ήρωα μέσω της εικόνας και του ήχου. Την ιστορία την έχουμε ξαναδεί αλλά εδώ παρουσιάζεται αρκετά έξυπνα, ενώ η φθαρμένη φωτογραφία, η μουσική και η ατμόσφαιρα θυμίζουν αγαπημένα κλασσικά θρίλερ. Σίγουρα δε πρόκειται για αριστούργημα αφού υπάρχουν αδυναμίες και ειδικά προς το τέλος που η αφήγηση δεν είναι βατή και μπορεί να μπερδέψει τον θεατή. Όμως δε πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνεται προσπάθεια οπτικοποίησης του λαβύρινθου ενός παρανοϊκού μυαλού οπότε η οποιαδήποτε σύγχυση είναι αναμενόμενη.
Sauna (2008)
Η σάουνα χρησιμοποιείται για να αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό αλλά σύμφωνα με τη Φιλανδική παράδοση αποβάλλονται και οι αμαρτίες. Όμως η κάθαρση δεν είναι πάντα εύκολη και προϋποθέτει την αναβίωση των πιο σκοτεινών μας αναμνήσεων, ώστε να επέλθει η αυτοκριτική και να επωμιστούμε το κόστος των πράξεων μας. Ένας δύσκολος δρόμος προς τη λύτρωση ή μια αιώνια τιμωρία;
Όπως θα καταλάβετε, δεν έχουμε να κάνουμε με μια τυπική ταινία τρόμου αλλά με ένα ψυχολογικό δράμα με στοιχεία αλληγορίας που διαθέτει όμως κάποιες πολύ ''ενοχλητικές'' στιγμές. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα των βάλτων και η σκοτεινή φωτογραφία εγκλωβίζουν σταδιακά τον θεατή σε ένα πεσιμιστικό σύμπαν. Καταπληκτική σκηνοθεσία, μουσική και εξαιρετικές ερμηνείες που κερδίζουν έντονα τη προσοχή. Το φινάλε είναι υπέροχο οπτικά, όμως αρκετά πολυσύνθετο και με μεγάλο περιθώριο διαφορετικών ερμηνειών. Δεν είναι μια ταινία για όλους, αλλά αν δίνετε μεγάλη βάση στην ατμόσφαιρα και δε σας ενοχλεί ο αργός ρυθμός δε πρέπει να τη χάσετε!
Μια απολαυστική σπλατεριά με έντονο το κωμικό στοιχείο από τον σκηνοθέτη Tommy Wirkola, που φαίνεται ότι αγαπά και έχει μελετήσει αρκετά τις zombie movies. Άφθονο gore, ανθρώπινα μέλη που διασκορπίζονται με χάρη, έντερα σε διάφορες χρήσεις και μπόλικο αίμα που πράγματι, κάνει μια πολύ ωραία αντίθεση με το χιόνι! Το πρώτο μισό είναι κάπως αργό αλλά μόλις τα ζόμπια κάνουν την εμφάνιση τους θα απολαύσετε ένα ξέφρενο ρυθμό και αρκετούς ξεκαρδιστικούς φόνους. Υπάρχουν μπόλικα κλισέ του είδους που χρησιμοποιούνται επίτηδες αφού το φιλμ αυτοσαρκάζεται συνεχώς και μάλιστα το κάνει πολύ καλά. Ακολούθησε το Død snø 2 με μεγαλύτερο budget άρα ακόμα περισσότερο gore και με εντονότερο το κωμικό στοιχείο που μπορεί σε ορισμένες φάσεις να άγγιζε τα όρια του γελοίου αλλά ήταν το ίδιο απολαυστικό, για να μη πω περισσότερο. Αγαπημένα και τα δυο!
Låt den rätte komma in (2008)
Το Σουηδικό Låt den rätte komma in είναι μια από τις καλύτερες ταινίες με βαμπίρ που συνδυάζει αριστοτεχνικά τον τρόμο και την τρυφερότητα. Δε περίμενα με τίποτα να μου αρέσει ένα φιλμ με πρωταγωνιστές παιδάκια, αλλά υπήρχε μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο γλυκανάλατο στοιχείο και στο gore που δεν μου άφησε περιθώρια για καμία αμφισβήτηση. Ο Tomas Alfredson καταφέρνει να παρουσιάσει την μυθολογία των βαμπίρ τόσο οικεία, που νομίζεις ότι είναι μια απόλυτα φυσιολογική ασθένεια της καθημερινότητας. Δεν υπάρχουν καθόλου εξηγήσεις για το πως η Eli μολύνθηκε ή γιατί ο Oskar έχει τόσους εχθρούς στο σχολείο απλά παρακολουθούμε τη ζωή τους με τρόπο απολύτως φυσικό, γεγονός που ενισχύει τον ρεαλισμό και δημιουργεί μια ηδονοβλεπτική εμπειρία θέασης. Το κάθε πλάνο είναι μελετημένο προσεκτικά, τα κάδρα είναι πανέμορφα, η μουσική εκπληκτική και οι ερμηνείες των δυο παιδιών εξαιρετικές. Η μουντή φωτογραφία και το κρύο καταθλιπτικό τοπίο ταιριάζουν απόλυτα με τον ρυθμό, που μπορεί να είναι σε μερικά σημεία αργός αλλά ενισχύει το μυστήριο και δίνει την αίσθηση της ηρεμίας πριν τη καταστροφή. Υπάρχει έντονη αλληγορία και πολλά μηνύματα που έχουν σχέση με την ερμηνεία του καλού και του κακού καθώς και των συναισθημάτων που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Σε όλα αυτά προσθέστε και ένα πολύ καλό φινάλε και το αποτέλεσμα είναι μια πραγματικά ξεχωριστή ταινία. Το Αμερικάνικο ριμέικ ήταν αξιοπρεπές χωρίς φυσικά να διαθέτει την μοναδική αίσθηση του πρωτότυπου.
Αυτές ήταν λοιπόν οι ταινίες τρόμου από τη Σκανδιναβία.
Οι συγκεκριμένες χώρες δεν έχουν μεγάλη παραγωγή. Βγάζουν λίγες ταινίες αλλά αρκετά προσεγμένες.
Υπάρχουν φυσικά και αρκετά ''παγωμένα'' θρίλερ, που μπορεί να μη βρίσκονται λόγω θεματολογίες στη λίστα, αλλά μας άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.
Μην περιμένετε λοιπόν και πολύ, ο χειμώνας μπορεί να αργεί αλλά είναι εύκολο να νιώσετε το κρύο στην οθόνη σας!
Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
Τρόμος από την Ισπανία
Τρόμος από την Γαλλία
respect που συμπεριλαβατε και το sauna
ΑπάντησηΔιαγραφήδυστυχως ελαχιστοι εχουν δει αυτη την ταινιαρα
Είναι όντως ταινιάρα. Λίγο 'βαριά' για τα γούστα των περισσοτέρων αλλά με εκπληκτική ατμόσφαιρα και σενάριο! Γενικά προσπαθούμε να παρουσιάζουμε και πιο άγνωστες ταινίες που είναι κρίμα να μένουν στην αφάνεια.
Διαγραφή