Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

The Enfield Haunting (2015)

Σκηνοθέτης: Kristoffer Nyholm
Συγγραφέας: Joshua St Johnston, Guy Lyon Playfair
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Release: 2015
Runtime: 3Χ45 mins

The Enfield Haunting, the story of the real Enfield Poltergeist.

Σε ένα νοικιασμένο σπίτι στο Brimsdown, Enfield, στο Βόρειο Λονδίνο στην Αγγλία, οπου κατοικεί η Πέγκυ, με τα τέσσερα παιδιά της, την Μαργκαρετ, την Τζάνετ, τον Τζώννυ και τον Μπίλλυ, τον Αύγουστο του 1977 αρχίζουν και συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα. Περίεργοι θόρυβοι που δέν εχουν εξήγηση, αντικείμενα μετακινούνται μόνα τους, τρομοκρατούν την οικογένεια.

Ρε το βλέπεις? Πολτεργκάιστ είναι? Η Μπαλλόνι?
Ή η Ούρσουλα Αντρες?

Η αστυνομία αδυνατεί να προσφέρει λύση, και το γεγονός πέφτει στην αντίληψη της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, η οποία στέλνει τον Μόρις και τον Γκάη, ο πρώτος ερασιτέχνις ερευνητής, και ο δεύτερος ερευνητής και συγγραφέας βιβλίων με ερευνες πανω στο είδος, να ερευνήσουν.

Απο γεγονότα στα οποία γίνονυαι και οι δύο μάρτυρες,καταλήγουν οτι έχουν να κάνουν με ένα Poltergeist, ένα "Θορυβώδες Φάντασμα", που δείχνει μια αδυναμία στην μικρή κόρη, την Τζάνετ.

Ο Μόρις, ενα χρόνο πρίν, έχει χάσει την κόρη του, που επίσης λεγόταν Τζάνετ, σε τροχαίο. Αναπτύσσει λοιπόν μια ιδιαίτερη αδυναμία στην 11χρονη Τζάνετ, η οποία αδυναμία, με την πάροδο του χρόνου του δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα μιας και η σύζυγός του καταλαβαίνει οτι προσπαθεί να αντικαταστήσει την μια Τζάνετ με την άλλη.
Ο Γκάη απο την αλλη διατηρεί μια πιο κριτική ματιά, παρότι επίσης πεισμένος για το αληθές των γεγονότων.
Πρώτη σελίδα, μαζί με την είδηση οτι Εξωγήινος έκλεψε το
πάγκρεας του υπουργού Οικονομικών, και τό φαγε μήντιουμ ρέαρ.

Το θέμα παίρνει διαστάσεις όταν εμφανίζεται ως ιστορία στο πρωτοσέλιδο της Daily Μirror.
Τα φαινόμενα με τον καιρό πληθαίνουν και η κατάληξη είναι η επικοινωνία με το ίδιο το Πόλτεργκάιστ, μέσω της Τζάνετ. Οι κεφαλές της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών έρχονται οι ίδιοι να ερευνήσουν το φαινόμενο, όμως, παρουσία τους, δέν συμβαίνει απολύτως τίποτα, οπότε το απορρίπτουν ως κακόγουστη φάρσα των δύο μικρών κοριτσιών.
Μόρις και Γκάη όμως, είναι πεπεισμένοι, επιστρέφουν, και προσπαθούν να φτάσουν την ιστορία στο τέρμα της με κάθε κόστος.

Πλέον, αμα χώσεις να δείς ταινία τρόμου, θα ξεκινήσεις με ενα ωραιότατο "Βασισμένο σε αληθινή Ιστορία" στις μισές περιπτώσεις. Συνήθως η έλλειψη ικανού σεναρίου, ωθεί τους παραγωγούς να μας πούν ενα μικρό αθώο ψεμματάκι, μπάς και τρομάξουμε απλά με το πιθανό της υπόθεσης. Αλλα συνήθως η "αληθινή ιστορία" πίσω απο μια π.χ ιστορία απαγωγής και δολοφονίας, είναι οτι στην περιοχή που διαδραματίζεται η ταινία χάθηκε το 1897 μια γάτα για τρείς ολόκληρες μέρες, και μετά γύρισε με ενα αυτί! Τέτοιος τρόμος ενα πράμα.
Τρυφερό ενσταντανέ απο την αληθινή Τζάνετ και τον Μόρις.
Ε, εδώ, δέν είναι τα πράματα έτσι.

Οχι μόνο το υπόβαθρο της Ιστορίας είναι αληθινό, αλλα χρησιμοποιούνται και όλα τα αληθινά ονόματα, μιας και η ιστορία, ως The Enfield Poltergeist, είχε πάρει διαστάσεις, ήταν πασίγνωστη απο το 1977 έως το 1979 που διήρκησε, και εχουν γραφτει πάμπολλα άρθρα και βιβλία.
Ηθοποιός αριστερά, Αληθινός δεξια! Μοιάζουν?

Ο Μόρις της Ιστορίας είναι ο Maurice Grosse, εφευρέτης και γνωστόταστος μετά την Ιστορία του Ενφιλντ στους κύκλους, και ο Γκάη, ο Guy Lyon Playfair, δημοσιογράφος, ερευνητής και συγγραφέας, ο οποίος, το 1980 έγραψε και το "This House is Haunted: The True Story of a Poltergeist." με τις εμπειρίρες του απο το περιστατικό του Ενφιλντ, το οποίο έγινε η βάση του σεναρίου της σειράς.
ΜΙ5 Αριστερά, αληθινός δεξιά. Θα θελε ο γέρος να έμοιαζαν.

"Οκ", σας ακούω να λέτε, "Καλά με το υπόβαθρο, η σειρά πώς είναι? Βλέπεται?"
Ναί. απαντω, αρκει να εχεις υπ όψιν, τρια πράματα.
Πρώτον, είναι Αγγλική σειρά. Που σημαίνει, οτι δέν θα προσπαθήσει να σε τρομάξει με τις συνήθεις κλισεδιές.
Δεύτερον, είναι τηλεοπτική, που σημαίνει οτι δέν θα δείς και πολλά, γιατι είναι ευρείας αποδοχής.
Τρίτον, δέν ειναι ακριβώς σειρά τρόμου θα έλεγα. Η Μάλλον καθόλου. Είναι όμως μια κανονικότατη καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Ένφιλντ, απο την οπτική γωνία των Maurice και Guy. Οι οποίοι μήν ξεχνάμε έμειναν για πάντα υπέρμαχοι της αυθεντικότητας του στοιχειώματος, ενω η κοινή γνώμη, παρά τις φωνές όσως το έζησαν, το επέρριψε ως φάρσα.
Η αληθινή Τζάνετ υπο την επίρροια Πόλτεργκάιστ.
Θεωρείται ακόμα φάρσα.

Ενα Poltergeist, (παρά την ομώνυμη ταινία) θεωρείται ως σχετικά "ακίνδυνο" φάντασμα. Θα κάνει θορύβους, θα μετακινήσει έπιπλα, θα σου πάρει το ποτήρι απο μπρός σου και θα μαρτυρήσεις να τελειώσεις αυτό το κωλοουίσκι, αλλα δέν εχει σκοπό να σε κάνει κομμάτια και να σε ταΐσει στους ασβούς. Οπότε ξεκινώντας απο αυτό, μην περιμένετε jump scares και λοιπές Αμερικανιές. Να περιμένετε όμως μια ματιά σε βάθος των χαρακτήρων που συμμετέχουν, τουλάχιστον απο την οπτική γωνία του Guy Playfair.
40 χρόνια μετά, αυτά τα παιδιά επιμένουν οτι ΔΕΝ ηταν φάρσα.
Λένε αλήθεια?
Σαν Ιστορία, προχωράει και δίνει εξηγήσεις που δέν δόθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα, καθότι οι μόνοι μάρτυρες των γεγονότων απο ένα σημείο και πέρα, ηταν μονο η οικογένεια και οι δύο ερευνητές, και η γνώμη όλων αυτών, θεωρούταν πλέον αναξιόπιστη.
Το αν θα το πιστέψουμε ή όχι, μένει σε μάς.
ΠΟΡΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
Μια σύντομη έρευνα πάντως θα σας προσγειώσει σε χιλιάδες στοιχείων και συνενταύξεων, σε ορίτζιναλ υλικό απο τα γεγονότα, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.
Εν ολίγοις, είναι η πιό Αληθινή "Αληθινή Ιστορία" που έχω δεί, τουλάχιστον όσον αφορά στα γεγονότα. Η Ερμηνεία τους, είναι ανοιχτή σε συζήτηση, μιας και ελλείψει αποδείξεων, θά'πρεπε απλα να δεχτούμε το λόγο κάποιου οτι έτσι ακριβώς έγιναν όλα.
Για το 2016 εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται το The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist, του James Wan. Αλλα βλέποντας την Vera Farmiga και τον Patrick Wilson στους ρόλους των Lorraine και Ed Warren αντίστοιχα, δυο ερευνητών γνωστότατων για την περίπτωση του Amityville Horror, που έγινε και η γνωστή ομώνυμη ταινία, μάλλον δέν θα εχει καμμια ουσιαστική σχέση με την σειρά και θα είναι μια ωραιοποιημένη και τρομακτική εκδοχή της ιστορίας, μιας και οι δύο ερευνητές πέτυχαν την ιστορία αρκετά αργότερα απο τους αλλους, και η αξιοπιστία τους θεωωρείται ακομα πιο περιορισμένη. Θα το δούμε πάντως.

Ειναι μια σειρά με τρία 45λεπτα επεισόδια.
Σύνολο 2:15 δηλαδή. Βλέπεται και σε μια καθισιά ανετα. Θα το χαρακτήριζα ως ψυχολογικό θριλερ μυστηρίου, με εμφανεις μεταφυσικές προεκτάσεις, που είναι παρούσες παντού ως γεγονότα, απλα η σειρά δέν επικεντρώνεται εκεί, για να σε τρομάξει. Μήν περιμένετε να φοβηθείτε λοιπόν, αλλα δεν παύει να ειναι μια καλή μίνι σειρά. Τον χρόνο σας δέν θα τον χάσετε. Δέν θα βρείτε σκοτεινή και τρομακτική ατμόσφαιρα, αλλα θα σας κινήσει την περιέργεια στα σίγουρα, να ψάξετε παραπάνω για την αληθινή ιστορία, για τους αληθινούς πρωταγωνιστές, και για το αληθινό (?) Enfield Poltergeist.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου