Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Alléluia (2015)


Director: Fabrice Du Welz
Writers: Fabrice Du Welz, Romain Protat,Vincent Tavier
Stars: Lola Dueñas, Laurent Lucas, Héléna Noguerra,
Édith Le Merdy, Anne-Marie Loop, Stéphane Bissot
Country: Belgium | France
Release: 2015 (USA)
Runtime: 93 min

Ο έρωτας μπορεί και να σκοτώσει...

Η Gloria είναι νοσηλεύτρια και εργάζεται σε νεκροτομείο. Είναι μητέρα ενός μικρού κοριτσιού και μετά τον χωρισμό της έχει κλειστεί στον εαυτό της. Μια φίλη της την παρακινεί να συναντηθεί με τον Michel, ένα τύπο που βρήκε από ένα site γνωριμιών. Εκείνη στην αρχή διστάζει, αλλά τελικά πείθεται και βγαίνει μαζί του για φαγητό.


Ελπίζω αν δε βρω τον μαλάκα να βρω καλά κοκτειλς 
Ο Michel φαίνεται σίγουρος για τον εαυτό του και την γοητεύει αμέσως, οπότε σύντομα καταλήγουν να βγάζουν τα μάτια τους σε κάτι που μοιάζει με διάδρομο.
Η Gloria δαγκώνει τη λαμαρίνα και την καταπίνει τόσο ώστε του δανείζει και λεφτά όταν της εξομολογείται ότι αντιμετωπίζει κάποιες οικονομικές δυσκολίες. Μόνο που σύντομα αυτός γίνεται μπουχός και την αφήνει σύξυλη να τρέχει στα κλαμπς και στα καφενεία να τον ψάχνει. Όταν επιτέλους τον βρίσκει (;), της εξομολογείται ότι στην πραγματικότητα είναι επαγγελματίας ζιγκολό και ζει από εμβάσματα που λαμβάνει από πλούσιες γυναίκες.
Ας χορέψουμε λίγο γυμνοί στη φωτιά
πριν ρίξουμε τα λουκάνικα 
Εκείνη όμως είναι τυφλωμένη από πάθος και αποφασίζει να μείνει μαζί του και μάλιστα να τον βοηθήσει στη ''δουλειά'' του. To σχέδιο είναι απλό, ο Michel ξελογιάζει τις γυναίκες μέχρι να τον παντρευτούν και έπειτα τους ξαφρίζει την περιουσία τους ενώ η Gloria υποδύεται την αδελφή του.
Το ζευγάρι βυθίζεται σταδιακά σε ένα κόσμο που κυριαρχεί το αρρωστημένο πάθος και η ερωτική εμμονή. Η ζήλια δεν αργεί να κάνει την εμφάνιση της αφού η Gloria αδυνατεί να αντέξει την εικόνα του αγαπημένου της να σαλιαρίζει με άλλες γυναίκες, έστω και αν οι περισσότερες μοιάζουν με σιτεμένες θείες της από το χωριό. Τα πράγματα θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, η Gloria θα φτάσει σύντομα στο φόνο αλλά το γεγονός θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο το διατροφικό πάθος του ζευγαριού.

Το Alléluia βασίζεται στην αληθινή ιστορία των ''Lonely hearts killers'' που έδρασαν τη δεκαετία του 40 στην Αμερική. Ο Raymond Fernandez ήταν ένας πολύ κυκλοθυμικός χαρακτήρας και σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτό οφείλονταν σε ένα πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που του προκαλούσε φρικτούς πονοκεφάλους. Έμαθε κάποιες τεχνικές βουντού στη φυλακή και θεώρησε ότι μπορεί να ασκεί υπερφυσική έλξη στις γυναίκες κάνοντας τους μάγια.

Fernandez και Beck 
Όταν αποφυλακίστηκε, άρχισε να απαντά σε γράμματα μοναχικών γυναικών που έψαχναν για σύντροφο και αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους καρπώνονταν την περιουσία τους. Ένα τέτοιο γράμμα ήταν και αυτό της Martha Beck, μιας χωρισμένης γυναίκας με δυο παιδιά, που ήταν υπέρβαρη, είχε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρκετά ψυχολογικά προβλήματα.
Μεταξύ τους αναπτύχθηκε ένας παράφορος έρωτας, η Beck παράτησε τα παιδιά της και έγινε συνεργός του Fernandez. Το ζευγάρι εξαπάτησε και δολοφόνησε αρκετές γυναίκες ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα παιδί. Συνελήφθησαν και ακολούθησε μια πολύκροτη δίκη που απασχόλησε για αρκετό καιρό τη κοινή γνώμη λόγω των πικάντικων λεπτομερειών για την ερωτική τους ζωή που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Εκτελέστηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα το Μάρτιο του 1951. Τα τελευταία λόγια της Beck ήταν τα εξής: ''Η ιστορία μου είναι μια ιστορία αγάπης και μόνο όσοι έχουν πονέσει μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ. Πόσα εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα της αγάπης;''

Δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται η συγκεκριμένη ιστορία στον κινηματογράφο. Ενδεικτικά αναφέρω το  Honeymoon Killers, ένα πολύ καλό cult φιλμ, που δε χαρίζεται ούτε στους θύτες αλλά ούτε και στα θύματα. Στην περίπτωση του Alléluia, επιλέγεται μια πιο ποιητική διάθεση και η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην αισθητική.
Τι να το κάνω όλο αυτό το κρέας; Δυο άτομα είμαστε. 
Ο σκηνοθέτης Fabrice Du Welz , γνωστός από το αγαπημένο Calvaire, χρησιμοποιεί πολλά κοντινά πλάνα ώστε να αποτυπώσει τα συναισθήματα των χαρακτήρων του. Η ταινία έχει γυριστεί με φιλμ 16 χιλιοστών που προσδίδει ένα κινηματογραφικό στυλ της δεκαετίας του 70, ενώ το φως, τα χρώματα και η μουσική συνδυάζονται αρμονικά και δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα.

Οι φακίδες χαρίζουν γοητεία
Υπάρχουν σκηνές που φλερτάρουν με την παράνοια, όπως ο ερωτικός χορός στη φωτιά καθώς και η στιγμή που η πρωταγωνίστρια τραγουδάει στη κουζίνα ένα τρυφερό ερωτικό τραγούδι και για παρέα έχει ένα πτώμα στο τραπέζι.
H ταινία χωρίζεται σε κεφάλαια και το σενάριο διαφοροποιείται σε ορισμένα σημεία από την αληθινή ιστορία, πράγμα φυσικό αφού τα γεγονότα εκτυλίσσονται στη σημερινή εποχή. Μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί και κάποιες πινελιές μαύρου χιούμορ και μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά ταιριάζουν απόλυτα με την σκοτεινή αίσθηση του φιλμ.
Τεχνοτροπία για τοίχο με εντυπωσιακά
αποτελέσματα από το πρώτο πέρασμα 



Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται σταδιακά και τους γνωρίζουμε από τις αντιδράσεις τους στα γεγονότα. Η Gloria είναι μια γυναίκα σε απόγνωση που εγκλωβίζεται σε μία καταστροφική ερωτική σχέση που την οδηγεί στο να απαρνηθεί ακόμα και το παιδί της. Η ανάγκη της για συντροφικότητα μετατρέπεται σε μια άγρια μανία εκδίκησης ενάντια σε οποιονδήποτε απειλεί τη πλασματική της ευτυχία.
Ο Michel απολαμβάνει το ρόλο του καρδιοκατακτητή λόγω της μεγάλης του εγωπάθειας. Σύντομα όμως χάνει τα ηνία του αρχηγού και μοιάζει ευάλωτος μπροστά στις δολοφονικές εκρήξεις της συντρόφου του αλλά ταυτόχρονα, τις απολαμβάνει γιατί ικανοποιούν ακόμα περισσότερο το εγώ του. Στην ουσία πρόκειται για δυο ανισόρροπα άτομα με διαφορετικές όμως ψυχικές ασθένειες που συνδυάζονται με καταστροφικές συνέπειες. Σημαντικό ρόλο στην αποτύπωση των χαρακτήρων παίζουν οι καταπληκτικές ερμηνείες των Lola Dueñas και Laurent Lucas που μάλιστα έχουν μια πολύ καλή χημεία μαζί.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες δολοφονίες αλλά το gore είναι διακοσμητικό και το λίγο αιματάκι δε προσφέρει καμία ιδιαίτερη ανατριχίλα. Ο ρυθμός αφήγησης είναι ήρεμος και αυτό σίγουρα θα ξενίσει ορισμένους θεατές γιατί από μια ταινία με τέτοιο θέμα περιμένεις κάποια ένταση. Το φιλμ δεν επιδιώκει να προκαλέσει αγωνία αλλά επικεντρώνεται στους χαρακτήρες γι' αυτό όπως προανέφερα παρουσιάζει τα στοιχεία της προσωπικότητας τους σταδιακά. Αυτή όμως η επιλογή κρύβει παγίδες γιατί σε κάποια σημεία οι συμπεριφορές τους φαίνονται παράλογες.
Τρυφερές στιγμές μεταξύ ερωτευμένων 
Για παράδειγμα η Gloria παρουσιάζεται αρχικά απλά σαν μια μοναχική γυναίκα και κανένα στοιχείο δε μαρτυρά ότι διαθέτει λασκαρισμένη βίδα. Το κόλλημα λοιπόν που τρώει με έναν άσχετο που έκανε μια φορά σεξ, δείχνει αρχικά υπερβολικό. Αλλά και οι μεταπτώσεις στη συμπεριφορά του Michel φαίνονται σε ορισμένες στιγμές άκυρες και δε δικαιολογούν την αυτοπεποίθηση που είδαμε στην αρχή.
Οι θεατές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη πραγματική ιστορία θα είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν ορισμένα σημεία, αλλά οι υπόλοιποι θα αναρωτιούνται και ειδικά στο φινάλε, που είναι αρκετά απότομο. Γι' αυτό και επέλεξα να γράψω πριν ξεκινήσω το review κάποια στοιχεία για τους 'Lonely hearts killers', αλλά μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο αρκετές λεπτομέρειες για τη ζωή τους.






Μια καλή ταινία που θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη.
Είναι ήρεμη, με έντονο ερωτισμό και έχει κάποιες στιγμές που μένουν στη μνήμη, αλλά θα έπρεπε να είχε δοθεί περισσότερη βάση στον τρόπο που αναπτύσσονται οι χαρακτήρες.
Σίγουρα όμως είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή που θα ικανοποιήσει όσους επιθυμούν να δουν ένα ερωτικό θρίλερ με όμορφη αισθητική.


4 σχόλια:

  1. To έχω κατεβασμένο και έτοιμο για προβολή αρκετό καιρό τώρα, αλλά όλο προτιμώ κάτι άλλο. Απ' αυτά που διάβασα, δε νομίζω να το βάλω πρώτο στη λίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω αυτό ακριβώς έκανα αλλά το είδα τελικά λόγω σκηνοθέτη. Είναι light από gore, έχει τα θέματα του αλλά έχει και καλά στοιχεία.

      Διαγραφή
  2. Το Calvaire ηταν σουπερ ουαου!
    Θα το δω κι αυτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει τις καλές στιγμές του χωρίς όμως να φτάνει σε καμία περίπτωση τη παράνοια του Calvaire. Δες το να μας πεις τη γνώμη σου!

      Διαγραφή