Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Crimson Peak (2015)


Director: Guillermo del Toro
Writers: Guillermo del Toro, Matthew Robbins
Stars: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston,
Charlie Hunnam, Jim Beaver.
Country: USA, Canada
Release Date: 2015
Runtime: 119 min
Budget: $55,000,000
Parents Guide: R (USA)

Στη νέα Υόρκη του 1901, η νεαρή Edith ζει μαζί με τον αυτοδημιούργητο βιομήχανο πατέρα της Carter. Έχει χάσει τη μητέρα της αλλά το φάντασμα της την επισκέπτεται καμιά φορά για να μαθαίνει νέα της και να τη συμβουλεύει. Μη φανταστείτε τίποτα συμβουλές τύπου ''μη πηγαίνεις σε χοροεσπερίδες'' ή ''μη το πράξεις πριν παντρευτείς''. Το φάντασμα την προειδοποιεί συνεχώς να προσέχει τον ''πορφυρό λόφο''.



Τα φαντάσματα των αγαπημένων προσώπων
μοιάζουν με αγγέλους. Εδώ όχι.
Η Edith είναι δυναμική και με ανήσυχο πνεύμα. Ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας γοτθικών μυθιστορημάτων και τα παίρνει κράνα όταν ο εκδότης τη παροτρύνει να γράψει μια ρομαντική ιστορία, επειδή είναι γυναίκα και της ταιριάζει περισσότερο.
Τα δεδομένα όμως στη ζωή της θα ανατραπούν όταν γνωρίζει τον Άγγλο αριστοκράτη Thomas Sharpe, που επισκέφθηκε την Αμερική με την αδελφή του Lucille, με σκοπό να βρει χρηματοδότη για τον εκσκαφέα αργίλου που έχει εφεύρει.


Έχεις ταραμοσαλάτα στο πηγούνι.
Ο Thomas έχει πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Edith να ξεχάσει το προφίλ της επαναστάτριας και να αρχίσει τα βαλς μαζί του. Τι έπαθε; Δάγκασε τη λαμαρίνα βρε αδελφέ, κάτι που δε καλοβλέπει καθόλου ο πατέρας της και γι'αυτό ζητάει στον επίδοξο γαμπρό να αφήσει την κοκόνα του ήσυχη. Συμπέρασμα: δεν γίνονται μόνο στις Ελληνικές ταινίες με τον Ξανθόπουλο αυτά! Δυστυχώς όμως δε θα προλάβει να προστατέψει τη κόρη του γιατί η μοίρα του επιφυλάσσει μια τραγική κατάληξη...

Απαράμιλλη φυσική ομορφιά. 
Σοκαρισμένη η Edith από τον ξαφνικό χαμό του, πέφτει στην αγκαλιά του αινιγματικού Thomas και πριν προλάβει να βγάλει τα μαύρα - η λυσσάρα - τον παντρεύεται και τον ακολουθεί στην έπαυλη του στην Αγγλία για να ζήσουν μαζί με την αινιγματική αδελφή του. Μέσα στο χαώδες αρχοντικό που αποπνέει εγκατάλειψη, θα αρχίσει να αισθάνεται μια έντονη μεταφυσική παρουσία να την καταδιώκει. Το σπίτι είναι ζωντανό, αιμορραγεί και επικοινωνεί μαζί της. Σύντομα θα αντιληφθεί ότι βρίσκεται πλέον στον πορφυρό λόφο...

Ο Guillermo del Toro  είναι για πολλούς αγαπημένος σκηνοθέτης ενώ κάποιοι άλλοι τον θεωρούν υπερτιμημένο. Προσωπικά τον κατατάσσω στους αξιόλογους δημιουργούς της εποχής γιατί έχει προσφέρει προσεγμένες δουλειές και μάλιστα από διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Από αξέχαστες δραματικές ταινίες φαντασίας όπως τα Devil's Backbone και Pan's Labyrinth μέχρι και sci-fi παραγωγές σαν τα Hellboy και Pacific Rim.
Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμα από αυτόν είναι μια αμιγώς ταινία τρόμου και όλα έδειχναν από την αρχή... ότι ούτε και τώρα θα δούμε.

Κινούμενη σάλτσα μπάρμπεκιου;

Το Crimson Peak είναι ότι ακριβώς ότι υπόσχεται το trailer και ότι περιμέναμε σύμφωνα με το στυλ του σκηνοθέτη. Ένα καλογυρισμένο σκοτεινό παραμύθι με ρομάντζο και κάποια μεταφυσικά στοιχεία.
Τώρα είναι καλό αυτό; Αν ψάχνετε για ταινία με ένταση και τρομακτική ατμόσφαιρα, όχι.
Αντίθετα, αν είστε φίλοι της φαντασίας, σας γοητεύει η παραμυθένια αισθητική και δεν σας προκαλεί στομαχικές διαταραχές το ρομάντζο, θα περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο.

Απε δω το φτωχικό μου. Όπως θα προσέξατε έχω να σκουπίσω ένα χρόνο.
Έκανα αυτή τη μικρή εισαγωγή για να τονίσω ότι τελικά ο τρόπος που κρίνουμε ένα φιλμ έχει απόλυτη σχέση με τις προσδοκίες που είχαμε από αυτό.
Και για ακόμα μια φορά, βλέπουμε ότι οι τακτικές προώθησης αποπροσανατολίζουν το κοινό με αποτέλεσμα όσοι θεατές περίμεναν να δουν ταινία τρόμου να απογοητευτούν και με το δίκιο τους.
Το πιο αστείο είναι ότι είχα διαβάσει ότι υπάρχουν κάποιες έντονες στιγμές gore...
Σε αυτό το σημείο όσοι βλέπουμε splatter μπορούμε να πιαστούμε αγκαζέ και να αρχίσουμε να γελάμε μέχρι δακρύων.
Το gore είναι ελάχιστο, καθόλου σοκαριστικό και ούτε καν άξιο αναφοράς.

Σοκαριστική σπλατεριά 
Όμως το κόκκινο χρώμα, που σαφώς παραπέμπει σε αίμα, παίζει σημαντικό ρόλο και χαρακτηρίζει το Crimson Peak.
Από το τίτλο, μέχρι τον τρόπο που σχηματίζονται τα πνεύματα-σκελετοί ή το χιόνι που ''ματώνει''συνεχώς.
Όλα δείχνουν ότι ο πορφυρός λόφος έχει πολλά αιματοβαμμένα μυστικά που κρατάει επτασφράγιστα. Τα φαντάσματα κάνουν σε κάποια σημεία την εμφάνιση τους αλλά δεν επιδιώκουν να προκαλέσουν κακό. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν γίνεται κατανοητό μόνο από την όλη ατμόσφαιρα, το ''φωνάζει'' και σε αρκετά σημεία το σενάριο. Είναι θλιβερές ''μεταφορές του παρελθόντος'' όπως αναφέρει η κεντρική ηρωίδα και επομένως αποκτούν περισσότερο συμβολική υπόσταση.

Μας φέρνουν που λες 2 χοιρινές NA μετά συγχωρήσεως
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που θυμίζουν κλασσικές ταινίες τρόμου και αυτό είναι απολύτως φυσικό αφού μιλάμε για φιλμ με έντονο γοτθικό χαρακτήρα.
Έχουμε πει αρκετές φορές ότι για να κάνεις μια καλή ταινία ή πρέπει να πρωτοτυπήσεις ή να πατήσεις σωστά στα κλασσικά μονοπάτια.
Η πρωτοτυπία είναι πάντα καλοδεχούμενη αλλά δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, ούτε ταιριάζει στον χαρακτήρα του κάθε φιλμ.
Έτσι κι' εδώ υπάρχουν οι πόρτες που τρίζουν, το σκοτάδι, οι περίεργοι ήχοι και πολλά ακόμα στοιχεία που θεωρούνται κλισέ των ghost stories.

 Όλα αυτά είναι αναμενόμενα και δεν μας ενοχλούν επειδή γουστάρουμε το συγκεκριμένο είδος, όπως δεν μας πειράζει στα slashers το γεγονός ότι ο δολοφόνος είναι εφτάψυχος ή δεν ενοχλεί όσους βλέπουν action θρίλερ, η παρουσία του συνταξιούχου που τυχαίνει να είναι πρώην κομάντο και συνήθως του απαγάγουν τη κόρη.

