Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Mr Jones (2014)

Σκηνοθεσία: Karl Mueller
Σενάριο: Karl Mueller
Χώρα: USA
Release: 2014

Mr Jones, ή αλλιως, "Saint Scarecrow on acid"





O Scott και η Penny, αμφότεροι καλλιτέχναι, νοικιάζουν απομερο καλύβι, μες στη μέση του πουθενού, για ένα χρόνο, για να εύρουν την εμπνευσιν.

Tίτλος έργου:Anorexia Nervosa
Εκεί, και αφού περνάει κάμποσος καιρός σε απραξία, με αποτέλεσμα να αρχίσουν διάφορες εντάσεις και έριδες, κάνει την εμφάνισή της περίεργη και εκφοβιστική φιγούρα.
Τίτλος έργου: Το Συρτάκι της Κολοκύθας
Μετά την ανακάλυψη μερικών περίεργων γκροτέσκ, γκόθικ, σκιάχτρων, αποφαίνονται οτι η φιγούρα ανήκει στον Μίστερ Τζόουνς, εναν αβαντ γκάρντ καλλιτέχνη, ιδιαιτέρως της μόδας τελευταίως στις πολιτισμένες χώρες της δύσης, που δεν 

εχει δει ποτέ κανεις, και δεν εχει εμφανιστεί ποτέ 
πουθενα, παρα μόνο τα έργα του. 
Το ακριβώς αντιθετο του Βαρουφάκη δηλαδή.
Οι διακοπές εμπνευσης παίρνουν την μορφή ντοκυμανταίρ για τον Mr Jones, πλην ομως με πολύ διαφορετικά απο τα αναμενόμενα αποτελέσματα.





Ο έργος ειναι συνδυασμός Found Footage και κανονικών λήψεων τρίτου προσωπου.
Οι εναλλαγές απο το ενα στύλ στο αλλο είναι και "σωστές" και εξυπνες, και το found footage μερος του, δικαιολογεί κατα το μεγαλύτερο μέρος την υπαρξή του, παρά μερικες αναμενόμενες υπερβολες που πάντα υπάρχουν.

Σα να λεμε, ρε φίλε κεί που ακους μια στριγγλιά π.χ το πρώτο που σου ρχεται ειναι να αρπάξεις την καμερα για να πα να δείς τι είναι? Ελεος.
Απο περιγραφική ταινια αρχικά, περνάει σε ντοκυμανταίρ, μιας και ο ήρωας φεύγει για να τραβηξει υλικο και συνεντεύξεις που αφορούν τον Κο Τζόουνς.
Αργότερα περνάει σχεδόν αμιγώς σε Found Footage.

Το σενάριο, ΔΕΝ είναι ξεκάθαρο. Δεν ειναι τόσο οτι εχει κενά, αλλα εσκεμμένα ποιητική διάθεση, μεσω μιας λεπτομερούς μεν αλλα συγκεχυμενης αφήγησης.
Εβγαλε νόημα η ανωθεν φράση?
Αν ναι, τότε δεν εχεις πρόβλημα με τα νοήματα της ταινίας.
Αν όχι ξανασκέψου το, γιατι ίσως τελειώνοντας να σου τη σπάσει και θα μπείς να μας βρίζεις αλλα εμεις θα σε έχουμε προειδοποιήσει.





Απο δώ, η Κυρία Sarah Jones.
Ηλιοθέρμ. Συσκευές θέρμανσης Γάλακτος.






"Η ποίησις είναι ανάπτυξη στίλβοντος χαλκοσωλήνος Φ50 με σιλικονούχες τσιμούχες"
Παρατίθενται τα λόγια του ποιητή, για να πιάσετε το νόημα και πάλι.

Διαβάσαμε αρκετά περι του ακαταλαβίστικου της υπόθεσης, αλλα εμάς δεν μας πείραξε και πολύ. Η ατμοσφαιρα χτίζεται, εστω μερικες φορές νωχελικά, το εργο δεν προσπαθεί να σε κανει να πεταχτείς απο τον καναπέ, αλλα να τρώς διαρκώς τα νύχια σου.

Ετσι κι αλλιως, τα οποια κενά επίτηδες αφηνονται, δεν ειναι μεγαλύτερα απο εκείνα που σου αφήνουν οι Ιάπωνες Μάστορες, αλλα δεν διαμαρτύρεσαι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου