Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Utopia (2013-14)

UTOPIA
Δημιουργός: Dennis Kelly
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Release: 2013
Runtime: 2x6x50 min

"Where is Jessica Hyde?"


Μυστήριο underground ComiX, έχει δημιουργήσει οπαδούς, οργανωμένους σε ιντερνετικόν forum.
Μιλανε για κρυμμένα νοήματα, για επερχόμενες καταστροφές, οι ιστορίες για το δημιουργό δινουν και παίρνουν, οτι ειναι τρόφιμος ψυχιατρείου, οτι ζεί κρυμμένος, ή οτι πέθανε κυνηγημένος,  οτι ήταν επιστήμονας που εξαναγκάστηκε απο την κυβέρνηση να κανει πειράματα που δεν ήθελε, υπο την απειλή της ασφάλειας της οικογένειάς του κλπ.

Ενας εκ των μελών του φόρουμ, ανακοινώνει σε συμφορουμίτες του οτι επεσε στα χέρια του το δεύτερο μέρος του ComiX. Κλείνουν ραντεβού 5 ατομα, μαζί με τον ανακοινώσαντα, να το δούν, αλλα ο τελευταίος δεν φτάνει ποτέ, μιας και ενα ντουέτο, ιδιαιτέρως εκφοβιστικά αστείων δολοφόνων, του κάνουν τα μούτρα κρέας, το πάγκρεας κιμά, και τα σκώτχια τζιγεροσαρμά, επιμένοντας να μάθουν "Πού είναι η Jessica Hyde;"
Λέγε τι προτιμάς να σε κανω... Γκιούλμπασι ή Μπουργκινιόν? Πόσο γκουρμέ είσαι?
Οπως και νάχει, το θέμα είναι οτι το ComiX, καταλήγει στα χέρια αυτής της ετερόκλητης Ομάδας.


Αρχίζει ενα κυνηγητό πέντε ηπείρων, (ντάξ μεταξύ Λίβερπουλ και Λονδίνου είναι...κάπου κεί) καθότι πίσω απο το κυνήγι κρύβεται συνομωσία, με αιχμή του δόρατος, μυστικό οργανισμό αποκαλούμενο "The Network" με ασαφέστατη Ιεραρχία, και ακόμα πιο ασαφείς σκοπούς, με αποτέλεσμα οι πλέον κάτοχοι του χειρογράφου, να βλεπουν τις ζωές τους ανω κάτω, να αναγκάζονται να κρυφτούν με κίνδυνο της ζωής τους, χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν το γιατί.

Εχουμε και λέμε....
Αν δέν σας αρέσουν οι υποθέσεις διεθνούς συνομωσίας, αστε το. Αν δέν σας αρέσουν οι ταινίες κατασκοπείας και οι οργανισμοί που θέλουν να επιφέρουν μια νέα τάξη πραγμάτων, προσπεράστε το. Αν δέν σας αρέσουν οι σειρές/ταινίες που δίνουν μεγάλη βάση στην αισθητική, την πρωτότυπη σκηνοθεσία και ρυθμό, την διευθυνση φωτογραφίας, το σωστό πλανάρισμα, και τις αρτιες ερμηνείες, αφήστε το.

Η σειρά είναι ενα κοψανάσικο Θρίλλερ, τα στοιχεία σου δίνονται οσο σιγά ή οσο γρήγορα πρέπει, οι χαρακτήρες είναι σωστοί και με οση εμβάθυνση πρέπει, το κάστ είναι αρτιότατο (παρότι η Fiona O'Shaughnessy μου είναιο προσωπικά αντιπαθής) ο Neil Maskell παίζει ίσως και τον ρόλο της ζωής του, κάτι σε χαζό του χωριού/Ψυχρό Δολοφόνο, με μεταπτώσεις που σε αφήνουν παντελώς wtf????, και η γενική εικαστική αισθητική του ΤΕΛΕΙΑ.
Οκ το τελευταίο είναι ιδιαιτέρως υποκειμενικό, πλήν όμως, βλέπεις παντού και πάντα, το πόσο προσεγμένα είναι τα πάντα, μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

Η σειρά ειναι ιδιαιτέρως "σκοτεινή" ως αίσθηση, παρόλα αυτά, διαδραματίζεται ως επι το πλείστον μέρα, με χρώματα πολύ προσεγμένα, πολύ φωτεινά και φλούο, και τα καταφέρνει υπέροχα.
Είμαι το κουνέλι της Ουτοπίας. Οδεύω στο να γίνω το στιφάδο της Ουτοπίας. 
Σπλατεριά δεν παίζει. Αίμα και τα τοιαύτα γενικα δέν παίζουν ιδιαίτερα. Τηλεόραση είναι.
Η σειρά σε πετάει απο την κωμωδία στην περιπέτεια και το δράμα εν ριπή οφθαλμού, με αποτέλεσμα να μην ξερεις αν πρεπει να γελάσεις, να φοβηθείς ή να κλάψεις.

Η γενική ατμόσφαιρα βίας πολλές φορές υποβαθμίζεται κωμικά, για να σε καταλήξει εκει που τελικά θα επρεπε να καταλήξει, αλλα η γενική ατμόσφαιρα σε εκανε να χαλαρώσεις, και την πάτησες.
"Δεν θα κοιτάξεις ποτέ τα κουταλάκια σου με το ίδιο μάτι." το πιάσατε???
Η πλοκή του, κλιμακώνεται απο το πρώτο λεπτό μεχρι το τελευταίο, το μπλέξιμο της συνομωσίας, ειναι γεμάτο ανατροπές, οι οποίες όμως, είναι απολυτα λογικές παρότι οχι αναμενόμενες, με λίγα λόγια, το σενάριο, οσο τραβηγμένο απο τα μαλλια και αν υποτίθεται οτι είναι το θέμα του (εκτός αν είστε απο αυτούς που πιστεύουν στις διεθνείς συνομωσίες, βοήθειά σας) δείχνει απολυτα λογικό, δυνατόν, ακόμα και πιθανό.

Και τέλος, όσο αποκαλύπτεται ο διαπλεκόμενος ιστός, οι ήρωές του, και οι θέσεις τους, αρχίζεις και πιάνεις τον εαυτό σου με ενα "Ναι μεν αλλα..." στο στόμα.
Φτύστο. Τοξικό είναι.
Αλλα εγγυώμεθα οτι ακόμα και αν δέν αλλαξετε μεριά, και αρχίσετε να υποστηρίζετε αυτόν που μεχρι πρότινος αντιπαθούσατε, θα βρείτε δίκιο στα λόγια και τις θέσεις του. Και παλι πίσω, και ξανα εκεί, και παλι πίσω. Μπαλλακι θα γίνετε, φάτε ελαφρά.

Η σειρά ξεκίνησε ως μίνι, με 6 επεισόδια.
Στην πρώτη σεζόν, σου δίνεται η εντύπωση κάπως, οτι το σενάριο του τελευταίου επεισοδίου αλλαξε καθ'οδόν για να σε πάει στην δευτερη. Πράγμα που πιθανότατα είναι πραγματικότητα. Η δεύτερη σεζόν όμως, ενω ειναι ακόμα πιο συγκροτημένη σεναριακά, για να σου δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που ρώτησες στην πρώτη σεζόν και έμειναν αναπάντητα, είναι πιο χαλαρή καπως ως δράση, με αποτέλεσμα να μην απέκτησε το κοινό της πρώτης, και το Channel 4 να ακυρώσει τελικα την σειρά, μή δινοντας 3η.

Το φινάλε όμως, προφανώς φτιάχτηκε έτσι ωστε να αφήνει περιθώρια για συνέχεια, ή ίσως ενα Christmas Special όπως συνηθίζουν οι Άγγλοι. Αλλα δέν το δαμε ακομα. Χλωμό αν θα το δούμε ποτέ.

Με λίγα λόγια, η δεύτερη σεζόν, δεν έχει την αρτιότητα της πρώτης, αλλα οι συνεχείς ανατροπές και η δράση της δέν σε αφήνουν καν να το σκεφτείς.
Προσωπικά θα προτιμούσα η σειρά να ειναι 6 επεισόδια και να τελείωνε κανονικα και με το νόμο, αλλα ντάξ, εχω και γώ τα βίτσχια μου.
Ειδική μνεία: Η ΜΟΥΣΙΚΗ.
ο Cristobal Tapia de Veer, εχει δημιουργήσει ενα "μινιμαλιστικό άγχος". Δεν ειμαι κουλτουριάρης ρε παιδιά, αλλα αυτό ακριβως μου βγαίνει. Το που μπαίνει και πού βγαίνει η μουσική ειναι θέμα σκηνοθέτη, οποτε μαζί, εχουν δημιουργήσει μια τέλεια ατμόσφαιρα, που δεν μπορεις να αγνοήσεις, αλλα και δέν ταπώνει ΠΟΤΕ την δράση.





Η κατακλείς...
Εγώ το λάτρεψα.
Εσείς αν δέν το λατρέψετε, θα φορέσω κοστούμι γελάδας, και θα κανω ντρίγκι ντρίγκι τα βυζγιά μου, αναφωνόντας δυνατά "ΚΑΒΑΛΑΓΕΣ ΑΣΕΛΩΤΟ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΧΑΛΙΝΑΡΙ" μπρός απο το Εμπορικό Επιμελητήριο, στις 17 Νοεμβριου 2015.
Το τρέϊλερ δίνει βάση στην αισθητική γιατι είναι teaser και δεν θελει να αποκαλύψει την υποθεση. Μην πτοηθείτε.


Πάρτε και λίγη απο τη μουσική νά'χετε.

4 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερουσα σειρα που ξεχωρισε ,με συνθετους χαρακτηρες και μπολικες ανατροπες και πεναλτι.Μου αρεσε κ μενανε για την αισθητικη της κ τη μουσικη,αλλα πιστευω οτι καπου προς το τελος της 2ης σαιζον το γαμησαν κ ψοφησε ,με συνεπεια να μην το τελειωσω ποτε. Κλασεις ανωτερο απο πολλα της αλλης πλευρας του Ατλαντικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επρεπε να μείνει στην μία σεζόν, και είναι εμφανές οτι για τόσο πήγαινε. Αλλα αλλαξε ολίγον για να δώσει περιθώρια και για δεύτερη. Οπως έγινε όμως, δέν θα υπάρξει τρίτη, και μείναμε με το πτηνόν ανα χείρας. Το καλυτερο που θα μπορουσαν να έκαναν θα ήταν να ξαναφτιάξουν το τελευταίο επεισόδιο της πρώτης, με το φινάλε που επρεπε, να το έχουμε ολο μαζεμένο σε μια μεριά. Παρ όλα αυτά, ΟΛΑ τα περι αισθητικής μουσικής κλπ, ισχύουν και για τη δεύτερη σεζόν, και ΝΑΙ, Ω ΝΑΙ, δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τα "απέναντι". Οι Άγγλοι το θέμα "μίνι σειρά" το κατέχουν, όπως κατέχει ο Ψησταριάς Μαλλιώρας το Θέμα "Κοντοσούβλι".

      Διαγραφή