Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Monsters (2010)

Monsters!!! Εξωγήινα τέρατα, κατοικούν στη γή, και μεζεδιάζουν ανυποψίαστους περαστικούς. Οποία πρωτοτυπία....

Σκηνοθέτης: Gareth Edwards
Συγγραφέας: Gareth Edwards
Παίζουν: Scoot McNairy, Whitney Able
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Budget: $500,000
Release: 2010

Runtime: 94 min





Πεντέξι χρόνια πρίν, ανακαλύπτεται ζωή εκτός γής στο ηλιακό μας σύστημα.
Στέλνεται διαστημόπλοιον, πάει κεί, μαζέυει πράμα, κανει να γυρίσει, ολα καλά, και τσάαααακ παει και συνθλίβεται καπου στα συνορα με το Μεξικό.

Τώρα ρε παιδιά? Πα να το μαζώξουμε? Οχι Κε Πρόεδρα, εχουν αρχίσει και εμφανίζονται περιεργες μορφές ζωής στην περιοχή. 
Α ντάξ. Κάντε ολο το μαγαζί καραντίνα, χτίστε και ενα τείχος να μην μας κουνιούνται οι Κινέζοι με το Σινικό, και κλείστε σύνορα.
Πού σκατά είναι η στάση του τρόλλεϊ 13?

Καπου κεί , απο μεριά Μεξικού, βρίσκεται κυνικούμπας Φωτορεπόρτερ, που λαμβάνει με συνοπτικές εντολή να βγάλει την κόρη του αφεντικού-μεγαλοεκδότη απο την Μεξικόλουμπα, και να την επιστρέψει στα πατρώα εδάφη.






Post Apocalyptic και καλά, Τέρατα, εξωγήινοι, κάθεσαι και σκέφτεσαι οτι θα είναι πηγμένο στην εφφεδούμπα και το cgi.
Μετά βλεπεις το Μπάτζετ του μισού εκατομμυρίου μόλις.
Μετά, κανεις και μια έτσι, και βλέπεις στο Imdb οτι η ταινία εχει γυριστεί digital, σε 1080 24p, με κάμερα του δεκαχίλιαρου. Αυτήν συγκεκριμένα.
SONY Gamovaftiso EX3 
Oπότε λές: Να το δώ γώ τώρα αυτό?


Απάντηση: Αν είσαι θιασώτης του πολέμου των αστρων ή του Εξολοθρευτή, όχι. Προσπέρασε με χάρη, τρικλίζοντας ως μεθυσμένος για να μην σε ενοχλήσουν, αναφωνώντας "Στο ντουλάπι, δέν εχει ψίχα".

Αν ομως σάρεσε το District 9, Δέστο.

Ο έργος, δεν ειναι της δράσης, τα εφφέ ειναι λίγα, και οχι και τέλεια, αλλα η ολική ατμόσφαιρα, ενω σου δείχνει ενα μεξικο, με μερικες προσθετες ταμπελες τύπου "Infected Area 9 miles" κλπ, σε πείθει απόλυτα.

Η αγωνία μετά ειναι και αυτή λίγη, αλλα καλοπαιγμένη απο όλους.
Με λίγα λόγια, νόμιζα οτι θα δώ ταινία με τέρατα, ενω κατέληξα να βλέπω ρομπαντζάκι με φόντο τερατικό sci fi.
Αγόρια, μισό. Μην κλείνετε την σελίδα. 
ΔΕΝ αναλώνεται το έργο στο απύθμενο βάθος των σθναισθημάτων, και στην ερασιτεχνική ψυχανάλυση των συμμετεχόντων. Καθε αλλο. ΟΛΟ το θεμα του ειναι το περασμα μεσα απο την Μολυσμένη περιοχή, και τα τέρατα, και ας τα βλέπεις λίγο.
Αλλα παράλληλα και αναμεσα απο τις γραμμές, σου περνάει τις αντιδράσεις και μόνο των πρωταγωνιστών, και την σταδιακή  συναισθηματική "αλλαγή" τους. ΧΩΡΙΣ ομως να στο περνάει ποτέ σε πρώτο πλάνο. 
Και χωρίς να ασχοληθεί με το παρελθόν των ηρώων, απο τότε που εσκισαν το γόνα τους πρώτη φορά με το ποδήλατο στα 7 τους με αποτέλεσμα να αποκτήσουν φοβία για τις μπαμιες και το μώβ χρώμα. 

Με λιγα λόγια μια ανεξάρτητη χαμηλού μπατζετ παραγωγή, που έτσι για αλλαγή, ΔΕΝ προσπαθεί να γίνει κατι που δέν μπορει να γίνει, αλλα εκμεταλλεύεται ορθά οτι έχει.

Α! Στο Imdb η ταινία εχει ως καταγωγή της την Αγγλία. Κανεις δεν μιλαει Αγγλικά, Μονο Αμερικάνικα και Ισπανικά, καθότι σχεδόν όλο διαδραματίζεται και εχει γυριστεί στο Μεξικο. Το αναπαράγω χωρις να εχω βρεί απο πού προέρχεται ως πληροφορία. Οι Αγγλοι δεν συνηθίζουν να κανουν ταινίες με αμερικάνικες προφορές.






To μόνο σχετικό με σέξ στην ταινία, είναι αυτό:








Ο Κύριος Gareth Edwards, κατάφερε να γράψει και να σκηνοθετήσει μια ατμοσφαιρικότατη ταινία, με πενιχρά μέσα, και με λεφτά που κανονικά ταϊζουν ενα κανονικο συνεργείο ταινίας, εκτός εδρας για τρείς μέρες. (χωρις καφέδες και τυρόπιτες)
<--- Κoukouvaounes 2300 miles

Δεν ειναι της δράσης, δέν ειναι της αγωνίας, δέν είναι γενικά του θεάματος, (λόγω ποσότητας και όχι λόγω ποιότητας) αλλα καταφέρνει να ισορροπεί παντου με χάρη, σαν μπαλλαρίνα 179 κιλών με μονόκυκλο, στην ακρη του γκρεμού.
Μια ταινία που δεν θα αφήσει κανεναν απογοητευμένο.
Χάνει το 4° Bloody Mary, γιατι προσωπικά θα την προτιμούσα με λίγο γρηγορότερο ρυθμό, χωρις όμως και ο υπάρχων να μου είναι ενοχλητικός. Δεν ειναι αργή ταινία, αλλα θα την ήθελα και λίιιιιγο πιο γρήγορη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου