Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Halloween Special. Οι 20 καλύτερες ταινίες με στοιχειωμένα σπίτια.


Αύριο στην Αμερική γιορτάζεται το Halloween και μπορεί η συγκεκριμένη γιορτή να μην υπάρχει στην Ελλάδα αλλά εμείς ως γνήσιοι horror fans, γουστάρουμε και γιορτάζουμε μαζί τους!

Φυσικά δε θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε κολοκύθες - αν και μια κολοκυθόπιτα πολύ θα την ήθελα - αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε μερικές παραπάνω ταινίες τρόμου.
Γι' αυτό σας ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα σε ένα αγαπημένο υπο-είδος που ταιριάζει γάντι στην περίσταση.

Ταινίες με στοιχειωμένα σπίτια!

Ένα απόλυτα κλασσικό θέμα, που εμφανίστηκε σχεδόν από τα πρώτα βήματα του κινηματογραφικού τρόμου και συνεχίζει να γοητεύει ακόμα και σήμερα τους οπαδούς.

Επειδή μιλάμε για μια τεράστια παραγωγή, θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε στοιχειωμένα σπίτια άντε και ορφανοτροφεία. Δε θα συμπεριλάβουμε στοιχειωμένα ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εφορίες κλπ. To τονίζω για να μην αναρωτιέστε για την απουσία κάποιων κλασσικών ταινιών και ειδικά για την απουσία κάποιων ξενοδοχείων!

Πάμε να δούμε λοιπόν 20 σπίτια, στα οποία ζουν πνεύματα που δε τα πάνε καθόλου καλά με τους επισκέπτες....



20. The Amityville Horror (1979)

Το 1974 ο Ronald DeFeo, πυροβολεί και σκοτώνει 6 μέλη της οικογένειας του ενώ κοιμόντουσαν.
Όταν τον συνέλαβαν είπε ότι το έκανε επειδή τον διέταξαν οι ''φωνές'' που άκουγε μέσα στο σπίτι. Τον Δεκέμβριο του 1975, μετακομίζει στο ίδιο σπίτι η οικογένεια Lutz αλλά μετά από 28 ημέρες φεύγουν τρομοκρατημένοι εξαιτίας των υπερφυσικών φαινομένων που βίωσαν εκεί. Αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος γύρω από το σπίτι στο Amityville που θεωρείται ακόμα και σήμερα στοιχειωμένο.
Οι επόμενοι ιδιοκτήτες, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ανέφεραν κάτι παράξενο...
Η ιστορία ενέπνευσε αρκετά βιβλία και συνολικά 14 ταινίες, με τελευταία το Amityville: The Awakening που αναμένεται το 2016. Η πρώτη ήταν το Amityville Horror του 1979, μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, που μπορεί να μην απέσπασε τόσο θετικές κριτικές αλλά σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η μεγάλη διάρκεια (σχεδόν 2 ώρες), το αδύναμο φινάλε καθώς και κάποιες ερμηνείες που ήταν κάτω του μετρίου. Όμως το Amityville Horror παραμένει ένα από τα πιο κλασσικά ghost stories, που ενέπνευσε αρκετές μεταγενέστερες ταινίες του είδους. To remake του 2005 με την Melissa George και τον Ryan Reynolds, βλέπονταν χωρίς όμως να είναι κάτι ιδιαίτερο.

19. What Lies Beneath (2000)

Η Claire μετακομίζει με τον άνδρα της Norman σε ένα πανέμορφο σπίτι κοντά στη λίμνη Vermont.
 Όταν η κόρη τους φεύγει για το κολέγιο, εκείνη αρχίζει να νιώθει έντονη μοναξιά.
Το χειρότερο όμως είναι ότι παρατηρεί παράξενα φαινόμενα να συμβαίνουν στο σπίτι, που σύντομα την οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι στοιχειωμένο. Οι άνθρωποι από το κοντινό της περιβάλλον προσπαθούν να την καθησυχάσουν αλλά εκείνη είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια.
Ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία τρόμου από τον Robert Zemeckis, με έναν καλό Harrison Ford και μια εξαιρετική Michelle Pfeiffer στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Υστερεί στο κομμάτι του τρόμου αλλά διαθέτει καλοδουλεμένο σενάριο και ορισμένες στιγμές έντονου σασπένς. Στα αρνητικά το γεγονός ότι περιέχει αρκετά κλισέ, ενώ οι έμπειροι θεατές θα δουν την ανατροπή να έρχεται από 50 μέτρα απόσταση σε τοπίο με ομίχλη. Μπορεί λοιπόν να μη προσφέρει κάτι καινούριο αλλά τουλάχιστον ο Zemeckis συνδυάζει εύστοχα κάποια κλασσικά στοιχεία του είδους και παρουσιάζει ένα αποτέλεσμα που βλέπεται ευχάριστα.


Ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Frederick Loren διοργανώνει ένα ιδιαίτερο πάρτι στο σπίτι του. Καλεί πέντε αγνώστους μεταξύ τους προσφέροντας τους το έπαθλο των δέκα χιλιάδων δολαρίων.
Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να καταφέρουν να περάσουν  τη νύχτα στο στοιχειωμένο σπίτι του. Οικοδεσπότες αυτός, η γυναίκα του και μερικά φαντάσματα.
Για να προστατεύσει τους καλεσμένους τους δίνει ένα όπλο και έπειτα τους εύχεται καλή τύχη...Ποιος άραγε θα καταφέρει να επιβιώσει;
Χαμηλού προϋπολογισμού φιλμ του William Castle με τον αξέχαστο Vincent Price στον ρόλο του παράξενου οικοδεσπότη. Δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικό αλλά η έλλειψη τρόμου αντισταθμίζεται με ένα έντονο μυστήριο για τα πραγματικά κίνητρα των εμπλεκομένων. Ορισμένες ερμηνείες έχουν προβλήματα και τα εφέ είναι φθηνά ακόμα και για την εποχή τους, αλλά η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προβολής, ένας δεμένος με αόρατο σύρμα σκελετός έκοβε βόλτες πάνω από τα κεφάλια των θεατών. Πάντως θα είχε πλάκα να βλέπαμε κάτι αντίστοιχο στους Ελληνικούς κινηματογράφους!

17. The Awakening (2011)

Βρισκόμαστε στην Αγγλία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η διάσημη ερευνήτρια Florence Cathcart, είναι αρκετά δύσπιστη απέναντι στα μεταφυσικά φαινόμενα και συνήθως βοηθάει την αστυνομία να ξεσκεπάσει απατεώνες. Ώσπου θα την επισκεφθεί ο καθηγητής Robert Mallory για να της ζητήσει να ερευνήσει την ύπαρξη φαντασμάτων στο οικοτροφείο που εργάζεται.
Η Florence συμφωνεί αρχικά απρόθυμα να αναλάβει την έρευνα αλλά φθάνοντας εκεί θα ανακαλύψει ότι δεν εξηγούνται τα πάντα με τη λογική.
Ακόμα μια προσεγμένη Βρετανική παραγωγή με παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα που ταιριάζει γάντι στις ιστορίες φαντασμάτων. Είναι μια μίξη τρόμου και δράματος που εξερευνά ζητήματα όπως η φιλία, οι ενοχές και η απώλεια, μέσα από την ιστορία μιας δυναμικής και ορθολογίστριας γυναίκας που παλεύει να αποδείξει την αλήθεια. Πολύ καλές ερμηνείες και ειδικά από την πρωταγωνίστρια Rebecca Hall, υπέροχη φωτογραφία και έξυπνο σενάριο που επιφυλάσσει εκπλήξεις. Θυμίζει σε μερικά σημεία ορισμένες γνωστές ταινίες του είδους αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να διατηρήσει έντονο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος. Εξάλλου έχουμε ξαναπεί ότι μια πρωτότυπη ιδέα είναι πάντα καλοδεχούμενη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μια ταινία που πατάει σε γνωστά μονοπάτια δε μπορεί να είναι καλή.


Ο Elisson είναι ένας συγγραφέας μυθιστορημάτων που βασίζονται σε αληθινά εγκλήματα.Αποφασίζει να μετακομίσει με την οικογένεια του σε ένα σπίτι όπου οι προηγούμενοι ένοικοι είχαν δολοφονηθεί, ώστε να βρει την έμπνευση για το νέο του βιβλίο. Καθώς εξερευνά το σπίτι, ανακαλύπτει στη σοφίτα, κάποιες παλιές ταινίες 8mm.
Όταν αποφασίζει να τις παρακολουθήσει ανακαλύπτει ότι παρουσιάζουν ορισμένες αποτρόπαιες δολοφονίες οικογενειών ενώ μια παράξενη φιγούρα εμφανίζεται σε κάθε σκηνή των φόνων. Ο Elisson θα αρχίσει μια έρευνα για να διαλευκάνει το μυστήριο.
Το sinister είναι μια από τις ταινίες που δίχασαν κοινό και κριτικούς. Σκηνοθετημένο από τον Scott Derrickson, είναι μια low budget παραγωγή με όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας τέτοιος περιορισμός. Δεν τη λες πρωτότυπη ως υπόθεση και ως κατάληξη αλλά ταυτόχρονα διαθέτει εκείνα τα στοιχεία που την ξεχωρίζουν από τον μέσο όρο. Πολύ καλός ο Ethan Hawke στον πρωταγωνιστικό ρόλο, καλά jump scares, ενώ πολύ επιτυχημένα είναι και τα παλιά βίντεο που συμβάλλουν αρκετά στο χτίσιμο της τρομακτικής ατμόσφαιρας. Αναμένουμε να δούμε και το sequel σύντομα και ελπίζουμε σε κάτι καλό.
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία άλλωστε!


O Ben και η γυναίκα του Marian, ενοικιάζουν μια εξοχική έπαυλη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και μετακομίζουν εκεί μαζί με τον μικρό τους γιο και την θεία τους Elizabeth.
Το σπίτι έχει πολύ χαμηλό ενοίκιο, όμως είναι υποχρεωμένοι να το συντηρούν και ταυτόχρονα να φροντίζουν την ηλικιωμένη μητέρα των ιδιοκτητών που παραμένει μόνιμα κλεισμένη στο δωμάτιο της.
Από τις πρώτες μέρες της παραμονής τους, παρατηρούν ότι το σπίτι ''αλλάζει'' και μαζί του αλλάζουν και οι ίδιοι...
Κλασσική ταινία με στοιχειωμένο σπίτι που μπορεί να έχει αργό ρυθμό αλλά είναι πολύ ατμοσφαιρική. Αξιόλογη μουσική και καλές ερμηνείες, ενώ στα θετικά προσθέστε και τη παρουσία της Bette Davis στο ρόλο της θείας. Δεν υπάρχουν αρκετές στιγμές έντασης και λόγω της μεγάλης διάρκειας μπορεί σε κάποια σημεία να κουράζει, αλλά χαρίζει στους υπομονετικούς ένα αρκετά καλό φινάλε. Η κατάληξη της ιστορίας είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί όμως είναι πολύ σωστά δοσμένη και το παθαίνεις το ξάφνιασμα σου! Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον creepy σοφέρ που είδαμε στα οράματα του Ben, η απόλυτη φυσιογνωμία!


14. The house by the cemetery (1981)

O Dr. Norman αναλαμβάνει να συνεχίσει μια έρευνα του συναδέλφου του Dr. Petersen, ο οποίος αυτοκτόνησε. Για σκοπό αυτό, μεταβαίνει με τη γυναίκα του Lucy και τον γιο τους Bob στη Βοστώνη.
Το σπίτι που θα μείνουν βρίσκεται σε ένα απομονωμένο μέρος δίπλα σε ένα νεκροταφείο και ήταν κάποτε ιδιοκτησία ενός τρελού επιστήμονα ονόματι Freudstein. Ο μικρός Bob αρχίζει να κάνει παρέα με ένα μυστηριώδες κορίτσι ενώ περίεργα συμβάντα αναστατώνουν την Lucy. Κάτι κρύβεται μέσα στο σπίτι και συγκεκριμένα στο υπόγειο...
Η τρίτη ταινία της άτυπης τριλογίας ''Gates of Hell'' του Lucio Fulci που συνδυάζει την ατμόσφαιρα του στοιχειωμένου σπιτιού, με τις γερές δόσεις gore που μας έχει συνηθίσει ο σκηνοθέτης.
Το ντουμπλαζ έχει προβλήματα και ειδικά όταν μιλάνε τα δυο παιδιά, ενώ υπάρχουν ορισμένα σημεία της ιστορίας που δεν εξηγούνται ποτέ. Στα θετικά στοιχεία το γεγονός ότι το φιλμ είναι γεμάτο με ευρηματικές δολοφονίες που μένουν στη μνήμη, οι καλές ερμηνείες και η άριστη ατμόσφαιρα. Μπορεί λοιπόν να μην είναι η καλύτερη ταινία της τριλογίας του Fulci, αλλά παραμένει ένα άκρως ενδιαφέρον δείγμα της Ιταλικής σχολής.

13. The Legend of Hell House (1973)

Ένας εκατομμυριούχος προσλαμβάνει μια ομάδα ατόμων για να ερευνήσουν το ''Hell House'' και να ανακαλύψουν αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Το σπίτι άνηκε σε έναν διαβολικό τύπο ονόματι Emeric Belasco και φημολογείται ότι είναι το ''Έβερεστ'' των στοιχειωμένων σπιτιών. Η ομάδα αποτελείται από έναν φυσικό και τη γυναίκα του, ένα μέντιουμ και τον μοναδικό επιζώντα της προηγούμενης αποστολής. Η επιχείρηση θα στεφθεί τελικά με επιτυχία αφού θα πάρουν τις απαντήσεις που ζητούν αλλά με πολύ άσχημο τρόπο...
Ακόμα μια κλασσική ταινία φαντασμάτων σε σκηνοθεσία του John Hough και σενάριο που βασίζεται στη νουβέλα ''Hell House''του Richard Matheson, ο οποίος ανέλαβε και την προσαρμογή. Η επιτυχία του φιλμ βασίζεται κατά πολύ στην δυναμική των χαρακτήρων. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει τα δικά του κίνητρα και χειρίζεται διαφορετικά την κατάσταση, ενώ έντονο ενδιαφέρον προκαλεί το πως ο εγωισμός μπορεί να τυφλώσει κάποιον και να τον οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές. Το θεατρικό στοιχείο είναι έντονο σε διαλόγους και σκηνοθεσία, αλλά τα στατικά πλάνα εναλλάσσονται με έξυπνες λήψεις από ιδιαίτερες γωνίες και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ισορροπημένο. Το Hell House σας περιμένει να το ανακαλύψετε και έχει πολλά κρυφά δωμάτια...

12.  La casa del fin de los tiempos (The House at the End of Time) (2013)

Το 1981, η Dulce ζει σε ένα παλιό σπίτι με τον άντρα της και τους δυο γιους της. Η καθημερινότητα της αναστατώνεται από υπερφυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι και την προειδοποιούν για ένα τραγικό γεγονός που πρόκειται να συμβεί.
Λίγο αργότερα ο σύζυγος της βρίσκεται δολοφονημένος, ο γιος της εξαφανίζεται και η Dulce κρίνεται ένοχη και οδηγείται στη φυλακή. Μετά από 30 χρόνια, ηλικιωμένη πια,  επιστρέφει στο σπίτι και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της υπό κατ' οίκον περιορισμό. Με την βοήθεια ενός ιερέα, προσπαθεί να μάθει τι συμβαίνει τελικά εκεί.
Απ΄ότι θα έχετε καταλάβει, σε αυτό το blog αγαπάμε τις ταινίες που επιφυλάσσουν εκπλήξεις! Είναι πολύ ευχάριστο να πιστεύεις ότι βλέπεις κάτι συνηθισμένο και τελικά να ανακαλύπτεις ότι είχες άδικο. Ειδικά όταν μιλάμε για το υπό-είδος των στοιχειωμένων σπιτιών, όπου η πρωτοτυπία τείνει τα τελευταία χρόνια να στερέψει. Το La casa del fin de los tiempos είναι μια έκπληξη από τη Βενεζουέλα που είχαμε την τύχη να δούμε το 2013. Η ταινία αρχίζει σαν ένα κοινότυπο haunted house film αλλά τα πράγματα στη συνέχεια παίρνουν μια απροσδόκητη τροπή. Ίσως το σενάριο να έπρεπε να ήταν πιο επεξηγηματικό σε κάποια σημεία αλλά στο σύνολο του ήταν σωστά δομημένο και δε μας άφησε ιδιαίτερα κενά. Αν λοιπόν ψάχνετε για κάτι διαφορετικό και σας αρέσουν οι ταινίες που σας βάζουν σε σκέψεις, το La casa del fin de los tiempos αξίζει μια επίσκεψη.


11. The Devil’s Backbone (2001)

Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου, ένα δεκάχρονο αγόρι ο Carlos, εγκαταλείπεται σε ένα ορφανοτροφείο.
Στην αρχή θα αντιμετωπίσει ψυχρότητα και αδιαφορία από τα υπόλοιπα παιδιά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο επιστάτης Jacinto φαίνεται να μην τον συμπαθεί καθόλου.
Με τον καιρό όμως, θα καταφέρει να εγκλιματιστεί στη νέα του ζωή και να κάνει φίλους. Ένα βράδυ που θα πάει στη κουζίνα για να γεμίσει την κανάτα με νερό θα ακούσει κάποιον να τον φωνάζει με το όνομα του. Το ορφανοτροφείο φαίνεται να είναι στοιχειωμένο...
Για το Devil’s Backbone καθώς και για κάποιες άλλες ταινίες απο την Ισπανία που ακολουθούν, τα έχουμε ξαναπεί στο αφιέρωμα στον Ισπανικό τρόμο. Είναι ένα σκοτεινό παραμύθι από τον Guillermo del Toro, με αρκετά στοιχεία δράματος και ένα πλήθος πολιτικών μηνυμάτων για τη φρίκη του φασισμού. Η ταινία μάγεψε κοινό και κριτικούς και όχι άδικα αφού πρόκειται για μια αξιόλογη παραγωγή. Ο τρόμος δεν είναι τόσο το ζητούμενο αλλά χρησιμοποιείται ώστε διανθιστεί η ιστορία. Ο ρυθμός είναι σε ορισμένα σημεία νωχελικός αλλά παραμένει μια εξαιρετική επιλογή που αξίζει τον χρόνο σας.

10. The Conjuring (2013)

Το 1971, η Carolyn και ο Roger Perron μετακομίζουν με τα παιδιά τους σε ένα αγρόκτημα στο Rhode Island. Δεν αργούν να καταλάβουν ότι κάτι απόκοσμο κατοικεί μαζί τους στο σπίτι και αναστατωμένοι ζητούν βοήθεια από ένα ζευγάρι ερευνητών μεταφυσικών φαινομένων, τον Ed και τη Lorain Waren. Οι ερευνητές θα έρθουν αντιμέτωποι με την πιο δύσκολη υπόθεση που έχουν συναντήσει στην καριέρα τους και θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλες τις ικανότητες τους για να καταφέρουν να βοηθήσουν την οικογένεια.
Ένα προσεγμένο φιλμ από τον σκηνοθέτη James Wan και κατά την ταπεινή μου άποψη το καλύτερο του μετά το Saw. Προσφέρει αρκετές στιγμές τρόμου και ασταμάτητη δράση που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, ενώ αρκετά επιτυχημένη είναι και η αναπαράσταση της εποχής των 70s. Στα θετικά και οι πολύ καλές ερμηνείες από όλο το καστ. Η ιστορία δεν έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα και παράλληλα είδαμε ορισμένα καραμπινάτα κλισέ αλλά και αρκετές αναφορές σε κλασσικές ταινίες. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια αξιοπρεπέστατη mainstream παραγωγή, ένα είδος που τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με εξαφάνιση.


9. Hausu (House) (1977)

Βρισκόμαστε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και η Gorgeous ανυπομονεί να πάει διακοπές με τον πατέρα της. Τα σχέδια της θα ανατραπούν όταν  εκείνος υα της ανακοινώνει ότι θα έρθει μαζί τους και η νέα του σύντροφος. Απογοητευμένη, αποφασίζει τελικά να πάει με τις φίλες της στο απομονωμένο εξοχικό της θείας της. Οι διακοπές για τα χαρωπά κορίτσια αρχίζουν αλλά με το που φτάνουν στο σπίτι αρχίζουν να συμβαίνουν ορισμένα πολύ παράξενα γεγονότα. Η θεία είναι αρκετά μυστηριώδης και το σπίτι φαίνεται να κρύβει πολλά μυστικά...
Δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για στοιχειωμένα σπίτια χωρίς να συμπεριλάβουμε το εκκεντρικό δημιούργημα του Nobuhiko Ôbayashi. Έχουμε παρουσιάσει το Hausu και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στον Ιαπωνικό τρόμο και όπως είχαμε αναφέρει και εκεί, πρόκειται για μια cult ταινία που ανήκει στον δικό της κινηματογραφικό πλανήτη. Όσοι το έχουν δει θα συμφωνούν ότι είναι ένα οπτικοακουστικό πανηγύρι με χιούμορ, μπόλικο κιτς και έξτρα δόσεις σουρεαλισμού. Όσοι δεν το έχετε δει μπορείτε να δοκιμάσετε τώρα τις αντοχές σας. Ετοιμάστε λοιπόν ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα κατάλληλα για κάψιμο και απολαύστε μια κινηματογραφική εμπειρία που σίγουρα θα σας μείνει στη μνήμη!


8. The Woman in Black (1989)

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Arthur Kipps ένας νεαρός δικηγόρος από το Λονδίνο, αναλαμβάνει να μεταβεί σε ένα μακρινό παραθαλάσσιο χωριό προκειμένου να καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία μιας ηλικιωμένης πελάτισσας της εταιρείας του που πέθανε πρόσφατα. Όμως τις επόμενες μέρες αρχίζει να παρατηρεί μια γυναίκα ντυμένη στα μαύρα που τον κοιτάζει επίμονα και φαίνεται ότι τον ακολουθεί. Όταν επισκέπτεται το σπίτι της αποθανούσας θα αρχίσει να ακούει περίεργους θορύβους...
Βρετανική τηλεταινία σε σκηνοθεσία Herbert Wise που βασίζεται στο ομώνυμα μυθιστόρημα της Susan Hill. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μια τηλεταινία είναι τόσο προσεγμένη και  διαθέτει τον ρυθμό που απαιτείται ώστε να κλιμακώνεται σωστά η ένταση. Η ερμηνεία του Adrian Rawlins που υποδύεται τον νεαρό δικηγόρο είναι αψεγάδιαστη και οι εμφανίσεις της Pauline Moran ως μαυροφορεμένη γυναίκα, είναι αρκετές για να σου παγώσουν το αίμα. Η ατμόσφαιρα είναι μελαγχολική και το πεσιμιστικό φινάλε ταιριάζει απόλυτα. To remake του 2012 με τον Daniel Radcliffe δεν ήταν κακό και όπως ήταν αναμενόμενο είχε περισσότερα τρομάγματα. Όμως προτίμησα να σας παρουσιάσω το πρωτότυπο γιατί είναι μια άγνωστη σχετικά ταινία, που επιβάλλεται να παρακολουθήσουν όσοι αγαπούν τον υπερφυσικό τρόμο.
7. El orfanato (The Orphanage) (2007)

Η Laura μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο αλλά πέρασε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια.
Η αγάπη της για το συγκεκριμένο σπίτι, την οδηγεί να επιστρέφει εκεί μετά από 30 χρόνια, μαζί με τον άντρα της Carlos και τον μικρό της υιοθετημένο γιο Simón.
Ο σκοπός τους είναι να καταφέρουν να ανακαινίσουν το χώρο και να τον μετατρέψουν σε ένα ξενώνα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Τα πράγματα όμως θα πάρουν απροσδόκητη τροπή, όταν ο Simón αποκτήσει ένα φανταστικό φίλο τον Tomás.
Μια από τις καλύτερες Ισπανικές ταινίες τρόμου σκηνοθεσίας του J.A. Bayona και παραγωγής του Guillermo del Toro. Προσεγμένο καστ ηθοποιών, με την Belén Rueda στον πρωταγωνιστικό ρόλο να δίνει μια μεστή ερμηνεία και εξαιρετική κινηματογράφηση. Η ταινία έχει αρκετά στοιχεία ψυχολογικού δράματος καθώς εστιάζει έντονα στη ψυχοσύνθεση της μητέρας που βιώνει την απώλεια του γιου της και κάνει τα πάντα για να τον ξαναβρεί. Ο τρόμος είναι υπαρκτός αλλά δεν είναι αυτοσκοπός του φιλμ οπότε έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ο ρυθμός είναι αργός αλλά αυτό δε επηρεάζει αρνητικά την εμπειρία θέασης αφού η ατμόσφαιρα δημιουργεί έντονο εθισμό.

6. The Uninvited (1944)

Ο Roderick και η αδελφή του Pamela, αποφασίζουν να αγοράσουν ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό δίπλα στη θάλασσα που έχει ασυνήθιστα χαμηλή τιμή.
Το σκοτεινό παρελθόν του σπιτιού δεν φαίνεται αρχικά να τους απασχολεί, όμως σύντομα θα αρχίσουν να συμβαίνουν ανεξήγητα γεγονότα. Τα δυο αδέλφια θα αντιληφθούν ότι δεν ζουν μόνοι εκεί.
Ένα από τα πρώτα δείγματα μεταφυσικού τρόμου έρχεται από την δεκαετία των 40. Μαζί με κάποιες άλλες ταινίες της λίστας μας, ανήκει στα πιο αγαπημένα horror films του Martin Scorsese. Υποβλητική φωτογραφία (υποψηφιότητα για όσκαρ το 1945) που δημιουργεί ακόμα και σήμερα ατμόσφαιρα και ας έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τότε που η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά. Λαμπρό καστ ηθοποιών, χιούμορ, ρομάντζο και ενδιαφέρον σενάριο που βασίστηκε στη νουβέλα ''Uneasy Freehold'' της Dorothy Macardle. Το μυστήριο είναι έντονο και υπερέχει έναντι του τρόμου σε αρκετά σημεία. Σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των δυο στοιχείων και επίσης θα ήταν καλό να λείπουν ορισμένες σεναριακές αφέλειες που κάνουν το όλο εγχείρημα να φαντάζει κάπως ''αδέξιο''. Αλλά ως σύνολο παραμένει μια τις καλύτερες ταινίες φαντασμάτων που αγαπήθηκε από τους φίλους του κλασσικού κινηματογράφου.


5. The Others (2001)

Βρισκόμαστε στη νήσο Jersey το έτος 1945. Η Grace ζει με τα δυο της παιδιά σε απομονωμένο σπίτι, περιμένοντας τον άντρα της να επιστρέψει από τον πόλεμο.
 Τα παιδιά πάσχουν από μια σπάνια μορφή φωτο-ευαισθησίας, οπότε είναι αναγκασμένα να ζουν στο σκοτάδι αφού το φως του ήλιου είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Μετά από την άφιξη τριών νέων υπηρετών θα αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα γεγονότα στο σπίτι και η θρησκόληπτη Grace θα πειστεί σταδιακά ότι μαζί τους στο σπίτι βρίσκονται και κάποιοι άλλοι...
Μια συμπαραγωγή Ισπανίας και ΗΠΑ σε σκηνοθεσία Alejandro Amenábar, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πλέον φιγουράρει μέσα στις καλύτερες ταινίες μεταφυσικού τρόμου των 2000s.
Επιβλητική ατμόσφαιρα και αξιόλογες ερμηνείες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αλλά το φιλμ έμεινε στην ιστορία για το ανατρεπτικό φινάλε του. Μπορεί τη συγκεκριμένη ανατροπή να την είχαμε ξαναδεί και μάλιστα λίγα χρόνια από τη προβολή του The Others, όμως ήταν τόσο δεξιοτεχνικά εκτελεσμένη που σε ξάφνιαζε ακόμα και είχες μυριστεί τι συμβαίνει. Δεν νομίζω να υπάρχει horror fan που να μην έχει δει τη ταινία, αλλά οι '''Άλλοι'' αξίζουν και δεύτερη θέαση αφού σε εκπλήσσουν ευχαριστα κάθε φορά που τους συναντάς.



4. Poltergeist (1982)

Η οικογένεια Freeling ζει μια ήσυχη ζωή σε ένα σπίτι στα προάστια της Νότιας Καλιφόρνιας.
Η ευτυχία τους δε θα κρατήσει για πολύ γιατί ξαφνικά η μικρή τους κόρη Carol Anne αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα και όλα δείχνουν ότι έχει επαφή με κάτι απόκοσμο.
Το σπίτι γίνεται σύντομα στόχος πνευμάτων που έχουν πολύ άγριες διαθέσεις και η οικογένεια θα ζητήσει βοήθεια από μια ομάδα ερευνητών μεταφυσικών φαινομένων.
Μια cult ταινία φαντασμάτων με τον Steven Spielberg σε ρόλο σεναριογράφου και παραγωγού και τον Tobe Hooper στο σκηνοθετικό τιμόνι.
Θεωρείται ακόμα και σήμερα ''καταραμένη'' καθώς πέντε μέλη του καστ της τριλογίας Poltergeist πέθαναν με τραγικό τρόπο. Φυσικά πρόκειται για μια σύμπτωση αλλά άντε να πείσεις τους δεισιδαίμονες... Το Poltergeist είναι περισσότερο ταινία φαντασίας παρά τρόμου. Η διάρκεια του φτάνει στις δυο περίπου ώρες, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με τους χαρακτήρες και περιέχει μερικές πολύ ευρηματικές στιγμές που εναλλάσσονται με επιτυχημένα κωμικά στοιχεία. Δεν είναι μια ταινία χωρίς αδυναμίες και σίγουρα τα εφέ της φαίνονται πλέον ξεπερασμένα, αλλά αξίζει και κατέχει, μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των οπαδών του είδους. Το φετινό remake θέλω απλά να το ξεχάσω.

3. Τhe Changeling (1980)

Ο καθηγητής μουσικής John Russell, χάνει τη γυναίκα του και τη κόρη του σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Προσπαθώντας να ξαναβρεί τον εαυτό μετακομίζει σε ένα παλαιό αρχοντικό για να μπορέσει να ηρεμήσει και να συνθέσει ξανά. Από τις πρώτες μέρες της διαμονής του εκεί ακούει παράξενους θορύβους ενώ δεν αργεί να ανακαλύψει ένα κρυφό δωμάτιο όπου φαίνεται ότι έμενε ένα ανάπηρο παιδί. Τα φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο και ο καθηγητής θα ζητήσει τη βοήθεια ενός μέντιουμ και ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει μια προσωπική έρευνα για να ανακαλύψει τι συμβαίνει. Υπάρχει άραγε το πνεύμα του παιδιού στο σπίτι και αν ναι, τι θέλει απ' αυτόν;
Μια ακόμη αγαπημένη ιστορία στοιχειωμένου σπιτιού που αυτή τη φορά έρχεται από τον Καναδά.
Ο Ουγγρικής καταγωγής σκηνοθέτης Peter Medak ''κεντάει'' εδώ και δημιουργεί συνεχώς αξιόλογα πλάνα, ενώ το σύνολο συμπληρώνουν οι καλές ερμηνείες, ιδίως του πρωταγωνιστή John Russell. Το γεγονός ότι πρόκειται για παραγωγή χαμηλού προϋπολογισμού δε της στερεί καθόλου την ατμόσφαιρα. Τουναντίον, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πως κάποια απλά πράγματα μπορούν- μέσω μιας επιτυχημένης σκηνοθετικής ματιάς - να μοιάζουν ανατριχιαστικά. Αν θέλετε λοιπόν να ανακαλύψετε τον τρόμο που μπορεί να προκαλέσει ένα τόπι ή μια αναπηρική καρέκλα, αυτή είναι η κατάλληλη ταινία!


2. The Haunting (1963)

Ο καθηγητής Dr. Markway θέλει να αποδείξει επιστημονικά την ύπαρξη φαντασμάτων. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύει μια ομάδα εθελοντών για να περάσουν μερικές μέρες στο Hill House, ένα αρχοντικό που φημολογείται ότι είναι στοιχειωμένο. Η Eleanor Lance που είναι η πιο ευάλωτη από όλους τους εθελοντές, αρχίζει να νιώθει έντονα την παρουσία των απειλητικών πνευμάτων που κατοικούν στο σπίτι.
Λίγο πριν το The Sound of Music, ο Robert Wise παραδίδει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασμάτων που έχει γνωρίσει ο κινηματογράφος.
Μην σας φαίνεται παράξενο το γεγονός, ένας πραγματικά ταλαντούχος σκηνοθέτης μπορεί να δημιουργήσει αξιόλογες ταινίες ανεξάρτητα από το είδος. To σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα ''The Haunting of Hill House'' της Shirley Jackson και μπορεί αρχικά να θυμίζει μια κοινότυπη ιστορία φαντασμάτων, αλλά στη πορεία εμπλουτίζεται με την ανάλυση της ψυχοσύνθεσης των ηρώων και ειδικά της Eleanor. Είναι μια γυναίκα καταπιεσμένη και εύθραυστη, που σταδιακά ταυτίζεται με το σπίτι, τόσο που νιώθει ότι ανήκει εκεί. Το κακό δεν εμφανίζεται αλλά οι ήχοι σε συνδυασμό με την φρίκη στα πρόσωπα των ηρώων και τα αριστοτεχνικά πλάνα του σκηνοθέτη αρκούν και με τα παραπάνω. Αν αγαπάτε λοιπόν κλασσικό κινηματογράφο δεν πρέπει να τη χάσετε. Εξάλλου, όπως αναφέρεται και στο trailer ''Μπορεί να μην πιστεύεις στα φαντάσματα αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς τον τρόμο''.

1. The Innocents (1961)

Η δεσποινίς Giddens αναλαμβάνει εργασία ως γκουβερνάντα για να φροντίζει δυο μικρά παιδιά την Flora και τον Miles.
Από τις πρώτες μέρες που εγκαθίσταται στο σπίτι, παρατηρεί ότι τα παιδιά φέρονται παράξενα και κάποιες φορές αρκετά ώριμα για την ηλικία τους.
Αρχίζει τότε να πιστεύει ότι τα πνεύματα του πρώην κηπουρού και της προκατόχου της, βρίσκονται μέσα στο σπίτι και έχουν στοιχειώσει τα παιδιά. Πρέπει λοιπόν να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να τα προστατεύσει.
Υπάρχουν μερικές ταινίες που το μόνο που σου έρχεται στο νου όταν θες να τις περιγράψεις είναι η λέξη ''αριστούργημα''. Ο σκηνοθέτης Jack Clayton μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα ''The Turn of the Screw'' του Henry James και το αποτέλεσμα είναι μια από τις καλύτερες ταινίες ψυχολογικού τρόμου όλων των εποχών. Φυσικά έχει και στη διάθεση του την ανεπανάληπτη Deborah Kerr, που απογειώνει με την ερμηνεία το ρόλο γκουβερνάντας αλλά και δυο ταλαντούχα τότε παιδιά τον Martin Stephens και τη Pamela Franklin. Μην περιμένετε απότομα τρομάγματα και συμβατικές στιγμές τρόμου, ο φόβος για το άγνωστο είναι αυτός που πρωταγωνιστεί εδώ και δημιουργεί μια ανασφάλεια που καθηλώνει. Εξαιρετική είναι η χρήση τους φωτός και της σκιάς που εντείνει την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και κάνει τα αθώα πρόσωπα να μοιάζουν τρομακτικά.
Αυτή η αντίθεση είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του φιλμ, καθώς και το συνεχές παιχνίδι με την αντίληψη του θεατή. Υπάρχουν πράγματι φαντάσματα στο σπίτι ή όλα είναι αποκύημα της φαντασίας της καταπιεσμένης γκουβερνάντας; Ότι και να πεις είναι λίγο γι΄αυτή τη ταινία, οπότε θα σταματήσω εδώ και θα τη συστήσω ανεπιφύλακτα στους φίλους του ψυχολογικού τρόμου.


Αυτές ήταν λοιπόν οι καλύτερες ταινίες με θέμα τα στοιχειωμένα σπίτια.
Η επιλογή ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς υπήρχαν αρκετές καλές ταινίες, αλλά έπρεπε να διαλέξουμε μόνο 20.

Τις περισσότερες απο αυτές θα τις εντοπίσετε στα ράφια των dvd-clubs, να φιγουράρουν ως ''στοιχειωμένο σπίτι'', ''στοιχειωμένος πύργος'', ''στοιχειωμένη βίλα'', ''στοιχειωμένη έπαυλη'', ''στοιχειωμένο λυόμενο'' και γενικά ότι πιο ευφάνταστο κυκλοφορεί σε τίτλο.

Μια καλή ιδέα είναι λοιπόν να επιλέξετε όσες περισσότερες μπορείτε για να γιορτάστε το αυριανό halloween με έναν μαραθώνιο στοιχειωμένων σπιτιών.

Τουλάχιστον εγώ αυτό θα κάνω!

5 σχόλια:

  1. Thank you!! Some of my favorites are in here!! The Haunting, The Changeling & some others!! Good review!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ξεχασατε τον εξορικηστη και την προφητεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σόρρυ για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν τα ξέχασα, απλά δεν ταιριάζουν με το θέμα του συγκεκριμένου αφιερώματος. Για παράδειγμα ο εξορκιστής θα μπει προσεχώς σε λίστα με ταινίες εξορκισμών!

      Διαγραφή