Ωραίο μαλλί για να φτιάξεις φλοκάτη 
Κλισέ υπάρχουν σε όλα τα κινηματογραφικά είδη, το ζήτημα είναι το πως χρησιμοποιούνται.
Ένας σκηνοθέτης λοιπόν έχει δυο επιλογές ή να πρωτοτυπήσει έχοντας όραμα να ''εξελίξει'' το είδος ή να το υπηρετήσει με συνέπεια προσθέτοντας τις δικές του πινελιές. Σίγουρα ένας έμπειρος δημιουργός όπως ο Guillermo del Toro μπορεί και δίνει την προσωπική του σφραγίδα και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό.

Μη περιμένετε λοιπόν να δείτε κάτι διαφορετικό από το αναμενόμενο γιατί ούτε απαραίτητο είναι ούτε θα ταίριαζε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Εικαστικά η ταινία είναι χάρμα οφθαλμών. Εξαιρετική Βικτωριανή ατμόσφαιρα, υπέροχη φωτογραφία, προσεγμένα κουστούμια και παραμυθένια σκηνικά. Η πανέμορφη εικόνα συμπληρώνεται από ένα εκπληκτικό soundtrack που συνοδεύει το θεατή στη εξερεύνηση του απόσκοσμου πορφυρού λόφου.
Στην κορυφή, το επιβλητικό αρχοντικό με τους σκοτεινούς διαδρόμους και τα αμέτρητα κρυφά δωμάτια. Το φυσικό στοιχείο είναι έκδηλο ακόμα και στο εσωτερικό του σπιτιού, αφού από την παραμελημένη του σκεπή μπαίνει χιόνι, πουλιά και διάφορα έντομα.
Η κατάρρευση έχει αποδοθεί μοναδικά και παραπέμπει ευθέως στην ηθική κατάπτωση των ανθρώπων.

Με αυτό το χέρι έχω καθαρίσει 12 κιλά πατζάρια. 
Σκηνοθετικά και οπτικά δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι αλλά αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για το σενάριο που είναι σχετικά πρόχειρο και κατώτερο των προσδοκιών. Τα παραμύθια μπορεί να μη φημίζονται για τις ανατροπές τους αλλά περιμέναμε τουλάχιστον μια όχι και τόσο προβλέψιμη εξέλιξη. Ίσως αν δεν φαίνονταν από τόσο νωρίς ποιος είναι ο κακός της υπόθεσης, να χτίζονταν ένα κάποιο μυστήριο που θα μπορούσε να προκαλέσει αγωνία. Οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι, όσο ''ξύλινοι'' χρειάζεται ώστε να ταιριάζουν με την εποχή και υποστηρίζονται ικανοποιητικά από τις ερμηνείες του πρωταγωνιστικού τρίου Mia WasikowskaJessica Chastain και Tom Hiddleston. Όμως οι χαρακτήρες δεν αναλύονται όσο θα έπρεπε και μοιάζουν επιφανειακοί, με αποτέλεσμα να μην δικαιολογούνται απόλυτα σε κάποια σημεία οι πράξεις τους.

Το φαινόμενο γίνεται εντονότερο όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε το οποίο ήταν αρκετά ''εύκολο'' και δίνει την αίσθηση ότι ο σεναριογράφος ήθελε να κλείσει βεβιασμένα την ιστορία.
Όσοι αγαπούν το ρομάτζο ίσως να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά οι θεατές που βγάζουν φλίχτενες όπως εγώ, το πιο πιθανό είναι να εκνευριστούν κομμάτι. Ο καθένας στο είδος του εξάλλου.

Δε θα κρίνω τη ταινία ως τρόμου γιατί ούτε περίμενα ούτε είδα κάτι τέτοιο. Το Crimson Peak είναι ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά που συνδυάζει ρομάτζο, δράμα και κάποια κλασσικά στοιχεία των ghost stories. Το σενάριο έχει προβλήματα αλλά το εικαστικό κομμάτι είναι άψογο και θα ικανοποιήσει τους θεατές που δίνουν μεγάλη βάση στην αισθητική. Αρκεί να ξέρετε ότι δε θα παρακολουθήσετε μια ταινία φαντασμάτων αλλά μια ταινία στην οποία απλά υπάρχουν φαντάσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου