Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Harbinger Down (2015)

Σκηνοθέτης: Alec Gillis
Συγγραφέας:  Alec Gillis
Χώρα: ΗΠΑ 
Release: 2015
Runtime: 82 mins

Harbinger Down όπως λέμε, Φούντο το Χάρμπιντζερ. Καλή ψυχή.

Διάστημα 1982. Εκεί ξεκινεί η ταινία. στο τρελλό γκάζι ενος δορυφόρου, (ή κατι τέτοιο) προς τη γη. Το βλέπουμε να γκαζώνει ανεξέλεγκτο, και περιδινιζόμενο προς τα σπιτάκια μας. Πιο κοντινό πλάνο, αποκαλύπτει για τους κατέχοντες, κάτι που μοιάζει πάρα πολύ με κάψουλα προσεδάφισης πάνω στο σκάφος. Μέσα, το πλήρωμα ενός και μόνου Ρώσου, που τον ακούμε να προσπαθεί να επικοινωνήσει και να αποφύγει το αναπόφευκτο. Εις μάτην. Βλέπουμε το σκάφος να εισέρχεται φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα, και να κατευθύνεται αήρ πατήρ καρφί προς τον αρκτικό κύκλο.
Φλάς Φόργουορντ στο σήμερις...

Μια μικρή ομάς δυο φοιτητριούλων και ενός καθηγητού, επιβιβάζονται στο καβουράδικο "Χάρμπιντζερ". Αυτά στην Αλάσκα, που προφανώς τα καβούρια δέν ειναι στις τσέπες αλλα στο νερό και σε μεγάλα πλήθη, για να δικαιολογούν ημιπαγοθραυστικό ψαράδικο κάθετης παραγωγής, ψαρέματος και επεξεργασίας και ψύξης. Η μικρή ομάς, θέλει να εξετάσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες και αιτίες στις διαφορές που παρατηρούνται στις μεταναστευτικές συνήθειες της Όρκας, της Φάλαινας Μπελούγκα και μερικών άλλων φαγώσιμων.

Ε? Δέν καταλάβατε τίποτα? ούτε γω, αλλα ουδεμία σημασία έχει. Βρίσκονται εκεί, σε ενα καράβι που βγάζει φαγώσιμα, για να γίνουν οι ίδιοι φαγώσιμοι. Και η παραμικρή ματιά στην υπόθεση του IMDB  ή στο τρέϊλερ, αυτό θα σας αποκαλύψει.
75, αλλα μασάω εξωγήινους, και χέζω ραδιενεργά ισότοπα.
Το χαρωπό πλήρωμα, αποτελείται από όλους τους κλισέ χαρακτήρες που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε σε μια τέτοια ταινία. Μαύρος ναύτης χαβαλετζής, άλλος ναύτης τέρας με 2,13 ύψος που στίβει χυμό ατσαλισιδήρου με το χέρι για πρωϊνό, ο ωραίος λούμπεν μορφωμένος, και ο καπετάνιος Lance Henriksen, που μπορεί να πατάει όπου νά ναι τα 75 ξερωγώ, αλλα αν αντιμιλήσεις σε πιάνει αποταρχίδγια και σε πετάει από την πλώρη ίσα στην προπέλλα για να γίνεις δόλωμα για τα καβούρια. Οι ναυτικοί μεταξύ μας ας μου συγχωρήσουν τις επερχόμενες ανακρίβειες ναυτικής ορολογίας, καθότι η ναυτική μου εμπειρία, περιορίζεται σε βόλτες με φουσκωτό βαρκάκι ενός ατόμου, 15 μέτρα από την ακτή. 
Ακόμα δεν ξέρω πού χάθηκαν τα κουπιά...
Η Μια εκ των φοιτητριούλωνε τυγχάνει εγγόνα του κάπταιν, και εξ ού και η συγκατοίκησις τους, προς απογοήτευσιν του πληρώματος, με τον όρο να δουλεύουν επιστημονικώς τη μέρα, καθότι το καβούριασμα απαιτεί νυχτερινήν εργασίαν.
Την πρώτη νύχτα λοιπόν, εν μέσω ημιθυέλλης, και ενώ οι καβουράδες καβουριάζουν τα καβούρια ανελλιπώς, η εγγόνα, τσακώνει ενα επιστημονικό ματσούκι με ενα επιστημονκό οργανο ξερωγώ, (συγγνώμη ούτε τα επιστημονικά τά 'χω, ας με συγχωρήσουν οι επιστήμονες μεταξύ μας) και βγαίνει όξω να παει να επιστημονικήσει τον βυθό ασουμε..
Μπλέ πάγος. Κάνει για να μην χαλάσει το χρώμα της Finlandia.
Και εκει που επιστημονάει, πιάνει ενα κατιτίς σε σήμα ή κάτι τέτοιο. 
Κάτι, εκπέμπει απο τους βυθοί!!!!
Ο Κάπταιν, κανει μια έτσι και το δυχτιάζει το κάτι, και το ανασύρουν. Είναι ενα τεράστιο παγάκι, ΟΧΙ νέου πάγου απ ότι μας λένε, ένεκα του μπλέ χρώματός του (μάθαμε και κάτι...) με κάτι τεχνητό μεσα, κομπλέ με εκπομπή σηματος και αναβοσβήνων λαμπάκι.
ΝΑΙ, είναι φυσικά η κάψουλα που είδαμε στην αρχή.
Και ΝΑΙ, φυσικά μεσα ειναι ο προαναφερθέντας Ρώσος.
Μετά απο μια ανούσια διένεξη περι ιδιοκτησίας του ευρήματος, η εγγόνα θα ανοίξει την κάψουλα και την στολή του Ρώσου, και θα πάρει δείγμα ιστου του, καθότι, παρότι η κάψουλα είναι ολόκληρη καρβουνιασμένη, εκείνος δείχνει μια χαρά ροδαλος και κοτσωνάτος, πλήν λίγο νεκρός. Έγκαυμα μηδέν όμως.
Xixixixi ας τον ανοίξουμε το Ρώσο να δουμε αν τα Κομμουνιστικά πέη
 είναι κόκκινα.
Η έρευνα θα αποκαλύψει οτι τα κύτταρά του έχουν και κάποια αλλα κύτταρα παραδίπλα, που συμπεριφέρονται περίεργα, ενωμένα είναι σαν υγρό, και απομονωμένα στερεοποιούνται, κάτι που θεωρητικώς θα τους εδινε την ικανότητα να παίρνουν διάφορες μορφές.
Το θλεμα είναι οτι είναι κομα ζωντανά μετά απο 30τόσα χρόνια στον πάγο.
Και τα αποψύξανε.
Και η μαλάκω η εγγόνα άνοιξε την κάψουλα.
Και βγήκαν όξω.
Καταλαβαίνετε το τι θα γίνει τώρα υποθέτω.
Τέλος Περίληψης.

Επειδή σας ακούω απο τη γαλαρία να φωνασκείτε αγανακτιΖμένα λέγοντας ALIEN και THE THING, ξεκαθαρίζουμε ένα πράμα, όπως και το ξεκαθάρισαν και οι παραγωγοί σε φίλους και εχθρούς, πρίν το ξεκίνημα της προπαραγωγής της ταινίας.
ΝΑΙ, η ταινία παίρνει στοιχεία και απο το  Αlien, και απο το The Thing, και τα συνενώνει σε μια φοβερή Sci Fi/Horror εξτραβαγκάνζα. Ετσι μας έιπαν, όταν ζητάγανε λεφτά.
Γιατί μας τα ζήτησαν! Στο Kickstarter. Το γνωστό φιλικότατο σάιτ, που αν έχεις μια καλή ιδέα, την ποστάρεις, και οι όσοι πιστοί προσέρχονται και σου τα ακομπούν από οσα θέλει ο καθένας, απο 1$ μεχρι 10000$, για να την πραγματοποιήσεις.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ, μάζεψε 350,000$ που βέβαια δέν αρκούν για μια τέτοια ταινία, αλλα ηταν μια καλή αρχή, με τα υπόλοιπα να παρέχονται από την Dark Dunes Productions, την εταιρία του Σουλτάνου (???!!!)  Saeed Al Darmaki.
Ενα γκανιάν στανταράκι που θα εμπαινε στο The Thing.
Η Ιστορία πάει ως εξής. Ο Σκηνοθέτης  Alec Gillis και ο παραγωγός Tom Woodruff, Jr. έχουν μια εταιρία. Την Amalgamated Dynamics (ADI). Είναι μια εταιρία που κάνει ειδικά και μέηκ απ Εφφέ. Είχαν προσληφθεί το 2010, να φτιάξουν τα εφφέ για το The Thing. Εφφέ οπτικά και μέηκ άπ, όχι φτιαγμένα απο υπολογιστή. Αλλα το θέμα είναι οτι οι παραγωγοί έκαναν πίσω και τελικά τα εφφέ του The Thing είναι εξ ολοκλήρου CGI. Εμειναν με τα εφφέ στο χέρι λοιπόν οι τύποι, δημοσιοποίησαν την εταιρία, την δουλειά τους, και τα έτοιμα εφφέ και πλάσματα που είχαν έτοιμα για το The Thing, και πολλοί οπαδοί των ΜΗ φτιαγμενων απο υπολογιστή εφφέ έσπευσαν να τους ενθαρρύνουν. Αποτέλεσμα να γραφτεί (μάλλον στο ψιλογόνατο) ενα σενάριο και να κάνουν ντού στο Kickstarter.
Το σενάριο τώρα.
Μμμμ πλοκάμια σε ταινία με τέρατα.
Η πρωτοτυπία τρέχει απο τα φουστάκια μας.
Είναι της πλακός. Δεν εχει κανένα λόγο ύπαρξης παρά το να φανούν τα όποια εφφέ και να περάσει λίγος χρόνος απο εφφέ σε εφφέ.
Οι διάλογοι.
Είναι επίσης της πλακός. Βλέπε άνωθεν.
Οι ερμηνείες.
Είναι της πλακός, οχι γιατι είναι κακοι οι ηθοποιοί, αλλα επειδή ήξεραν οτι είναι εκεί για να τους φάνε εξωγήινα τέρατα και να περάσει λίγος χρόνος απο εφφέ σε εφφέ.
Η Σκηνοθεσία.
Είναι της Πλακός, αλλάζουν πλάνα μεχρι τις σκηνές που υπάρχουν εφφέ.
Τα εφφέ τώρα.
Δέν είναι της πλακός, εκτός απο μερικά που είναι.
Με λίγα λόγια, αν δέν εχεις τα αναλογα φράγκα, που οχι οτι πρέπει να είναι περιουσία, απλα τα ΑΝΑΛΟΓΑ για οτι θες να σιάξεις, το αποτέλεσμα ισως δεν ειναι καλό, είτε είναι κανονικά εφφέ είτε απο υπολογιστή.
Δόντια, πλοκάμια, καιπάγοι... τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...
Παίρνεις μετά και τον Lance Henriksen, για να θυμίζει ακομα περισσότερο Αλιεν η φάση και τσούπ η ταινία.
Μήν περιμένετε καμία ανατροπή, μην περιμένετε καν υπόθεση, είναι ενα κάτι και τρώει κάποιους φάση. Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. και ενώ, το ίδιο σλογκανάκι θα μπορούσε να περιγράψει και το Αλιεν όσο και το Δε θίνγκ, ξέρουε ολοι γιατι εκείνες οι ταινίες μας αρεσαν. Αλλα τις είδαμε. Πανε τώρα, παμε γι άλλα. Γιατι να δουμε ενα ρημέηκ τους? Ας ξαναδούμε τα ίδια.
με λίγα λόγια, η ταινία δεν προσφέρει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ καινούριο.

Τό'θαψα λίγο, το ξέρω αλλα ήτο υπεράνω των δυνάμεών μου. Αλλά θα συνοψίσω ως εξής: Η ταινία δέν προσφέρει τίποτα καινούριο, είναι σαφές αναμάσημα της κλασσικής συνταγής, δεν εχει καν καμία γκοριά της προκοπής, ούτε καν αρκετό αίμα, σκηνοθετικά πάλι δε λέει, είνα κλισεδιά του κερατά, και οι ερμηνείες είτε υπάρχουν είτε δέν υπάρχουν, ένα και το αυτό.
Τα εφφέ, γύρω απο τα οποία χτίστηκε όλη η ταινία, και πάλι δεν έδειξαν κάτι καινούριο ή πρωτότυπο. μερικά ήταν και κάκιστα.
Εϊδα 28 φορές το Alien για να τσιρίξω σαν την Veronica Cartwright
Του βάζω όμως ενα 2/5 αντί για το 0/5 που θα φανταζόταν κανείς διαβάζοντας.
Περκέ? Διοτι κατέβηκε ευχάριστα, χωρίς απαιτήσεις σαν νεράκι.
Δεν περίμενα και πολλά εξάλλου.
Αλλα όπως και το νερό, ειναι άοσμο και άγευστο, έτσι και η ταινία.
Δέν έχετε τι αλλο να δείτε? Θα κατέβει ευχάριστα σαν να ξαναβλέπεις το The Thing που ξέρεις ήδη τι θα γίνει.
Αλλα, όπως και τα νερά εχουν καλά και κακά παρότι όλα είναι άοσμα και άγευστα, έτσι και εδώ πολλοί θα διακρίνουν τις κακές στιγμές πάνω στη δοκιμασμένη συνταγή.
Αλλά δεν θα το πω και χάσιμο χρόνου.
Απλά παντελώς αδιάφορο.

1 σχόλιο: