Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Alien Outpost aka Outpost 37 (2015)

Σκηνοθέτης: Jabbar Raisani
Συγγραφείς: Blake Clifton, Jabbar Raisani
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Νότιος Αφρική
Release: 2015
Runtime: 90 min

Outpost 37, Αποστολή μας το ξερίζωμα εξωγήινων σκωτχιών με τα δόντια.

Γή. 2033. Απόγευμα.
Έχουν ήδη περάσει 12 χρόνια απο την εξωγήινη εισβολή του 2021.
Λάρισα, 2021, απόγευμα.
 Οι εξωγήινες, για άγνωστο λόγο και αιτία, κάμαν ντου βρε πονηρή, διασκορπώντας τον τέρρορ, τον πάνικ, κάμωντας εναηαλέησηω ολούθε, και αφήνοντας Γκράουν Ζήρω παντού.

Η Γήινη αντίσταξη εφάνη σφόδρα στους εξωγήινες, με αποτέλεσμαν να καμφθει η αρχική επίθεσις, να ανακαλυφθεί το Μάδερ Σίπ, να γίνει αλλο ενα ντου βρε πονηρή στα στέκια που αράζει, να το τρακάρουν πουθενά, μαυτό τον εξωγήινα ξανα, και να του δείξουν οτι δέν τη βγάζει.
Καθάρισαν τη θέση του, μ'αυτή του την κατάσταση, και κάμαν επανάσταση.
Ντού εξωγήινων στη βουλή, υπο τις θριαμβευτικές ιαχές των πολιτών της Γής
Το Μάδερ Σίπ την κάμει άρων άρων, αφήνει πίσω του ξέμπαρκους εξωγήινες, που κοιτούν λυπημένοι τους άδειοι ουρανοί, ψελλίζοντας λυπημένοι "ΣΖγκουτ στίνγκ. ΓκΖάντα γκαΜπάΝτισζς, σαμπλούφ" (μτφ. Μαλάκα και τώρα που θα βρούμε τουαλέτα μηδενικής βαρύτητας?)
"ΣΖγκουτ στίνγκ. ΓκΖάντα γκαΜπάΝτισζς, σαμπλούφ"
Oι ξέμπαρκοι εξωγήινες εξακολουθούν να μάχονται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φυλάκια σε πολλά και διάφορα σημεία του κόσμου, με σκοπό την εξώντωσή τους. 12 χρόνια μετά και η εξώντωση αυτή, δεν εχει ακόμα τελειώσει.
Oμάς απο δύο οπερατέρ ντοκυμανταιρίστες, ακολουθεί άλλη ομάς στρατιωτών, αρτι μετατεθειμένων στο Φυλάκιο 37, κάπου στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν.
Το φυλάκιο διοικείται απο κλάσηκ στρατόγκαβλο κοντοκουρεμένο Λοχαγό, πλην δίκαιο και γενναίο, που δέν θα ζητούσε απο τους αντρες του να κατακρεουργήσουν οτι δέν θα κατακρεουργούσε και ο ίδιος.
Πάτα το κουμπί ρε μαλακα! Μου καίγονται τα χείλη απο το κωλοτσίγαρο.
Οπως και απο ένα πολυπολιτισμικό, παμφυλετικό διεθνές συνοθύλευμα ανδρών.
Απο αριστερά προς τα δεξιά: Ναρκισσούλης, Μελαχροινούλης, Συνδρομονταουνούλης, Στρατογκαβλούλης, Αγαπογκαβλούλης.
Και τότε, All Hell breaks loose. (Όλη η κόλαση σπάει το ξεχαρβάλωμα)


Είδατε τους "Στρατιώτες του Γαλαξία"? Είναι κατι γήινοι, με κάτι μπιστολίδγια με εξωγήινους. Ε καπως έτσι είναι και δώ, με μερικές διαφορές. Οι Εξωγήινοι είναι δίποδα, διοτι ειναι οικονομικότερο να φτιάξεις ενα κουστούμι, παρά να το σιάξεις σε CGI.
Lazer. Για τον εξωγήινο που δέν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ.
Οι εξωγήινοι είναι διασπαρτοι και λίγοι, και εμφανίζονται σπάνια, και αυτό ειναι καλό, γιατι δέν χρειάστηκε να κατασκευαστεί και δεύτερο κουστούμι.
Οι... ε μποώ α κλίσο ο στόμα....
Οσον αφορά τώρα στην ντοκυμαινταρίστική κάλυψη...
Ο Σκηνοθέτης αποφάσισε έξυπνα να κανει δύο τους οπερατέρ, ωστε να μην αναλώνεται σε ατελείωτα μονοπλάνα και σε τρελλοκουνημένες λήψεις, που θυμίζουν χορευτικο εσταντανέ Φλωρινιώτη. Οπου ο ένας κουνιέται, κόβουμε στον αλλον ας πούμε.
Θεωρητικά. Στην πράξη, βλέπεις μια ταινία που δέν θυμίζει Found Footage, γιατι εχεις μαλλον ξεχάσει οτι βλεπεις πλανα απο επι τόπου οπερατέρ, τους ίδιους εξάλλου τους βλέπεις ελάχιστα μονο για να θυμηθείς οτι υπάρχουν, σε φάσεις που πρέπει να το θυμηθείς, για να δικαιολογηθουν οι λήψεις, ενω προηγουμένως το είχες ξεχάσει, γιατι δέν υπήρχε καμμια δικαιολογία να υπάρχουν πλάνα απο αυτό που μόλις είδες.

Το σενάριο ειναι μάλλον υπεραπλουστευμένο, ερχονται οι κακοί, τους βαράμε, χώνουμε μεσα και κατι ημι-συνομωτικό και καθαρίσαμε.
Η παραγωγή τώρα είναι Αγγλο-Νοτιοαφρικάνικη. Η Γλώσσα είναι βασικά Αμερικάνικα όπως και οι ηθοποιοί. Προφανώς για να μπορέσει να εξαχθεί η ταινία στην Αμερική μπας και βγεί κανα φράγκο απο σινεμά και VOD.
Οπότε δέν περιμενεις και πολλά.

Σωστά?

ΛΑΘΟΣ.

Αν ΔΕΝ είχες την απαίτηση να δείς τους Στρατιώτες του Γαλαξία, με 10000000$ σε CGI αλλα μια καλή ταινία Sci-Fi δράσης, πέτυχες διάνα.
Οι εξωγήινοι που εμφανιζονται ελάχιστα, σου δίνουν μια αίσθηση που τους κάνει ακόμα πιο απειλητικούς, εξάλλου υποτίθεται οτι είναι ελάχιστοι μεν, αλλα πανοπλοι και υπερεπικίνδυνοι δέ, οι δύο οπερατέρ με τις κάμερές τους, και τα "ελλατώματα" της υλοποίησης του ντοκυμανταιρίστικου στύλ, είναι για τους ψείρες που θα κάτσουν να μετράνε γωνίες λήψης και ρακόρ, γιατι κατα βάση αυτό που λαμβάνεις στο πανι/γυαλί, είναι μια ταινία που κυλάει μια χαρά και ευχάριστα, το found footage στυλ το ξεχνάς παντελώς σε σημεία, αλλα εχει δουλευτεί έτσι οπου απλά δέν σε νοιάζει καθόλου. Είναι κάτι που μπορεις να το σκεφτείς ΜΟΝΟ μετά. ΟΧΙ κατα την διάρκεια, οπότε δέν σου χαλάει την ταινία.

Το πιστολίδι είναι σχεδόν ακατάπαυστο στο δεύτερο μέρος της ταινίας, (μετά το διάλλειμα δηλαδή οπου έχεις ξαναμπεί στην αίθουσα οπλισμένος/η με τσίπς, τσίχλες, σάμαλι, κώκ, πόπ κόρν μια κοκακόλα τεραστίων διαστάσεων και μια ΙΟΝ για μετά... Αααχχχ.. ο σινεμάς...) και σε κάποιους θα φανεί πολύ, αλλα ταινία δράσης είναι, δέν ειναι κοινωνικό σχόλιο για τον ανθρωπο της μεγαλούπολης.
Το μόνο που ίσως ενοχλήσει τους ψείρες, είναι η χρήση όπλων και ελικοπτέρων και αεροπλάνων που υπάρχουν ΤΩΡΑ και ήδη είναι παλια. Χελλόου? το 2033 διαδραματίζεται η ταινία σας ρε παιδιά. Χιουη ελικοπτερο απο το 1960 ΑΚΟΜΑ? AR-15 η παρόμοια για τουφέκια? Γαμω την τεχνολογία μου που δέν προχώρησε ποτές.
Αλλα είναι μαλλον πταίσμα.
Ο ρυθμός, ως ταινία δράσης μια χαρά, το σενάριο παρότι απλοϊκό κατα βάσιν, επίσης οσο καλο χρειάζεται για να σε κρατήσει, και να σου αφήσει νύξη για Νούμερο Δύο Η επιστροφή (μακάρι) τα οπτικά εφφέ, ήτοι φωτιές κλπ, επίσης μια χαρά, οι Εξωγήινοι οκ, ωραίοι, και αν δείς κατι εφφεδάκια που θα μπορούσαν να είναι καλυτερα, ντάξ, το προσπερνάς, γιατι ξέρεις οτι δέν ειναι Χολλυγουντιανή υπερπαραγωγή.

Προσωπικά με εξέπληξε ευχάριστα, γιατι περίμενα είτε ενα κατάπτυστο Μπί μουβι που θα έθαβα κανονικά με 1/5, είτε ενα ψυχολογικο δράμα για τον αστό που έγινε στρατιώτης, σε μια βαθύτατα αντιπολεμική δήλωση ενός σεναριογράφου με γυαλάκια και κασκόλ. Αντ'αυτού είδα μια ταινία δράσης που δέν διατείνεται οτι είναι κάτι άλλο, τιμιότατη και ευκρινέστατη, που καλεί για παρέα, σουβλάκια, μπύρες, και φωνές σε κάθε πλάνο. Καποιος στο Ιmdb το παρομοίασε με το District 9 και είχε δίκιο. Εκείνη ηταν αλλη μια ταινία που ξεκινησα να δώ απο σπόντα αναμένοντας το ίδιο πράγμα και με εξέπληξε πολύ ευχάριστα οπως και αυτή.
Και με αυτό το γνώμωνα και η βαθμολογία της, (θα έβαζα αν μπόρουσα 3,5) παραβλέποντας τα ελλατώματα, που θα ήταν ελλατώματα σε μια μεγάλη παραγωγή αλλα όχι εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου