Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Beneath (2013)



Director: Larry Fessenden
Writers: Tony Daniel, Brian D. Smith
Stars: Daniel Zovatto, Bonnie Dennison, Chris Conroy,
Jonny Orsini, Griffin Newman, Mackenzie Rosman
Country: USA
Runtime: 90 min
Release: 2013

Η ψαρόσουπα μπορεί να σε σκοτώσει...


Παρέα 6 εφήβων αποτελούμενη με σειρά εμφάνισης από έναν καρπαζο-εισπράκτορα, ένα ξέκωλο της λάσπης, δυο αδέλφια νταγλαράδες με iq κορμάρα, ένα νέρντ που την είδε σκηνοθέτης και μία λεσβία παρθενοπιπίτσα, αποφασίζουν να γιορτάσουν την αποφοίτηση τους πηγαίνοντας εκδρομή σε λίμνη.


Μεταξύ των παιδιών υπάρχει μια διάχυτη συμπάθεια, τόσο μεγάλη που σε ορισμένες φάσεις περιμένεις να σφάξει ο ένας τον άλλον και μετά να πλέξουν όλοι μαζί τα άντερα τους σταυροβελονιά.
Αντί αυτού, ο συγκεκριμένος συρφετός αποφασίζει να περάσει μαζί τις τελευταίες στιγμές χαλάρωσης πριν το κολέγιο, γιατί θα λείψει ο ένας στον άλλον και πολύ θα στεναχωρηθούν.

Στη λίμνη όμως κατοικεί ένα ανθρωποφάγο τέρας, που ο καρπαζο-εισπράκτορας γνωρίζει την ύπαρξη του άλλα παρ' όλα αυτά πηγαίνει εκδρομή εκεί και δε λέει τίποτα στους φίλους του για να τους κάνει έκπληξη. Που είναι δηλαδή το παράλογο;

Θα πάμε για μπάνιο, θα πιούμε μπύρες και θα μας φάει ένα τέρας. Σούπερ θα περάσουμε!

Τώρα οι 6 φίλοι θα πρέπει να παλέψουν για την επιβίωση τους απέναντι στο πιο αιμοβόρο αρπακτικό που έχει φανταστεί ποτέ ο ανθρώπινος νους..


Τα θαλάσσια τέρατα είναι πιασάρικο θέμα και όπως είναι λογικό μετά την επιτυχία του Jaws ξεφύτρωσαν εκατοντάδες ταινίες με παρόμοιες ιστορίες. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει καρχαρίες σε σούπερ μάρκετ, πιράνχας , ιπτάμενους καρχαρίες, αλλά τίποτε από αυτά δε μπορεί να συγκριθεί με την αγριότητα του πλάσματος που μας παρουσιάζει αυτό εδώ το φιλμ.

Υποδεχθείτε λοιπόν το δολοφονικό φαγκρί!

Κάνω τόσο καλή κακαβιά που θα τρομάξεις 

Όπως θα διαπιστώσατε το φαγκρί από καουτσούκ είναι τόσο τρομακτικό που με κάθε εμφάνιση μπορεί να κόψει την αναπνοή των θεατών...από τα γέλια.

Μετά απ' αυτό νομίζω ότι δε χρειάζεται να πω τίποτε άλλο για τη ταινία αλλά θα οπλιστώ με υπομονή και θα συνεχίσω.

Ο γνωστός μας  Larry Fessenden έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός  σε αρκετές ταινίες τρόμου, μερικές εκ των οποίων το I Sell the Dead και το Jug Face  ενώ ταυτόχρονα είναι παραγωγός και σκηνοθέτης.
Η πιο πρόσφατη δουλειά του το Last Winter  είχε μεν αμφιλεγόμενες κριτικές αλλά άφησε στο σύνολο καλές εντυπώσεις.
Όσον αφορά το Beneath, πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα σχετικά γρήγορο ρυθμό και ορισμένες καλές λήψεις που συνδυάζονται αρμονικά με τη φωτογραφία του φυσικού τοπίου, το τελικό αποτέλεσμα όμως μεσουρανεί ανάμεσα στο κακό και στο μέτριο.

I'm the king of the pagrus
Για να λέμε όμως και του ψαρά το δίκιο δεν ευθύνεται μόνο αυτός. Το σενάριο των Tony Daniel και Brian D. Smith είναι για τα πανηγύρια στη Γκούρα Κορινθίας.
Σαν να τους βλέπω μπροστά μου σε ψαροταβέρνα, τη στιγμή του καλλιτεχνικού οίστρου.
Tony: Φιλε λεω να γράψουμε σενάριο για ταινία
Brian: Ουάου δε το πιστεύω, τι θέμα θα έχει;
Tony: Είναι 6 κωλόπαιδα σε λίμνη και ενα φαγκρί τους κυνηγάει
Brian: Και τι θα λένε μεταξύ τους;
Tony: Ας λένε ότι τους έρθει
Brian: Τέλεια! Μάστορα πιάσε άλλη μια καλαμάρια και ένα καραφάκι.

Και ένα κοντινό του τέρατος για να τρομάξετε περισσότερο

Η ιστορία θα ήθελε να μας πει για το πως ο άνθρωπος μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε τέρας μπροστά στην ανάγκη της επιβίωσης.
Αυτή η σταδιακή αλλαγή της συμπεριφοράς δε φαίνεται πουθενά και αντί αυτού παρακολουθούμε ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα στην επιτομή της ανθρώπινης ηλιθιότητας.  

Αναφέρω συνοπτικά μερικά σημαντικά διδάγματα που αποκομίσαμε

Πως γίνεται να μη μπορείς να βγείς στη στεριά όταν αυτή βρίσκεται σε μερικά μέτρα απόσταση; Πολύ απλά! Πας προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Κουράγιο παιδιά θα σωθούμε, η στεριά είναι πίσω μας. 
Πως μπορείς να αποτρέψεις ένα σαρκοφάγο τέρας από το να σε φάει;
Πολύ απλά! Το ταΐζεις πατατάκια.

Ρε μη του πετάτε τα Lay's με ρίγανη. 

Το φινάλε έρχεται να επισφραγίσει την ιστορία και να μας κάψει τα τελευταία εγκεφαλικά κύτταρα. Αν είστε τόσο θαρραλέοι και αντέξετε μέχρι εκεί ελάτε να πούμε εμπειρίες και τακτικές επιβίωσης.


Παίζουν κάτι μπύρες και κάτι υποβρύχια ουίσκια. Αν έδιναν και ουίσκι στο ψάρι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, με πατατάκια ξεροσφύρι πως να μη συγχυστεί;

Μια κακή ταινία που αν τη πάρεις στη πλάκα μπορεί να περάσεις και καλά.  
Το 1 στα 5 το βάζω αποκλειστικά για το φαγκρί που έκλεψε τις εντυπώσεις, αν και όσον αφορά τα θαλάσσια τέρατα, το τρισμέγιστο δολοφονικό λούτρινο από το Creature from the Haunted Sea είναι δύσκολο να συναγωνιστεί. 









2 σχόλια:

  1. Lol, έχω γράψει κι εγώ κριτική σε αυτή τη μπαλαφάρα και το έχω κατηγοριοποιήσει στα b-movies. Όταν το δημοσιεύσω θα συγκρίνουμε θαψίματα, αν και κράζουμε τα ίδια σημεία πάνω κάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά έριξα πολύ γέλιο όταν το είδα, αναμένουμε και τη γνώμη σου γι' αυτό το τερατούργημα της 7ης τέχνης σύντροφε!

      Διαγραφή