Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

The Man in the High Castle -Pilot- (2015)

Σκηνοθέτης: David Semel
Συγγραφέας: Philip K. Dick (novel), Emma Frost, Frank Spotnitz
Χώρα: ΗΠΑ
Release: 2015
Runtime: 60 min

Βασισμένο στη νουβέλα του Philip K. Dick, The Man in the High Castle.

Πρώην Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, νύν μέρος της εκτεταμένης αυτοκρατορίας του 3ου Ράϊχ, το 1962. Ζούμε σε εναν κόσμο εναλλακτικής Ιστορίας, οπου οι δυνάμεις του άξονα έχουν κερδίσει τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Η Υφήλιος είναι σχεδόν ολόκληρη χωρισμένη σε ζώνες επιρροής ή κατεχόμενα εδάφη των τριών δυνάμεων, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, και της Ιταλίας.
Εμας μας ενδιαφέρει η Αμερική βέβαια, πώς αλλιώς, αν και απ ότι είδα σε διάφορες ερμηνείες του βιβλίου, εμείς θα ήμασταν στη ζώνη επιρροής της Ιταλίας, οπότε δέν θα μιλούσαμε μάλλον και για καμμια αιματηρή κατοχή. Αλλα ποιός ξέρει. Πάντως δέν παίζουμε και κανα ρόλο στη δράση προφανώς.
New Americas. Δεξιά το σαράϊ, αριστερά η καλύβα του Καραγκιόζη.
Υπάρχει και μια ανεξάρτητη (?) περιοχή, ένα "Buffer Zone" μεταξύ των δύο που δέν μαθαίνουμε ακόμα ποιος ακριβώς ελέγχει. 
Η περιοχή υπο τον Ιαπωνικό ζυγό, έχει "δοθεί" ή ακόμα και  "χαριστεί" στους Ιάπωνες απο τον Φύρερ, πράγμα που δέν αφήνει αδιάφορους τους Γκαίμπελς και Χίμμλερ, οι οποίοι το θεώρησαν πολύ κακή κίνηση. 
Χέρι στην τσέπη! Η ξύνει ταχίδγιατου, ή έχει Πάρκινσον.
Ο Φύρερ όμως είναι αρρωστούλι. οχι δέν εχει δέκατα και αδύναμα αντεράκια, εχει προφανώς Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο, και οι μέρες του παγκόσμιας κυριαρχίας είναι μετρημένες σε οτι έχει μείνει απο τα δάχτυλα του χεριού που απέμεινε απο εναν Εβραίο κρατούμενο που είχει κλέψει ενα παξιμάδι το 1946.
Η Κούρσα της διαδοχής, αναμένεται έντονη και πιθανοτάτως αιματηρή, και η ανησυχία των Ιαπώνων είναι οτι πιθανότατα να οδηγήσει σε  άλλον έναν πόλεμο, καθότι οι κυριότεροι διεκδικητές του θρόνου, είναι ιδιαιτέρως κατά της παρουσίας των Ιαπώνων, καθότι, ο ρατσισμός τους δέν γνωρίζει αλλα όρια πέραν του χρώματος και της καταγωγής της δικής τους και μόνο φυλής.

Θέλω μάτια Εβραίων, σε γαρδούμπα Τσιγγάνικων συκωτιών, με σώς μαδέρα.
Και γρήγορα, εχω να βασανίσω εναν οικισμό Αράπηδων πρίν το απόγευμα. 
Εχουμε τώρα: Τον Obergruppenfuhrer John Smith, υπεύθυνο για το ξεκλήρισμα όλων των αντιδραστικών και αντιστασιακών στοιχείων, το κάψιμο των χωριών τους, την δολοφονία των συγγενών τους έως τρίτου βαθμού, και την διαγραφή τους απο τα βιβλία της Ιστορίας. Το όνομά του ενδεικνύει οτι είναι ντόπιος, πράγμα που δέν ειναι και τόσο περίεργο, δεδομένου οτι βρισκόμαστε στο 1962, μια εικοσαετία σχεδόν μετά τον πολεμο που ξέρουμε, κατα συνέπεια μια γενιά μετα, που εχει γεννηθεί και μεγαλώσει υπο κατοχή.

Heil Nippon. Ή κάπως έτσι...
Εχουμε επίσης την Τζουλιάνα, με τον γκομενίτσο της τον Φράνκ, κατα 1/4 Εβραίο, που το κρύβει εντεχνα και διακριτικά γιατι ποτέ δεν ξέρεις, παρότι βρίσκονται στο Σάν Φρανσίσκο, υπο Ιαπωνική κατοχή. Εχουμε και στην άλλη ακτή τον Τζό (Joe- πώς λέμε "Ήσυχα Τζόε...") που γίνεται με χαρά και αυταπάρνηση μέλος της αντίστασης παρότι ούτε ακουστά δεν εχει την ελεύθερη Αμερική, καθότι ψιλοπιτσιρικάς. 


Και αρχίζει το μπλέξιμο. Η ετεροθαλής αδερφή της Τζουλιάνας, της δίνει μια τσάνδα, περιέχουσα κάτι φίλμ. Παει να τα δεί η αλλη, και βλέπει αποβάσεις στη Νορμανδία, Συνθήκες Γιάλτας, Τσώρτσιλ, Ρούζβελτ, Στάλιν, και λοιπά τερπνά και ωφέλιμα, ήτοι, ολα οσα ξερουμε ΕΜΕΙΣ για την εκβαση του Πολέμου. Ο Γκομενίτσος της λεει οτι αυτά τα φτιάχνει ο Man in the High Castle, που προφανώς ειναι ανατρεπτική αντιστασιακή φιγούρα αγνώστου προελεύσεως και ταυτότητας, οτι είναι ψεύτικα, και οτι η κατοχή τους σημαίνει οτι θα πάψουν να κατέχουν οι ώμοι σου την στηριξη του κρανίου σου. Μή τζίζ.

ACHTUNG ρε!!! Giv mi das papieren Americanishe Sweine misu Gamiso.
Ιάπωνες απο την άλλη ημισυνομωτούν με Γερμανους μή υποστηρικτές των Γκαίμπελς-Χίμμλερ, ο Ήσυχα Τζόε αναλαμβάνει αποστολή οδήγησης φορτηγου με αγνωστο περιεχόμενο για λογαριασμό της αντίστασης στην Ουδέτερη ζώνη, η Τζουλιάνα ροβολάει και αυτή προς τα κεί, καθότι η τσάντα με τα φίλμ, περιείχε και ένα εισητήριο λεοφωρείου και εναν τόπο ραντεβού γραμμενο απο πίσω, ολα αυτά στην προαναφερθείσα ουδέτερη ζώνη, Ο Ουμεργκροσσενφακενφύρερ Σμίθ βασανίζει κόσμο, ο Ιάπων πρέσβης συμβουλεύεται το μαντείο των Δελφών, και το πράγμα έχει μπλεχτεί ήδη αρκετά, και αναμένεις την συνέχεια, μετά και απο μια ΠΟΛΥ καλή ανστροπή του φινάλε...

Το λοιπόν... ΔΕΝ έχω δαβάσει το βιβλίο. "ΤΙ? ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΣ" ακούω απο τη γαλαρία, αλλα ναί! Είναι αλήθεια. Εχω μια γενικότερη αλλεργία στον Philip Dick ως συγγραφέα, και πιστέυω οτι τα έργα του κάνουν ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΕΣ ταινίες, αλλα ο τρόπος γραφής του μου ήταν πάντα βαρετός. Αυτό ηταν πάντα ενα απο τα βιβλία που πιάναν σκόνη στο ράφι, το έχω δεκαετίες, αλλα δεν τόπιασα ποτέ να το ανοίξω. Και νά που φάνηκε βολικό εδώ που τα λέμε, γιατι δέν ξερω πως θα τελειώσει μια σειρά που φαίνεται να πηγαίνει προς το πολύ καλο.

Το καλό και το κακό τώρα.
Το καλό είναι οτι εδώ εχουμε εναν πιλότο μιας ώρας. Προβλήθηκε πήρε διθυραμβικές κριτικές, και το amazon αποφάσισε να παραγγείλει και το υπόλοιπο.
Το κακό είναι οτι τό κανε κάπου τέλος φεβρουαρίου, που σημαίνει οτι εφόσον το δουμε, θα το δούμε μάλλον απο Χριστούγεννα και πέρα αν όχι καλά μεσα στο 2016.
Allemagne Concorde, Zaer gut. Sieg Heil.

Η Παραγωγή ειναι πολύ καλή, executive producer ειναι ο Riddley Scott, πράγμα που εγγυάται πράγματα. Αρκετό CGI αλλα φυσικά κυρίως σε ντεκόρ κλπ, και το γενικό χρώμα και η ατμόσφαιρα μου θύμισε αρχικά Brazil. Ανευ του steampunk στοιχείου βέβαια, που όμως κάνει κάτι σαν περίεργες εμφανίσεις, ή έστω σε παραπέμπει προς τα κεί χρωματικά.

Θριλερικό μπλέξιμο, γρήγορη η δράση, πολύ καλή η ατμόσφαιρα, σε μπλέκει διαρκώς παρακολουθώντας τους ανθρώπους. Απο τη μία οι υποταγμένοι, ή εστω συμβιβασμένοι με την κατάσταση, ασχέτως ηλικίας, και απο την άλλη, οι αρνούμενοι να συμβιβαστούν, και πάλι ασχέτως ηλικίας ή εμπειριών. 
Das GrasheHoppa Liez Hevi. Ja.
Δέν έχω ιδέα πόσο η σειρά ακολουθεί, ή ΘΑ ακολουθήσει το βιβλίο. διάβασα όμως οτι το φίλμ που πέφτει στα χέρια της Τζουλιάνας, υπο τον τίτλο "The Grasshopper Lies Heavy" στο βιβλίο ήταν ενα βιβλίο και εκείνο, πράγμα που το καθιστά ευκολότερο να καταστεί ως ακοκύημα της νοσηρής φαντασίας ενός πειραγμένου αντιστασιακού συγγραφέα. Δέν ξερω πως θα δικαιολογηθεί αυτό προχωρώντας.

Sieg Hello from Timez Sqvear.
To αλλο που δέν ξερω ειναι το πόσα επεισόδια θα γίνει η σειρά. Εχοντας ως βάση προσωπικά, οτι μια νουβέλλα χρειάζεται κάπου 6 επεισόδια για να μείνει ικανοποιημένος ΚΑΙ αυτός που την έχει διαβάσει, ελπίζω να είναι καπου εκεί γύρω. Μια ταινία, αφήνει πάρα πολλά απ έξω, και μια σειρά ανω των 13 επεισοδίων συνήθως χάνει το μέτρο, και πήζει στα ασχετα. μπορει να ειναι καλή σειρά, αλλα συνήθως δέν ειναι πιστή στο πρωτότυπο. Και φυσικά, δεν συζητάμε κάν το να συνεχίζουν οι σεζόν εις μάκρος, με υποθέσεις άσχετες και επαναλαμβανόμενες.
Προτιμώ τις σειρές να εχουν σαφείς αρχές, μέσες και τέλη. Και να μπορεις να τις ξαναδείς, σαν μια ωραία τεράστια ταινία, ξανά και ξανά.
Εδώ λοιπον, λαμβάνοντας υπ όψιν οτι είναι πιλότος, και τα πρώτα επεισόδια πάντα αναλώνονται για να μας μπάσουν και στην υπόθεση, αλλα κυρίως στους χαρακτήρες, το μέτρο είναι μια χαρά, τους γνωρίσαμε όλους, και μπήκαμε και αρκετά βαθειά στην υπόθεση, και φάγαμε και Cliff Hanger στο τέλος.
Όπως και νάχει, εις αναμονήν για τα σπουδαία!!!

Aξίζει τον κόπο με τα μπούνια. Ελπίζουμε μονο να συνεχίσει τόσο καλά οσο αρχισε. Τις πιθανές αντιρρήσεις των αναγνωστών του βιβλίου δέν τις ξέρω και ίσως έχουν απόλυτο δίκιο, αν υπάρχουν. Ισως και η σειρά, ήδη απο το πρώτο επεισόδιο να καταστρέφει το βιβλίο, αλλα μένω στο πόσο καλή φαινεται να είναι ως σειρά και μόνο. Και φαίνεται να ειναι πολύ καλη! Ελπίζω να ειναι κιόλας 6 επεισόδια. Πάσχα θα κάμωμε.
Τρέιλερ δέν φαίνεται να υπάρχει, οπότε δείτε τους τίτλους της σειράς.
και για τους αναγνώστες που βαριούνται να διαβάσουν, δυο διαφορετικά πλήν αμφότερα άκοπα και φούλ βερσιών, ολόκληρα AudioBooks της νουβέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου