Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Cybernatural (Unfriended) (2015)

Director: Levan Gabriadze
Writer: Nelson Greaves
Stars: Shelley Hennig, Moses Storm, Renee Olstead, Will Peltz,
Jacob Wysocki, Courtney Halverson, Heather Sossaman
Country: USA, Russia, Poland, Germany
Budget: $1.000.000
Release: 2015 (USA)
Runtime: 83 min

To internet μπορεί να σε στοιχειώσει...
Όπως κάθε βράδυ, η έφηβη Blaιre βρίσκεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή της. Αρχικά συνομιλεί με τον γκόμενο της Mitch με βιντεοκλήση στο Skype και τον ενημερώνει ότι αποφάσισε να το πράξουν στο χορό αποφοίτησης γιατί διαθέτει αρχές και θέλει να τιμήσει και την Αμερικανική παράδοση. Ακολουθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια cyber που θα διακόψουν οι φίλοι τους Jess, Ken και Adam και όλοι μαζί θα συνεχίσουν την online κουβεντούλα χαζολογώντας χαρωπά.


Δείχνω βυζγιά. Στοίχημα 10 μπύρες ότι φοράμε και οι δυο 70Α
Κάποια στιγμή παρατηρούν ότι στη παρέα τους υπάρχει ένα άγνωστο προφίλ με όνομα billie227, αλλά αυτό δε θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα αν ο άγνωστος δεν έμπαινε από το λογαριασμό της Laura Barns, μιας φίλης τους που αυτοκτόνησε ένα χρόνο πριν.
Η Laura έβαλε τέλος στη ζωή της εξαιτίας ενός ταπεινωτικού γι΄αυτή βίντεο, που ανέβασε κάποιος στο YouTube. Άντε τώρα εσύ να είσαι χαλαρός στο internet και να σου ξεφυτρώσει από το πουθενά το προφίλ του Michael Jackson και να αρχίσει τα likes...μιλάμε για θρίλερ όχι αστεία!

Αρχικά τα παιδιά πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιον χάκερ ή troll - ακούσαμε και τη κλασσική πλέον ατάκα ''τι είναι troll;''- και προσπαθούν να τον ξεφορτωθούν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Όταν η Laura αρχίζει να τους στέλνει μηνύματα από το προφίλ της στο facebook, υποπτεύονται μια γνωστή τους τη Val, αλλά φαίνεται ότι ούτε εκείνη έχει ιδέα.
Οι φίλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια μεταφυσική οντότητα που κατέχει το άθλημα των social media.

Φαίνεται να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί τους και να γνωρίζει καλά τα μυστικά τους οπότε αρχίζει να τα βγάζει ένα-ένα στη φόρα.
Δεν έχει σκοπό όμως να σταματήσει εκεί, η εκδίκηση εξάλλου είναι πιάτο που τρώγεται κρύο και τα φαντάσματα έχουν μεγάλη όρεξη.

Στοιχειωμένο ίντερνετ λοιπόν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι μια πρωτότυπη ιδέα.
Την εξέλιξη της ζωής ακολουθούν και μερικά φαντάσματα, που αφήνουν πλέον τα ντεμοντέ τρομακτικά κτήρια και επιλέγουν την τεχνολογία.
Τα πάντα προχωράνε, τα φαντάσματα θα μείνουν πίσω; Πρωτοπόροι για ακόμα μια φορά οι Ιάπωνες αφού τα πνεύματα των J-Horror στοίχειωσαν βιντεοκασέτες (Ringu 1998) , ιστοσελίδες (Kairo 2001), ακόμα και κινητά τηλέφωνα (One missed call 2003).

Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο σχετικά είδος found footage όπου η πλοκή εκτυλίσσεται μέσω υπολογιστή και στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω του laptop της Blaire. Μπορεί να έχουμε ξαναδεί παρόμοιες ιδέες (VHS 2012, The Den 2013Open Windows 2014) αλλά στο Unfriended υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος ρεαλισμός επειδή χρησιμοποιούνται γνώριμοι ιστότοποι όπως Skype, Facebook, YouTube και Instagram.


Kαλό θα είναι λοιπόν να επιλέξετε να παρακολουθήσετε τη ταινία στον υπολογιστή σας γιατί θα βιώσετε μια πραγματικά οικεία εμπειρία!
Ο υπολογιστής ενδείκνυται και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης όπως εγώ, αφου υπάρχουν αρκετές συνομιλίες στο chat που δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσεις αν η τηλεόραση βρίσκεται μακρυά.
Εκτός αν σας αρέσει η γυμναστική γατί προσωπικά σηκώθηκα αρκετές φορές για να παγώσω την εικόνα και να διαβάσω από κοντά...

You're fucked bitches 
Το φιλμ καταπιάνεται με ένα υπαρκτό και πολύ σημαντικό πρόβλημα, τον εκφοβισμό μέσω ίντερνετ. Όλοι έχουμε διαβάσει ιστορίες νεαρών κυρίως γυναικών, που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία μετά από δημοσιοποίηση στο ίντερνετ κάποιων προσβλητικών βίντεο ή φωτογραφιών.
Πιο σημαντικό όμως πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το γεγονός αλλά η σκληρή στάση του περίγυρου απέναντι σε αυτά τα άτομα που παίζει πάντα το ρόλο του ηθικού αυτουργού.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε αλλά η κοινωνιολογική ανάλυση δεν είναι στην προκειμένη το θέμα μας, ούτε όμως στη ταινία θα δείτε κάτι παρόμοιο.

Οι αναφορές στο facebook είναι μέγα λάθος.
Ποτέ δε ξέρεις αν ο άλλος είναι φάντασμα
Είναι αρκετά εύστοχο κατά τη γνώμη μου, που χρησιμοποιείται η ιστορία της Laura ώστε να εξελιχθούν τα γεγονότα αλλά οι δημιουργοί δεν επικεντρώνονται εκεί ώστε να προκαλέσουν μελοδραματισμούς. Εξάλλου σε μια ταινία τρόμου δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Την ίδια προσέγγιση ακολουθούν και οι χαρακτήρες αφού κανένας δεν είναι ''άγιος'' ούτε καν η νεκρή κοπέλα, οπότε δε προκαλούνται συναισθήματα στον θεατή από τα δεινά που αντιμετωπίζουν.
Όλοι είναι ένοχοι λοιπόν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός καθώς τα μυστικά που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια της ταινίας  αναδεικνύουν τον αποπροσανατολισμό και τη σκληρότητα της συγκεκριμένης ομάδας εφήβων. Γεγονός που από μόνο του θέτει πολλούς προβληματισμούς αλλά αφού πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Μπορεί με τον συγκεκριμένο τρόπο κινηματογράφησης να ενισχύεται ο ρεαλισμός, όμως δε παύει να αποτελεί μια πρόκληση αφού είναι δύσκολο να κρατήσεις το ενδιαφέρον του θεατή που βλέπει συνεχώς μια οθόνη υπολογιστή.
Σε αυτό το τομέα ο σκηνοθέτης Levan Gabriadze τα καταφέρνει αρκετά καλά αφού μπορεί η ιστορία να μην προσφέρει ιδιαίτερες εκπλήξεις αλλά υπάρχει έντονο σασπένς που χτίζεται από την αρχή.
Οι ερμηνείες από τους νεαρούς ηθοποιούς είναι φυσικές και το μοντάζ βγάζει ικανοποιητικά εις πέρας μια απαιτητική δουλειά.

Σίγουρα όσοι θεατές δεν είναι εξοικειωμένοι με τον κυβερνοχώρο, θα βρουν ενοχλητική την γρήγορη εναλλαγή των πολλών παραθύρων επί της οθόνης. Γι' αυτό το λόγο η ταινία αναμένεται να έχει περισσότερους οπαδούς από το νεαρότερο ηλικιακά κοινό.

Ρε σεις εκτός από ένα χέρι και τρεις μεζούρες βότκα τι άλλο λέει η συνταγή; 
Οι εξοικειωμένοι απο την άλλη θα παρατηρήσουν κάποια τεχνικά λαθάκια που έχουν να κάνουν με την χρήση κυρίως των ήχων και γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία προς όφελος των jump scares που δεν είναι πάντα το ίδιο επιτυχημένα. Οι περιορισμοί από το μικρό budget φαίνονται και το συνεχόμενο πίξελ στην οθόνη δεν αρκεί για να προκαλέσει τρόμο. Ευτυχώς κάποιες καλές ιδέες καθώς και η ατμόσφαιρα έντασης σώζουν κάπως τη κατάσταση

Υπάρχει όμως κάτι που δε σώζεται  με τίποτα και αναφέρομαι στην αντίδραση των παιδιών σε αυτό που τους συμβαίνει.
Είσαι στον υπολογιστή με ένα φάντασμα online στο Skype, το πιο φυσιολογικό δεν είναι να κάνεις κάτι από τα παρακάτω;



Αντι αυτού, τα παιδιά παίρνουν τηλέφωνο τους μπάτσους κάνουν αναζήτηση για συμβουλές τύπου ''τι να κάνεις αν δεχθείς μήνυμα απο νεκρό''  και προσπαθούν να βρουν κάποιον να τους βοηθήσει μέσω chat. Οκ δε λέω, φοβούνται να αποσυνδεθούν μη συγχυστεί η οντότητα αλλά πόσο λογική αντίδραση είναι αυτή υπό τέτοιες συνθήκες;
Επιπλέον είναι μόνοι τους όλοι στο σπίτι ή οι γονείς τους και τα αδέλφια τους ανήκουν στην ομάδα του Facebook ''Όλοι οι βαρήκοοι εδω'' και το φάντασμα τους χάλασε ταυτόχρονα τα ακουστικά.
Δε μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πως γίνεται να μη μπει κανείς μέσα στο δωμάτιο τους μετά απο τόσα ντεσιμπέλ στριγκλιά.
Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο αν δεν υπήρχαν αυτά τα λάθη δεν θα υπήρχε ταινία, όπως και στα περισσότερα έργα τέτοιου είδους εξάλλου.
Για παράδειγμα ούτε στο φινάλε του Βlair Witch δεν ήταν λογικό υπο τέτοιες συνθήκες η πρωταγωνίστρια να συνεχίζει να καταγράφει με την κάμερα.
Οπότε όταν ξέρεις ότι θα παρακολουθήσεις ένα Found Footage ή ένα τύπου σαν αυτό εδώ, είσαι προετοιμασμένος να δεις τέτοιου είδους αστοχίες.

Σημαντική απόδειξη ότι η Laura ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
Θέλω για το τέλος να σταθώ στην προώθηση της ταινίας που είχε αρκετό ενδιαφέρον.
Πέρα απο τα τρέιλερ που κυκλοφόρησαν πριν τη προβολή, φτιάχτηκαν και πραγματικοί λογαριασμοί των ηρώων στα social media. Μάλιστα όσοι ήταν προσκεκλημένοι στο πάρτι που ακολούθησε μετά τη πρεμιέρα της ταινίας, δέχθηκαν και ένα αίτημα φιλίας απο το προφίλ της Laura Barns!
Το γεγονός της ύπαρξης αυτών των λογαριασμών είχε ως αποτέλεσμα να αρχίζει μια παραφιλολογία σε Facebook και Twitter, αφού κάποιοι άρχιζαν να υποστηρίζουν ότι η Laura ήταν υπαρκτό πρόσωπο και η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της...
Περιττό να αναφέρω πόσα ψεύτικα προφίλ με όνομα Laura Barns έχουν φτιαχτεί απο τότε στο Facebook, μια αναζήτηση θα σας πείσει!






Πρόκειται για μια διασκεδαστική εφηβική ταινία που ξεχωρίζει από αρκετές του είδους της.
Διαθέτει αγωνία και αφήνει καλές εντυπώσεις παρά τα τεχνικά κυρίως προβλήματα
Προτείνεται σε θεατές που είναι εξοικειωμένοι με τα social media, που θα εκτιμήσουν περισσότερο την ρεαλιστική εμπειρία θέασης.
Σβήστε τα φώτα λοιπόν και δείτε την στον υπολογιστή.
Μετά ίσως το σκεφτείτε αρκετά πριν δεχθείτε την επόμενη κλήση στο skype!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου