Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Creep (2015)

Director: Patrick Brice
Writers: Patrick Brice, Mark Duplass
Stars: Patrick Brice, Mark Duplass
Country: USA
Release: 2015
Runtime: 82 min

Μια καινούρια δουλειά μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή...

O Aaron είναι καμεραμαν και στόκος. Προς το παρόν μας ενδιαφέρει η ιδιότητα του κάμεραμαν, για την ιδιότητα του στόκου θα μιλήσουμε παρακάτω. Αποφασίζει λοιπόν να απαντήσει στην αγγελία του Josef, που αναζητά κάποιον για να τον κινηματογραφήσει για οκτώ ώρες με αμοιβή 1.000 δολάρια. Το μόνο που απαιτείται είναι όρεξη για δουλειά, μεράκι και διακριτικότητα.

Ξέρω, μοιάζει υπερβολικά με τις αγγελίες τύπου ''Αβάδιστα 2.000 ευρώ το μήνα για ημιαπασχόληση'' αλλά ο Aaron δε φαίνεται να προβληματίζεται.

Δείτε τη ταινία για να ξέρετε τι θα πάθετε αν απαντήσετε σε μια τέτοια αγγελία

Το τηλέφωνο έχει σήμα. Τι, θέλετε και άλλη ανατροπή; 
Ξεκινάει λοιπόν για τα κορφοβούνια για να συναντήσει τον εργοδότη του που μένει σε μια καλύβα στο δάσος. Εκεί τον περιμένει ο Josef, ένας ιδιαίτερα φιλικός τύπος με μια έντονη γυαλάδα στο μάτι. Ο παράξενος εργοδότης εξηγεί ότι πάσχει από καρκίνο σε προχωρημένη μορφή και αποφάσισε να γυρίσει το βίντεο για να μπορέσει να πει κάποια πράγματα στον αγέννητο γιο του, που μάλλον δε θα γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του. Πολύ συναισθηματικό αυτό ε;
Αμ δε!
Μόλις σε σφάξω, θα κόψω κάτι σπαλομπριζόλες ΝΑ 
Ο Aaron πιάνει δουλειά αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Josef παρουσιάζει ολοένα και πιο παράξενη συμπεριφορά. Κάνει μπάνιο τον αόρατο γιο του, φοράει μια μάσκα παριστάνωντας ένα λύκο τον Peachfuzz και κάνει συνεχώς εκνευριστικές πλάκες. Φαίνεται ότι έχει πολλά αποθέματα αγάπης και συμπαθεί κάπως υπερβολικά τον νέο του φίλο...
Αρχίζει μάλιστα να του εξομολογείται κάποια μυστικά που θορυβούν τον Aaron, καθώς αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει μπλέξει με κάποιον ανισόρροπο.
Μήπως ο Josef σκοπεύει να τον βιάσει; Να τον απαγάγει; Να τον σκοτώσει; Να του κλέψει τον νωτιαίο μυελό για να αγοράσει μια ψαρόβάρκα και ένα μπουκάλι Johnnie Blue;
Η δεν συμβαίνει τίποτε από όλα αυτά και απλά είναι ένας εκκεντρικός τύπος που περνά μια δύσκολη φάση λόγω της αρρώστιας του; Η συνέχεια επί της οθόνης...

Ο Patrick Brice και ο Mark Duplass συναντήθηκαν ένα βράδυ για μπύρες και αποφάσισαν να φτιάξουν μια ταινία. Πέρα από το γεγονός ότι και οι δυο πρωταγωνιστούν, ο πρώτος ανέλαβε το ρόλο του σκηνοθέτη - σεναριογράφου και ο δεύτερος του σεναριογράφου - παραγωγού. Δημιούργησαν λοιπόν ένα found footage με δυο μόνο ήρωες και budget ικανό για να καλύψει τη βενζίνη, τα διόδια και μερικά pancakes που έφαγαν κατά τη διάρκεια του γυρίσματος.

My name is PeachfuzzJosef Peachfuzz
Πρόκειται στην ουσία για ένα πείραμα που σίγουρα εξάπτει την περιέργεια, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι δύσκολο να κρατήσεις το ενδιαφέρον με ένα τέτοιο concept.
Σε αυτό τον τομέα οι δημιουργοί τα κατάφεραν καλά, αφού η ταινία δε γίνεται βαρετή και σίγουρα αυτό δεν οφείλεται μόνο στη μικρή της διάρκεια.

Μόλις έφαγα το μισό budget
Το Creep είναι ένα παράξενο μείγμα, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον τρόμο και την κωμωδία αλλά δε καταφέρνει να γίνει ποτέ αρκετά τρομακτικό ούτε πραγματικά αστείο. Το gore στοιχείο απουσιάζει παντελώς και δε θα δείτε ιδιαίτερη δράση. Από την άλλη πλευρά, τα διάσπαρτα WTF είναι αρκετά επιτυχημένα και  δίνουν έναν ευχάριστο τόνο, αλλά δεν επαρκούν για να θεωρήσουμε ότι βλέπουμε κωμωδία τρόμου.
Το σενάριο είναι αρκετά προβλέψιμο και κατά πάσα πιθανότητα θα καταλάβετε εύκολα τι παίζει. Αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν αξιοποιούνταν περισσότερο ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας.

Love is in the air 

Όμως το αποτέλεσμα μοιάζει αμήχανο και αφήνει την αίσθηση ότι οι δημιουργοί θα έπρεπε να τολμήσουν λίγο παραπάνω. Για παράδειγμα θα μου άρεσε να αναπτύσσονταν περισσότερο η σχέση μεταξύ των δυο ηρώων αφού φαίνονταν ότι υπήρχαν τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε κάτι πολύ ρομαντικό!
Τον κύριο λόγο έχουν οι χαρακτήρες και κυρίως αυτός του Josef που μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Μάλιστα έχει γίνει αρκετά καλή μελέτη της προσωπικότητας του, γεγονός που διαφαίνεται περισσότερο μετά το πέρας των τίτλων τέλους που ξεκαθαρίζουν όλες οι πτυχές....

Είναι ένας τύπος που προκαλεί συμπάθεια και απέχθεια ταυτόχρονα και εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι Mark Duplass δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία σε ένα απαιτητικό ρόλο και αυτό αποτελεί το πιο δυνατό στοιχείο της ταινίας.
Επιπλέον είδαμε μερικές έξυπνες σκηνοθετικές επιλογές που καταφέρνουν να κρατούν τον θεατή σε εγρήγορση ενώ το φινάλε έδωσε έξτρα πόντους γιατί είναι αρκετά επιτυχημένο, πρωτότυπο και creepy με έναν δικό του τρόπο.

Από εδώ ο Μπούμπης.
'Εχουμε ελεύθερη σχέση και κάνουμε μπάνιο μαζί.
Αν και found footage, είναι γεμάτο με στατικά πλάνα οπότε όσοι παθαίνουν εύκολα ναυτία μπορούν να αναθαρρήσουν. Όμως όπως στα περισσότερα found footage, υπάρχουν αρκετά ζητήματα με τη χρήση της κάμερας.
Για παράδειγμα δεν είναι λογικό να κοιμάσαι με τη κάμερα αγκαλιά και να την ανοίγεις για να μιλήσεις μέσα στα μαύρα σκοτάδια, ούτε να τραβάς το βίντεο που παρακολουθείς στη τηλεόραση. Εκτός αν κάνεις τα πάντα μαζί με την κάμερα, την έχεις ονομάσει Αγλαΐα και έχετε αναπτύξει μια ερωτική σχέση έντονου πάθους.

Επιπλέον, όπως προανέφερα, οι περισσότερες επιλογές του Aaron είναι επιεικώς ηλίθιες. Είσαι σε ένα σπίτι με έναν σαλταρισμένο, σου λένε ότι πρέπει να φύγεις και εσύ μένεις να αναρωτιέσαι για το αν κινδυνεύεις ή όχι αντί να αρχίσεις να τρέχεις κατοστάρι. Πόσο λογικό είναι αυτό ρε μπάμια; Για να μην αρχίσω τα spoiler από την σύγχυση και αναφέρω την πανέξυπνη κίνηση που έκανε στο φινάλε.


Το αρχικό όνομα του φιλμ ήταν ''Peachfuzz'' αλλά άλλαξε στη πορεία γιατί είναι κομμάτι παράξενο και δεν το θυμάσαι εύκολα.
Επιπλέον υποτίθεται ότι αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας αλλά οι δημιουργοί ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα γυρίσματα για το δεύτερο μέρος.
Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον να δούμε μια συνέχεια.


Ουίσκια σε αρκετές ποσότητες αλλά ξεροσφύρι και αυτό είναι κάτι που δε κατάλαβα ποτέ. Χάνεις τη μισή εμπειρία αν δε τσακίζεις στη χειρότερη ξηροκάρπια και στη καλύτερη ποικιλία αλλαντικών-τυριών. Ορισμένοι δε ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή τελικά.

Οι πιο νορμάλ άνθρωποι πίνουν πολύ





Μια ταινία που μας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα γιατί έχει καλές στιγμές αλλά και κάποια προβλήματα.
Αν σας αρέσουν τα found footage ρίξτε του μια ματιά.
Μπορεί να μη σας ικανοποιήσει απόλυτα αλλά σίγουρα θα δείτε κάτι διαφορετικό.
Έχει μάλιστα ένα επίκαιρο θέμα που είναι διδακτικό οπότε καλό είναι να προσέχουμε που στέλνουμε το βιογραφικό μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου