Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Inbred (2011)


Director: Alex Chandon
Writers: Alex Chandon, Paul Shrimpton
Stars: Jo Hartley, James Doherty, Seamus O'Neill, James Burrows,Terry wood, Nadine Mulkerrin, Chris Walley
Country: Germany | UK
Budget: £1.250.000
Release: 2011
Runtime: 98 min

It's show time!
Τέσσερα φυντάνια από αναμορφωτήριο και δυο κοινωνικοί λειτουργοί που τα συνοδεύουν, ξεκινούν για να περάσουν το Σ/Κ στην Αγγλική επαρχία ώστε να χαλαρώσουν δίπλα στη φύση και να προσφέρουν κοινωφελή εργασία.
Ευτυχισμένα παιδιά που παίζουν στην εξοχή,
 μακρυά από τo intenet
Ο χαρακτήρας του ταξιδιού είναι επιμορφωτικός ώστε τα παιδιά να διδαχθούν τις άξιες της προσφοράς και της ομαδικότητας και ταυτόχρονα να βρουν τη χαμένη τους ψυχική γαλήνη. Πράγματι το φυσικό τοπίο με τα δέντρα, τα πουλιά και τα παιδάκια που παίζουν αμέριμνα, φαίνεται ειδυλλιακό γι' αυτό το σκοπό.
Η μήπως όχι;
Καλώς ήρθατε στο Dirty Hole. Τα άντερα δεξιά, οι σπλήνες αριστερά και
πιάστε μια μερίδα συκωταριές για τη μέση
Αφού φτάσουν και καθαρίσουν το αχούρι που προορίζεται για σπίτι τους, κάνουν το λάθος να επισκεφθούν τη τοπική παμπ ''Dirty Hole'', που είναι όνομα και πράγμα, δεν έχει φαγητό αλλά διαθέτει αρκετούς ξεδοντιάρηδες μπουρτζόβλαχους που τους κοιτάζουν περίεργα.
Εκεί η πιτσιρίκα της παρέας θα δεχθεί παρενόχληση από νεαρό βουκόλο που για κάποιο λόγο μοιράζει καρότα, αλλά θα επέμβει ο κάπελας της παμπ που θα τους διαβεβαιώσει ότι ο τύπος είναι κατά τα άλλα καλό παιδί και άξιο παλικάρι, απλά δε βλέπουν συχνά ξένους στη περιοχή και του ήρθε απότομο.
Την επόμενη μέρα αποφασίζουν να ξεχάσουν το γεγονός και να συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμα τους οπότε  ξεκινούν όλο χαρά για να συλλέξουν υλικά, βλέπε παλιοσίδερα, από παλιές αμαξοστοιχίες. Οι ντόπιοι όμως έχουν διαφορετικά σχεδία για τους επισκέπτες  αφού διοργανώνουν ένα πολύ επιτυχημένο show και ψάχνουν για πρωταγωνιστές.

Τα χωριά που διαθέτουν  κατοίκους με άγριες διαθέσεις, είναι αγαπημένο θέμα των ταινιών τρόμου. Φυσικά ουδείς δεν τραβάει ζόρι με τους ανθρώπους  που ζουν στα χωριά.  Ίσα ίσα όλοι παραδέχονται ότι είναι απόλυτα τυχεροί αφού απολαμβάνουν ηρεμία κοντά στη φύση συνδυασμένη με σπουδαία κρασιά, αξιόλογα τσίπουρα, γοητευτικά παϊδάκια προβατίνας και μαγευτικές γουρουνοπούλες σούβλας.
Με αυτή την άποψη σίγουρα συμφωνεί και ο δημιουργός Alex Chandon, αλλά όχι και οι κάτοικοι του χωριού Thirsk στην περιοχή του Yorkshire όπου γυρίστηκε το φιλμ. Μάλιστα ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν τους χρειάζεται τέτοιου είδους δημοσιότητα και εξέφρασε ανησυχίες ότι ο κόσμος θα νομίζει, ότι όσοι ζουν εκεί μοιάζουν με τους χαρακτήρες της ταινίας.
Αλλά ακόμα και να μοιάζουν που είναι το πρόβλημα;
Thirsk. Ένας παράδεισος που σε περιμένει για να τον ανακαλύψεις.
Το Inbred είναι μια σπλατεριά με μπόλικο black humor και ανορθόδοξο σενάριο, που δεν αποτελεί
μειονέκτημα αφού είναι επίτηδες καμένο. Θα δείτε απίθανους τύπους, άκυρους διαλόγους και τραγελαφικές καταστάσεις, με αποκορύφωμα φυσικά το creepy show στο οποίο ο σουρεαλισμός χτυπάει κόκκινο.
Πάλι με έπιασαν οι ημικρανίες μου.
Μη περιμένετε να βρείτε κάποια λογική σε αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη, απλά κάποιοι χαζεμένοι ζουν σε ένα ετοιμόρροπο χωριό και τη βρίσκουν να σκοτώνουν και να τρώνε κόσμο, τόσο απλά! Α, και όλα αυτά σύμφωνα με τον τίτλο έχουν απόλυτη σχέση με την αιμομιξία.
Η ταινία προσφέρεται αποκλειστικά για τους φίλους του splatter, οπότε αν δεν σας αρέσει μη μπείτε στο κόπο. Το Gore δίνεται σε γερές δόσεις, με ευρηματικές δολοφονίες και πολύ καλά ειδικά εφέ, ενώ υπάρχουν και κάποιες έξυπνες αναφορές σε κλασσικές ταινίες τρόμου.
Άς τα τ'αντεράαακια σου ανακατεμέεενααα


Μάλιστα τα πετσοκόμματα γίνονται ακόμα πιο διασκεδαστικά αφού τα ανθρώπινα μέλη εκσφενδονίζονται με φόντο το ήρεμο τοπίο της εξοχής και όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει μια μικρή αντίθεση!
Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι ολίγον αντιπαθητικοί και οι χαρακτήρες δεν αναλύονται αρκετά, αν και γίνεται μια προσπάθεια στο πρώτο μισό της ταινίας. Αυτό δεν μας πείραξε καθόλου αφού είναι αναλώσιμοι και στην ουσία υπάρχουν για να δούμε τον τρόπο που θα πεθάνουν.
Οι ερμηνείες των παιδιών είναι αδιάφορες αλλά οι δυο κοινωνικοί λειτουργοί Jo Hartley και James Doherty κάνουν αρκετά καλή δουλειά. Όμως τις εντυπώσεις κλέβει ο Seamus O'Neill στο ρόλο του κάπελα-showman  Υπάρχουν φυσικά και ορισμένες χαζές συμπεριφορές από τα θύματα γιατί όπως και να το κάνουμε όταν βρίσκεσαι σε ένα χωριό παρανοϊκών, δε πας πίσω στο σπίτι να βρεις το κινητό για να καλέσεις βοήθεια αλλά πιάνει φωτιά ο απαυτός σου από το τρέξιμο. Όμως, σε μια ταινία σαν αυτή που κάνει με το καλημέρα σαφές ότι δε παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της, το προσπερνάς πολύ πιο εύκολα.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως, είναι ότι η δράση αργεί να κάνει την εμφάνιση της  και αρχικά παρακολουθούμε τα παιδιά με τους κοινωνικούς λειτουργούς να βολοδέρνουν για περιπου 40 λεπτά. Το πανηγύρι ξεκινάει από το δεύτερο μισό οπότε εκεί που αρχίζεις να γουστάρεις, έρχεται το φινάλε που είναι μεν πολύ καλό αλλά σου μένει η αίσθηση πως ήταν απότομο.
Αυτό κατά πάσα πιθανότητα είναι αποτέλεσμα του μικρού budget, αφού φαίνεται ότι όλα τα λεφτά έχουν ξοδευτεί στα εφέ, όποτε δεν είχαν τόσα φράγκα για να δώσουν περισσότερο χρόνο στο gore επί σκηνής. Όταν όμως αρχίσει είναι πραγματικά απολαυστικό!






Αλκοόλ δεν είδαμε πουθενά, τα παιδιά κάνουν αποτοξίνωση και οι κάτοικοι του χωριού δε φαίνεται να το χρειάζονται. Είδαμε όμως τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στις ανθρώπινες σχέσεις μια λεμονάδα....








Ένα low budget ταινιάκι που αν το παρακολουθήσεις χαλαρά θα περάσεις σούπερ. Δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας αλλά προσφέρει κάποιες πολύ διασκεδαστικές στιγμές. Δείτε το συντροφιά με παρέα για να βάζετε και στοιχήματα για το ποιος θα ξεκοιλιαστεί πρώτος, είναι ένας ευχάριστος διαγωνισμός.
Και φυσικά πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν το ηθικό δίδαγμα της ταινίας και να μη πάτε ποτέ σε χωριά γιατί όσο λιγότεροι επισκέπτες, τόσα περισσότερα κοψίδια για τους υπόλοιπους!




3 σχόλια:

  1. Ταινιάρα! Ξενέρωτο τέλος, αλλά σπλατεριά από τις λίγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελατε στο χωριο μου,θα περασετε καλα,χαχαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή