Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Stung (2015)

Director: Benni Diez
Writer: Adam Aresty
Stars: Matt O'Leary, Jessica Cook, Clifton Collins Jr,
Lance Henriksen, Kathleen Renish, Tony de Maeyer, Cecilia Pillado
Country: Germany, USA
Release: 2015 (USA)
Budget: $2.500.000
Runtime: 87 min

Κανένα εντομοκτόνο δε θα μπορέσει να σε σώσει.

Η Julia κληρονομεί την επιχείρηση catering του πατέρα της και έχει πολύ άγχος για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Μαζί της, ο barman-παιδί για όλες τις δουλειές Paul, ο οποίος δείχνει να τη γουστάρει αλλά αυτή δε του δίνει και ιδιαίτερη σημασία.


Μου το ξαναγεμίζετε παρακαλώ;
Η πρώτη δουλειά που αναλαμβάνουν είναι η διεξαγωγή ενός πάρτι στον κήπο του σπιτιού της κυρίας Perch, μιας πλούσιας γραίας που ζει στην εξοχή με τον καθυστερημένο γιο της Sydney.
Φτάνοντας εκεί αρχίζουν πυρετωδώς τις προετοιμασίες που περιλαμβάνουν μαγείρεμα, στρώσιμο τραπεζιών και άλλα ευχάριστα πράγματα.
Σε αυτό το σημείο όσοι έχουν δουλέψει σε catering θα νιώσουν μια γλυκιά νοσταλγία, αφού η συγκλονιστική εμπειρία του να κουβαλάς ροτόντα μέσα στο καταμεσήμερο δε βγαίνει εύκολα από τη μνήμη.
Ουπς, κάτι μου μπήκε στο μάτι
Μετά από λίγο όλα δείχνουν έτοιμα και οι εκλεκτοί καλεσμένοι αρχίζουν να καταφθάνουν.
Όμως η ηρεμία δε θα κρατήσει για πολύ γιατί ξαφνικά ξεπετιέται από το έδαφος ένα σμήνος από τροφαντές... σφήκες που αρχίζουν να κυνηγούν τους πάντες.
Θα μου πείτε τώρα σίγα το πράγμα, μερικά έντομα είναι. Μόνο που τα συγκεκριμένα έντομα είναι μεταλλαγμένα και με το τσίμπημα τους χρησιμοποιούν το άνθρωπο ως ξενιστή για να μετατραπούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο...

Μέσα στον πανικό που επικρατεί, η Julia και ο Paul καταφέρνουν να οχυρωθούν στο σπίτι της κυρίας Perch και μαζί με τους άλλους επιζώντες, προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να μπορέσουν να ξεφύγουν.
Αρκετά διασκεδαστικό το πάρτι τελικά!

Όπως έχουμε πει και στο αφιέρωμα για τα πιο αστεία τέρατα στο σινεμά τρόμου, τα monster movies άνθισαν κυρίως τη δεκαετία του 50.
Τα περισσότερα είδη του ζωικού βασιλείου μεταλλάχθηκαν εκείνη την εποχή και ξεκίνησαν να κυνηγούν αθώους πολίτες για τις ανάγκες του θεάματος.

Φυσικά τα έντομα δεν έμειναν παραπονεμένα αφού είδαμε από γιγάντια μυρμήγκια (Them 1954), μέχρι αράχνες (Tarantula (1955), σκορπιούς (The Black Scorpion 1957) και ακρίδες (The Deadly Mantis 1957).
Τα τεράστια έντομα σταμάτησαν πλέον να βγαίνουν μαζικά από τα στούντιο και στις μέρες μας τα συναντάμε σπάνια. Εννοείται ότι δε λαμβάνω υπόψη τις απόπειρες της Asylum...

Θα σας προστατέψω δεσποσύνη! Με αυτό το φονικό εργαλείο
έχω φυτέψει 100 ρίζες ελιές 
To Stung λοιπόν λόγω θεματολογίες, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους.
Οι υπόλοιποι καλό είναι να προετοιμαστούν για το τι πρόκειται να παρακολουθήσουν γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απογοητευτούν.
Μην συνηχείτε όμως, εμείς γι' αυτό είμαστε εδώ!
Πρόκειται για μια κωμωδία τρόμου με έντομα, οπότε αν περιμένετε ρεαλισμό είναι σαν να περιμένετε να βρείτε μουσακά με μελιτζάνες βιολογικής καλλιέργειας σε μπυραρία.

Πάλι ξέχασα να φλιτάρω ρε γαμώτο 
Τα κωμικά στοιχεία είναι διάσπαρτα χωρίς όμως να είναι πάντα το ίδιο επιτυχημένα.
Φυσικά το χιούμορ είναι θέμα υποκειμενικό και σίγουρα ορισμένοι θεατές θα γελάσουν με κάποιο αστείο την ίδια ώρα που άλλοι, θα το βρουν πιο κρύο και από κατεψυγμένο γαλέο από τον Μαρινόπουλο.
Προσωπικά πέρασα ευχάριστα και γι' αυτό δεν ευθύνεται τόσο το χιούμορ αυτό καθ' αυτό, όσο μπι-μουβιά που έβγαζε σε αρκετά σημεία η ταινία που ομολογώ ότι της ταίριαζε πολύ.

Για το σενάριο δεν έχω να πω και ιδιαίτερα πράγματα αφού είναι αρκετά απλοϊκό και δεν υπάρχει καμία πρωτοτυπία στην εξέλιξη. Είναι κάποιοι τύποι και τους κυνηγάνε κάποιες τεράστιες σφήκες. Αυτό.
Βέβαια τις στιγμές δράσης, το φιλμ γίνεται αρκετά διασκεδαστικό όμως όταν αυτή απουσιάζει, οι ιδέες φαίνεται να στερεύουν.


Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι λογικό να μην υπάρχει καταιγιστική δράση, αφού δεν μιλάμε για μια ταινία που έχει βγει από κάποιο μεγάλο Αμερικάνικο στούντιο αλλά για μια low budget συμπαραγωγή Γερμανίας και ΗΠΑ
Όμως θα έπρεπε να είχε γίνει λίγο περισσότερη δουλειά με το σενάριο ώστε να μη γίνεται σε ορισμένες φάσεις τόσο αισθητή η απουσία της.

Όλα τα ζωάκια αξίζουν την αγάπη μας.
Για παράδειγμα τα πρώτα περίπου 20 λεπτά, παρακολουθούμε τις προετοιμασίες και την διεξαγωγή του πάρτι και δε υπάρχει στην ουσία τίποτα για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Οι ήρωες βολοδέρνουν, οι σφήκες τους ενοχλούν για να καταλήξουν πολτοποιημένες και εσύ κοιτάς την οθόνη και σκέφτεσαι τι θα μαγειρέψεις αύριο και πόσο θα έρθει το Παϊσαντου - Φλουμινένσε γιατί έχεις παίξει στοίχημα. Επιπλέον οι χαρακτήρες δεν είναι τόσο καλοδουλεμένοι ώστε να γίνουν συμπαθείς και να υπάρξει κάποια αγωνία για τη τύχη τους.
Σφηκόζουμο, το νέο μυστικό που τρελαίνει τους άντρες
Φωτεινή εξαίρεση ο χαρακτήρας του δημάρχου που τον υποδύεται η μορφή Lance Henriksen και τον αγαπήσαμε από την αρχή για ευνόητους λόγους - βλέπε αλκοόλας του κερατά.
Οι ερμηνείες αποτελούν ένα από τα θετικά στοιχεία του φιλμ γιατί στέκονται σε αρκετά καλά επίπεδα.
Ο Clifton Collins Jr  είναι οκ στον ρόλο του απροσάρμοστου κληρονόμου, αν και θα μπορούσε και καλύτερα, ενώ το ζευγάρι των νεαρών πρωταγωνιστών Matt O'Leary και η πρωτοεμφανιζόμενη στον κινηματογράφο  Jessica Cook έχουν πολύ καλή χημεία.

Για να κάνουμε μια σούμα αγαπητέ αναγνώστη, καλό είναι να επιλέξεις τη συγκεκριμένη ταινία μόνο αν αγαπάς τα monster movies. Τώρα αν αναρωτιέσαι γιατί να μπεις στη διαδικασία να δεις ένα φιλμ με σχεδόν ανύπαρκτο σενάριο, θα σου δώσω μια απάντηση απλή, σύντομη και γλυκόπιοτη.
Γιατί έχεις νοσταλγήσει το είδος και θες να απολαύσεις κάποια καλά εφέ!


Πράγματι, όταν αρχίσουν να ξεπετάγονται οι πρώτες τεράστιες κεραίες το σκηνικό αλλάζει και ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Benni Diez  μας χαρίσει κάποιες στιγμές απείρου κάλους με καλό gore και ικανοποιητικά εφέ.
Μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον practical effects, που δίνουν στη ταινία μια αίσθηση της δεκαετίας του 80.
Το CGI από την άλλη δεν είναι το ίδιο καλό, όμως είναι λογικό αφού έχουμε να κάνουμε με ταινία χαμηλού budget. Ευτυχώς όμως δε το βλέπουμε αρκετά, οπότε δε χαλάει συνολική εικόνα.






''Τι κι' αν γίνεται σεισμός, τσουνάμι, επιδρομή από εξωγήινες σαλούφες, επίθεση από τεράστιες σφήκες...Πάντα πρέπει να βρίσκεις χρόνο για ένα ποτό.''
Κομφούκιος (孔夫子)

Ελπίζω ο πανικός να μη γίνει αιτία για να κλείσει το μπαρ





Μια ταινία που δε πρέπει να πάρεις στα σοβαρά αφού ούτε η ίδια παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά.
Αν σας αρέσουν τα monster movies και τη δείτε χωρίς να έχετε ιδιαίτερες προσδοκίες, το πιθανότερο είναι να μην σας απογοητεύσει.
Έχει βέβαια αρκετά προβλήματα αλλά από την άλλη υπάρχουν πολλά διασκεδαστικά b-movies που βλέπονται ακόμα και σήμερα παρά τις αδυναμίες τους.
Αυτό είναι και το Stung, ένα b-movie που προορίζεται για να περάσει ευχάριστα η ώρα.
Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

2 σχόλια:

  1. Καλησπερες, μεγαλος φαν του μπλογκ εδω, σας ανακαλυψα προσφατα κ εχω διαβασει παρα πολλες αναλυσεις σας, γραφω το 1ο μου σχολιο για να εκφερω την ενσταση μου για την συγκεκριμενη ταινια: ειναι μια ΚΑΚΗ ταινια.

    Το σεναριο δεν εχει καμια πρωτοτυπια, τα εφε ειναι κακα, η ηθοποιια μετρια κ γενικα δεν με ενθουσιασε ουτε ως κωμικη ταινια ουτε ως cult b-movie, κατα την ταπεινη μου αποψη δεν αξιζει 3/5.

    Συνεχιστε ετσι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς καλώς ήρθες και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε παλέτες με τζιν και κοντέινερ με μπέργκερ βλέποντας ταινίες τρόμου. Η τέχνη πάνω απ' όλα! Η ταινία έχει πολλά ελαττώματα, αλλά αν την πάρεις από την αρχή στο χαβαλέ παραβλέπεις τα περισσότερα. Τη κάθε ταινία τη βαθμολογούμε σύμφωνα με το είδος της και η συγκεκριμένη ως monster movie χαμηλού μπάτζετ την είχε τη φάση της. Φυσικά γι' αυτό είμαστε εδώ, για να το συζητάμε και να διαφωνούμε κιόλας.

      Διαγραφή