Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Creep (2004)



Director: Christopher Smith
Writer: Christopher Smith
Stars: Franka Potente, Sean Harris, Vas Blackwood
Country: UK, Germany
Release: 2004
Runtime: 85 min

Τον πραγματικό τρόμο στο μετρό τον νιώθεις όταν βλέπεις ελεγκτή.

Νεαρή γυναίκα, ολίγον στόκος, εγκλωβίζεται σε σταθμό του μετρό

Εδώ κάνουμε μια μικρή παύση γιατί ο τρόπος που εγκλωβίζεται χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.
Εκεί που περιμένει τον τελευταίο συρμό ανάμεσα σε κόσμο και βαβούρα και ενώ βιάζεται να προλάβει να πάει σε πάρτι να δει τον George Clooney (;) τη παίρνει ο ύπνος.

Μπορώ να κοιμηθώ και στο καρναβάλι της Πάτρας.

Ξυπνώντας, συνειδητοποιεί ότι όλοι οι άλλοι αυτομπουλεύτηκαν και έμεινε μόνη, έρμη και κλειδωμένη.
Και ενώ έχει αρχίσει να πανικοβάλλεται, εμφανίζεται από το πουθενά ένας άσχετος συρμός και αυτή όλο χαρά που η περιπέτεια της τελείωσε μπαίνει μέσα.
Χαλόου κοπελιά, ο τελευταίος συρμός είπαμε πέρασε οπότε πως μπαίνεις και στρογγυλοκάθεσαι σαν να είναι όλα φυσιολογικά;

Αυτά που λένε για τις ξανθιές είναι απλά συκοφαντίες. 
Για κακή της τύχη (αλλιώς η ηλιθιότητα στα Κονγκολέζικα) στο βαγόνι υπάρχει ένας επίδοξος βιαστής που την πήρε στο κατόπι ενώ ταυτόχρονα στο σκοτάδι παραμονεύει ένα αιμοβόρο πλάσμα.
Τώρα για να επιβιώσει πρέπει να σουλατσάρει σε βρωμερούς αγωγούς, κρυφά δωμάτια, να παλέψει ωσάν άλλη Ζήνα και να στήσει τον Clooney(;)






Φαντάζομαι ότι μετά τη παραπάνω ανάλυση θα ήτο υπερβολή να αναφέρω ότι η ιστορία της ταινίας είναι επιεικώς ρεντίκιουλους.



Μάλιστα όσο περνάει η ώρα τα πράγματα χειροτερεύουν αφού εκτός από τη πρωταγωνίστρια και το πλάσμα όλοι οι άλλοι χαρακτήρες είναι αδιάφοροι και ξεχνιούνται με το καλησπέρα.
Τώρα που το σκέφτομαι, αν κάποιος ρωτήσει τους συγκεκριμένους ηθοποιούς για την εμπειρία τους από την ταινία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι ότι έπαιξαν.
Ίσως μόνο το σκυλί να θυμάται κάτι εάν το τάιζαν καλά στα γυρίσματα.

Έχω εμφανιστεί στο Αll about dogs και στο Creep

Ας πάμε τώρα στα θετικά, γιατί ναι υπάρχουν και αυτά.

Το Creep είναι η πρώτη μεγάλη μήκους δουλειά του Christopher Smith του άνθρωπα που σκηνοθέτησε το Severance και το Triangle που όπως και να το κάνουμε έχει ταλέντο και φαίνεται

Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας καταφέρνει να αποδώσει την απαραίτητη κλειστοφοβική ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας έξυπνες γωνίες λήψης ενώ οι σκηνές δράσης είναι καλοδουλεμένες και προκαλούν το απαραίτητο σασπένς.

Η Franka Potente που ακούει και στο  Τρέξε Λόλα Τρέξε είναι αρκετά πειστική στο ρόλο της χαζοξανθιάς ενώ ρίχνει και σε αυτή τη ταινία το απαραίτητο 100ρι έτσι για να μη ξεχνιέται.

Πάλι με έβαλαν να τρέχω οι ανώμαλοι, τι το θελα το τρίτο πιάτο γιουβέτσι τη τύχη μου μέσα; 

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του φιλμ είναι επίσης και το πλάσμα, ο βασικός κακός της ιστορίας, που κλέβει τη παράσταση με τη γοητευτική του εμφάνιση και την πολυδιάστατη του προσωπικότητα που διαφαίνεται και από τις 3,5 κουβέντες που λέει.

Μη κουνιέσαι καλέ να σου σπάσω το μπιμπίκι. 
Το πλάσμα ή θα το λατρέψεις ή θα κόψεις λάσπη απ' το γέλιο οπότε με τον ένα η τον άλλο τρόπο δίνει το στίγμα του!


Αγγλική ταινία οπότε παίζει πιόμα.
Θα σταθώ σε μια πολύ καλή ιδέα που πρέπει να υιοθετήσουν όλες οι γυναίκες.

Απαραίτητο αξεσουάρ για γυναικεία τσάντα

Το Creep  είναι μια άνιση ταινία, με θετικά και αρνητικά στοιχεία που μπουρδουκλώνονται και σε ορισμένα σημεία χάνεται η μπάλα.
Δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο αλλά έχει κάποιες καλές στιγμές και σίγουρα δε θα κλαις τον χρόνο σου αν το επιλέξεις για ένα χαλαρό απόγευμα.
Ειδικά αν σου αρέσουν τα κλειστοφοβικά.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου