Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Inside Nº 9 (2014-2015)

Δημιουργοί: Steve Pemberton, Reece Shearsmith
Συγγραφείς: Steve Pemberton, Reece Shearsmith
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Release: 2014-2015
Runtime: 30 mins Χ 12  
Καταλληλότητα: 
18 series 1, 15 series 2

Come Inside Nº 9...

12 αυτοτελή επεισόδια. Δεν θα τα πιάσουμε ούτε επιγραμματικά αλλά θα πούμε το στυλ τους. Το κοινό στοιχείο όλων των επεισοδίων είναι το ότι διαδραματίζονται σε έναν χώρο το καθένα. με πιθανή προσθήκη κάποιου εξωτερικού πλάνου στην εισαγωγή ή κάτι τέτοιο. Ένας χώρος, δηλαδή ένα σπίτι, αλλά πιθανά και ένα δωμάτιο, και σε μια περίπτωση, απλά ένα γραφείο. Όλα όμως, είναι στο νούμερο 9.
Οι υποθέσεις διάφορες, αλλά όλες μυστηρίου. Μην πηγαίνει το μυαλό σας στο παραφυσικό όμως. Κάποτε όταν λέγαμε μυστηρίου, εννοούσαμε κατά σαν αστυνομικό, θυμάστε? Κάτι σα να λέμε Άγκαθα Κρίστι, Έλλερυ Κουήν, Σέρλοκ Χώλμς, ακόμα και Κολόμπο.
Επεισόδιο σε ντουλάπα. Ε, σχεδόν...

"Κάτι σαν" φόνος υπάρχει σε κάθε επεισόδιο, όσο ξεκάρφωτο ή απίθανο και αν φαίνεται στην αρχή. Και αν σε καναδυό δεν υπάρχει τελικά φόνος, υπάρχει απρόσμενη εξέλιξη.
Η Σειρά εκτυλίχθηκε σε δύο σεζόν των έξι επεισοδίων η καθεμιά, η μία το 2014, και η άλλη το 2015. Οι συγγραφείς, οι ίδιοι και στις δύο σεζόν, αλλά η δεύτερη υπερέχει σαφέστατα.
Υπερέχει τόσο, που αναγκαστικά, θα βάλουμε δύο ξεχωριστές βαθμολογίες. Και αυτό γιατι ενω η πρώτη είναι καλή, η δεύτερη είναι απογείωση αν σ' αρέσει το είδος. Και ο μέσος όρος θα έριχνε αναγκαστικά την δεύτερη σεζόν, και θα ήταν πραγματικά άδικο.
Λεβεντόπαιδα!!!
Αλλο κοινό σημείο όλων των επεισοδίων ειναι το χιούμορ.
Αλλού περισσότερο και αλλου κάπως λιγότερο, αλλα πανταχού παρών. ΚΑΝΕΝΑ επεισόδιο δεν είναι χωρίς καθόλου χιούμορ. 
Αποτέλεσμα: ακόμα και αν δέν σου εχει μείνει το στόρι και η υπόθεση, θα έχεις γελάσει.
Ναι? Μια πίτσα και εφτά μπύρες.
Υποθέσεις? Απο το τί γίνεται οταν δύο ληστές μπαίνουν σε ενα σπίτι την ώρα που είναι εκεί ο ιδιοκτήτης για να κλέψουν εναν πίνακα μεγάλης αξίας, με απροσδόκητα αποτελέσματα, μέχρι η επιγραμματική παράθεση 12 χρόνων της ζωής μιας κοπέλας, με ανατριχιαστικό φινάλε, ή το τι γίνεται σε ενα booth μιας τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας.

Steve Pemberton, και Reece Shearsmith. Δημιουργοί, συγγραφείς και πρωταγωνιστές.
Εδω ξεκίνησαν όλα.
Συνεργάτες και συμπρωταγωνιστές χρόνια, αλλα όχι σε κάτι που έχουμε δεί στην Ελλάδα. Ηταν οι δύο απο τους τέσσερις συγγραφείς/πρωταγωνιστές του Αγγλικού σουξέτατου The league of Gentlemen (1999-2002) μιάς εξαιρετικά ΜοντυΠαϋθωνιστικής σειράς, απο την οποία ξεπετάχτηκε και ο Mark Gatiss που εμείς εδώ, τον γνωρίσαμε ως Αδερφό του Σέρλοκ. Οι δυο συγγραφείς λοιπόν, είναι απο αυτούς που όχι μόνο θα πρωταγωνιστήσουν, αλλα θα το κάνουν και με πεντεξι-εφτά ρόλους ο καθένας.
Άντρες, Γυναίκες, παιδιά, Κομοδίνα, Μικρά μπλε σφαιρίδια, όλα τα παίζουν. Εξαιρετικοί ηθοποιοί και οι δύο, σε οποιοδήποτε είδος, και εξαιρετικοί συγγραφείς.
Και μάγισσες έχουμε, Τι σκατά αλλο θέτε?

Εδώ όμως τί έχουμε?
Αρχικά λέμε οτι τα επεισόδια είναι ημίωρα. Αυτό σημαίνει, οτι δεν πρέπει να εχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάλυσης χαρακτήρων κλπ. παρόλα αυτά σε ορισμένα επεισόδια εκπλήσσεσαι ευχάριστα σε αυτόν τον τομέα.
Ουτε ιδιαίτερες απαιτήσεις εκτύλιξης υπόθεσης. Μισή ωρίτσα είναι, τι να προλάβεις?
Ελα που προλαβαίνουν όμως.
Χρόνια πολλά. Που είναι το πτώμα?
Τα σενάρια, ακομα και εκείνα που δέν με τράβηξαν με το θέμα τους, είναι αριστοτεχνικότατα γραμμένα, με εξαιρετικό ρυθμό, πλοκή και δράση.

Αλλα σε μια σειρά μυστηρίου, αναζητάς το απροσδόκητο.
Και εδώ, υπάρχει σε κουβάδες.

Στην πρώτη σεζόν, λατρέψαμε τα δύο πρώτα επεισόδια απο τα έξι. Τα υπόλοιπα τα είδαμε ευχάριστα.

Στην δεύτερη σεζόν όμως, απλά δέν θέλαμε να τελειώσει το καθένα.
Εξι επεισόδια τα οποία θα άξιζαν να γίνουν απο μια ταινία το καθένα.


Τη σειρά πιθανότατα δεν την ξέρετε. Αν την ξέρετε και δεν σας άρεσε, δεν ξερω τί κανετε εδώ. Αφου δεν εχουμε τα ίδια γουστα ρε παιδιά... Αν απο την άλλη την ξέρετε και σας άρεσε, καθήστε, σε λίγο θα σας τρατάρω καρυδάκι οταν φύγουν αυτοί που δεν τους άρεσε.
Εσείς τώρα που δέν την ξέρετε...
ΝΑ ΤΗΝ ΜΑΘΕΤΕ.
Βρείτε τα επεισόδια και δείτε τα. Και αν σας απογοητεύσει κάτι απο την πρώτη σεζόν, παρατήστε την ενερυθρίαστα, και βάλτε την δεύτερη. Παρότι είναι των ίδιων συγγραφέων, δεν έχει καμια σχέση.
Η πρώτη ειναι καλή. Ενδεχομένως και πολύ καλή.
Αλλα η δεύτερη ειναι ΥΠΕΡΟΧΗ. 
Το ρηβιου μου βγήκε εξαιρετικά μικρό, γιατι δεν εχω να γράψω κάτι για την υπόθεση καθότι ειναι 12 αυτοτελή επεισόδια. Το να κάνω παράθεση 12 διαφορετικών υποθέσεων το θεωρώ λιγάκι γελοίο.
Αλλα το μέγεθος δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα!!!
(Γυναίκες, πόσες φορές σας το είπαν αυτό έ?)
Την ποιότητα της σειράς δηλαδή, που είναι ΦΟ-ΒΕ-ΡΗ, και όχι την ποιότητα του ρηβιου που ειναι στα σύνηθη δικά μου πλαίσια, ήτοι λάσπη, ανακατεμένη με φρέσκια κοπριά.
Και φτάσαμε στη διπλή βαθμολογία και στο διπλό τρέϊλερ.
SERIES 1
SERIES 2
SERIES 1 TRAILER
SERIES 2 TRAILER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου