Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Terra Nova (2011)

Δημιουργοί: Kelly Marcel, Craig Silverstein
Executive producer: Steven Spielberg
Χώρα: Αυστραλία, ΗΠΑ
Release: 2011
Runtime: 13x46 mins

Terra Nova, όπως λέμε Νέα Γή του Σπίλμπεργκ.

Γή (σώπα...) 2146. Οι άθρωπες, έχουμε κάμει την γήν ώς τα οπίσθια της Μαϊμούς, η ρύπανση είναι τόση που όλοι κυκλοφορούν με αντισφυξιογόνες μάσκες, και ο υπερπληθυσμός τόσος, που δια αυστηρού νόμου, απαγορεύεται η τεκνοποίησις ανω των δύο τέκνων.
Η οικογένεια του Τζίμ Σάννον, νομοταγούς κατα τα άλλα μπάτσου απο το Σικάγον, εχει καταπατήσει τον νόμο, κάμοντας και τρίτον τέκνον. Τους παίρνουν γραμμή σε μια ερευνα στο σπίτι, καθότι το κωλοπαίδι δέν μπορεί να το βουλώσει 5 λεπτά μεσα στο ντουλάπι, ο Τζιμάκος τα παίρνει και πλακώνει στις γρήγορες τον Αστυφύλαξ Μονάδος Πληθυσμιακής Νομικής εφαρμογής, και μπουζουριάζεται καμμια διετία σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Οκ το φτιάξαμε το υπόβαθρον! Πάμ παρακάτ'.

Με κάποιον Α, Β ή Γ τρόπο, έχει ανακαλυφθει ένα Rift, μια πύλη του χωροχρονικού συνεχούς, ικανή να στείλει αθρωπες στο περίπου 85 εκατομμύρια χρόνια π,Χ.
Εχει κατα συνέπειαν δημιουργηθεί μια αποικία, απο πχιονέρους η οποία αυξάνεται συνεχώς με αποστολές νέων αποίκων, μετά είτε απο κληρώσεις, είτε ανάλογα τις ανάγκες της αποικίας σε ειδικότητες, με ρυθμό (εκ των συμφραζομένων) μια ανα περιπου οκτάμηνο. Η αποικία μετράει ήδη 7 χρόνια απο τότε που ο σημερινός κυβερνήτης της, ο Ναθάνιελ Τέηλορ, πέρασε πρώτος την πύλη.

Η Κυρία Σάννον, σύζυγος του πλέον εγκλειστου Τζίμ, Ιατρός εις το επάγγελμα, λαμβάνει πρότασιν να μετακομίσει στο 85.000.000 π.χ. ΑΛΛΑ, πώς θα πάρει το τρίτο τέκνο μαζί το οποίο τους έχει προφανώς αφαιρεθεί χειρουργικώς? Λύσις, βοηθάμε τον σύζυγο να δραπετέψει, και του λέμε να ερθει μαζί παρανόμως, μαζί με το τρίτο τέκνο.
Το catch της ολης υπόθεσης μετανάστευσης?
η Πύλη ειναι One Way. Aπαξ και περάσεις προς τα κεί, δέν ξαναγυρνάς πίσω ποτέ.
Ολα αυτά γινονται με συνοπτικές στον πιλότο επεισόδιο, και τελικά ούλλοι καταλήγουν στην Terra Nova.
Φτάσαμε, σκάψτε μια τάφρο για προστασία, ένα λαγούμι για αποθήκη και ενα λάκκο για χέστρα.
Once there λοιπόν, και μετά τις αρχικές μπλεξιματικές ανομοιομορφίες μέχρι να ενσωματωθούν στο νέο περιβάλλον, και με κέντρο πάντα την οικογένεια Σάννον, αρχίζει να διαπλέκεται ο ιστός της ιστορίας. Ο Κωμμάντερ Τέηλωρ, στρατιωτικός και αθρωπας με ύψιστην αίσθησιν τιμής, προσπαθεί να διοικήσει με αγάπη και σιδερένια γροθιά.
Ναθάνιελ -Δέν Βγάζω Τα Γάντια Μου Ούτε Στο Χέσιμο- Τέηλωρ.
Αγαπητός απο όλους εκτός μιας ομάδος αποσχισάντων πρώην μελών της αποικίας, που έχουν σκοπό... τί σκοπό έχουν άραγε? Ειναι οι εχθροι, που τον σκοπό τους μαθαίνουμε σιγά σιγά κατα την διάρκεια της σειράς, μαζί με το θριλερικό της υπόθεσης, και καταλαβαίνουμε οτι η ουτοπία που μας παρουσιάστηκε στην αρχή απέχει ολίγον απο το ιδεώδες...

Ολα αυτά ανάμεσα απο ρομάντζα μεταξύ της νεαράς κόρης Σάννον και ενος παλιομοδίτη νεαρού της Ασφαλείας,
How you Doiiiin?
άλλου εφηβικου ρομάντζου μεταξύ του Υιού Σάννον και μεγαλωμένης εκει ντόπιας νεαράς,
Γειά σου είμαι καινούριος εδώ. Μήπως εχεις οδηγίες χρήσεως για αυτό το πορτοκάλι? 
και πανω απ όλα, το σουξέ της σειράς:
ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ!!!
Καλησπέρα γεύμα. Εχεις την καλωσύνη να καλυφθείς με σοκολάτα, ή να σε φάγω έτσι?
Καπάκι, βλέπεις οτι η σειρά, εχει executive producer τον Steven Spielberg, οποτε αρπάς ενα φορτηγό πόπ κόρν, και ενα βυτίο κοκακόλα και βάζεις να δείς...

Δείτε Νούμερα: 14.000.000 $ Ο πιλότος.
Απο περίπου 4.000.000 $ το κάθε επεισόδιο.
Περιμένεις υπέρτατη παραγωγή, και ξέροντας οτι υπάρχουν δεινόσαυροι, αναμένεις να τους βλέπεις και ως φόντο σε κάθε πλάνο. Σωστά?

ΛΑΘΟΣ.

Πέραν του πιλότου, που ειναι πολύ προσεγμένος, σε επίπεδο τηλεοπτικής σειράς πάντα, τα CGI που θα σε ικανοποιήσουν ειναι και διάσπαρτα, και μετρημένα στα δάχτυλα του ενός ποδιού της Μαρίκας της γειτόνισσας που χει ποδάγρα.
Για σειρά που διαδραματίζεται σε τόπο και χρόνο, οπου οι δεινόσαυροι είναι μόνιμη απειλή, οδηγώντας την αποικία να υπάρχει εντός τειχών, οι τελευταίοι λάμπουν δια της απουσίας τους βασικά, και μονο μεμονωμενες εμφανίσεις κανουν, οταν το σενάριο στρέφεται γύρω τους. 
Το τεράστιο κόστος δικαιολογείται απο το ντεκόρ τέρας, που θα επρεπε ομως να μετακυλιστεί ως εκπτωση στα υπολοιπα επεισόδια μιας και ήταν πλέον έτοιμο.
Σενάριο: Υπάρχει μια θριλερική υπόθεση, ενα μπλέξιμο του ποιος θελει τί, και γιατί κανει οτι κάνει, παίζουν δυο αντικρουόμενα στρατόπεδα, υπάρχουν κατάσκοποι που ψάχνουμε να βρούμε, και μονιμες απειλές απο αγνωστους που θέλουν να εκμεταλλευθούν την αποκία και τον τόπο. Αλλα σχεδόν θάβονται στα περισσότερα επεισόδια απο την καθημερινότητα της οικογένειας Σάννον. Τουλάχιστον στα πρώτα μισά επεισόδια.
Λοιπόν παιδιά, αν πέσουν πυροβολισμοί και επιτεθούν Δοντοκοφτόσαυροι, κρυφτείτε κατω απο το κρεββάτι και διαβάστε τα μαθήματά σας. Και μήν ξεχάσετε να πλύνετε τα δόντια σας.
Χαρακτήρες: Η προσπάθεια του να γίνει η σειρά "οικογενειακή" οδήγησε δυστυχώς σε καλούς με άσπρο καπέλο και κακούς με μαύρο, ως παλιο καλο ασπρόμαυρο γουέστερν. Οι χαρακτήρες παραείναι απλοϊκοί και μονοκόμματοι, και οι προσπάθειες του να αποκτήσουν περισσότερο βάθος μέσω κάποιων ιστοριών τους στο δεύτερο μισό της σειράς, βαράνε τοίχο μπετον αρμέ, ενισχυμένο με Ytong, μόνωση απο γαρμπίλι, και σοβά γρανιτόσκονης.
-Αν σου βγάλω το γάντι γίνομαι εγώ τσίφ?
-Αστο κάτω θα σε περάσω αποικοδικείο.
Highlights: Η ΜελΓκιμπσονική ερμηνεία του Jason O'Mara, που δείχνει να εχει τα εχέγγυα να σταθεί απο Action μεχρι Κομεντί, και το αφοπλιστικο χαμόγελο της μικρής Naomi Scott.

Αλλο highlight: Ο τόπος. Η φύση. Γυρισμένο στην Αυστραλία, μιας και είναι κατα βάση Αυστραλιανή παραγωγή, σου δίνει μια πολύ μαλλον καλή αίσθηση του πώς θα ήτο ο πλάνετ μας 85000000 χρόνια πρίν, αν κατοικούνταν απο κακοραμμένους CGI δεινοσαυρους.

XA! Oικογενειακή σειρά διαβάσατε, νομίζατε δεν θα υπάρχει πχιοτί! Κι όμως!!!
Μεγάλη έρευνα απο την συντακτική ομάς, κατέδειξε προϊόν εμπνευσμενο απο τη σειρά, εγγυημένο να σας δώσει αντοχές Πτεροπέωτου.
Τέρρα Νώβα Λάηφ Τρίνκ. Αισθανθείτε κεσής Δηνόσαβρας.

Οικογενειακή σειρά είπαμε. Οποτε το μόνο που θα δείτε απο Βυζγιά, περαν εφηβικών ντεκολτέ είναι το κάτωθι. Οχι κακό αν είστε θήλυ ή αν εχετε αλλα γούστα. Ποιοί είμαστε εμείς που θα σας κρίνουμε?
Μουσική υπόκρουση: "Η  Μελωδία της Ευτυχίας" με reef απο μουγκρητά βροντόσαυρου. Μαδαφάκεν γκούντ!!!

Τό θαψα? Πιθανοτάτως. Γιατι με 6,8 στο Imdb και Executive Producer τον Steven Spielberg, μάλλον περίμενα πολλά παραπάνω, τα οποία δέν παρέδωσε. Παρ'όλα αυτά, την σειρά την ευχαριστήθηκα, ως σειρά που θα την αφηνα να παίζει για να παω για κατουρημα ας πουμε χωρις να λυπηθώ για το ενα λεπτό που θα χάσω. Είναι μια καλή σειρά απο αυτές που θά βλεπες Κυριακή απόγευμα που δέν θες να το βαρύνεις, ή να σκεφτείς και πολύ. Δεν θα απογοητεύσει, δέν θα αισθανθείς οτι έχασες το χρόνο σου, αλλα δέν θα σε αρπάξει απο οτι γεννητικά οργανα τυχαίνει να έχεις και θα σε περιστρέφει γύρω γύρω απο την αγωνία.
Βάζεις λίγο και το φινάλε της σειράς, που είναι φινάλε μέν, αλλα με τρελλή ελπίδα δεύτερης σεζόν που δέν είδαμε να υλοποιείται, και σε αφήνει και λίγο ξεκάρφωτο.
Ακούστηκε οτι Ο Σπήλμπεργκ θα βάλει μπρός δέυτερη σεζόν. Πράγμα που το βλέπω χλωμό, εκτός αν αναμένει να χρησιμοποιήσει CGI απο καμμια επερχόμενη ταινία (βλ Jurassic World) για να γίνει επιτέλους αυτό που θάπρεπε να είναι εξ αρχής.

Συνοψίζω: Σειρά Κυριακής Απογεύματος. Καλούλι, αλλα περιμενα πολλά περισσότερα.

1 σχόλιο:

  1. τέλειο ηταν το τερρα νοβα. Αν ήταν καμια ξεδιάντροπη αηδία θα σας άρεσε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή