Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Villmark 2 AKA Dark Woods 2 (2015)

Σκηνοθέτης: Pål Øie
Συγγραφείς: Pål Øie, Kjersti Helen Rasmussen
Χώρα: Νορβηγία
Budget: NOK 11,300,000 ή € 1,800,000 ή $ 1,300,000
Release: 2015
Runtime: 93 mins

Villmark 2 AKA Dark Woods 2

Συνεργείο κυριλέ καθαρισμού. Ντάξ, όχι, τα παραλέω κάπως. Τα συνεργεία καθαρισμού δέν κυκλοφορούν με ελικόπτερο. Τούτο δώ είναι ένα συνεργείο, που προφανώς στέλνεται σε κτήρια προς κατεδάφισιν, με τα μηχανήματά του, τα σέα του και τα μέα του για να κάνει τις αναλύσεις του, και να καθορίσει αν υπάρχουν επικίνδυνα τοξικά στο κτήριο, αμίαντος, μόλυβδος, κοκακόλα κλπ, ώστε να απομακρυνθούν προ της κατεδάφισης.
Η παρούσα αποστολή, είναι σε ένα κτήριο, στη μέση του πουθενά.
Welcome to Harastølen, Luster sanatorium. You can check out
anytime you like. But you can never leave.
Και οταν λέμε στη μέση του πουθενά στη Νορβηγία, εννοούμε στη μέση δασών και βουνών. Τόσο πουθενά, που αναγκάστηκαν να κανονίσουν να ανοίξουν δρόμους για να φτάσουν τα συνεργεία κατεδάφισης εκεί. Το κτήριο, είναι ένα σανατόριο, σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα στα βουνά για να ηρεμουν οι ανιάτως ασθενείς που ήταν κλεισμένοι εκεί.
Γειά σας. Είμαι η ευχάριστη και συμπαθητική φιγούρα που συνοδεύει
το Σανατόριο. Ημουν τρόφιμος εδώ. Θα το μαντεύατε?

Το σανατόριο είναι κλειστό εδώ και 35 χρόνια. Παρόλα αυτά, ένας επιστάτης ακόμα κατοικοεδρεύει εκεί.

Το γιατί, μετά απο 35 χρόνια, το περνάμε ασχολίαστο.

Στεκόμαστε μόνο στο οτι είναι μια μυστηριώδης και σκιαχτική ξερακιανή μορφή, που φαίνεται να κρύβει πολλά μυστικά... (πώς τα λέω ο καθήκης...)
Μάλιστα, ενω η δουλειά ξεκινάει, αναλύουν διάφορα, ψάχνουν να βρουν τους γενικούς του νερού για να το κλείσουν κλπ, ανακαλύπτουν ότι ο γέρων, έχει απλώσει ασύρματες κάμερες σε όλη την επικράτεια εσωτερική και εξωτερική.
Η έρευνα μάλιστα στα 312 δωμάτια και 4 χιλιόμετρα αμιαντοσωλήνες αποκαλύπτει και ένα πτώμα. Και φρέσκο.
Και αρχίζει φυσικά η κατιούσα, γιατί ενδελεχέστερη έρευνα στις προαναφερθείσες κάμερες, αποκαλύπτει ότι ΔΕΝ είναι μόνοι τους στο κτήριο, το οποίο κρύβει τόσα μυστικά όσα και ο επιστάτης του, πλην όμως πολύ μα πάρα πολύ πιο επικίνδυνα...

 Η κατιούσα όμως, έχει ξεκινήσει από την αρχή της ταινίας. Και όσο πάει χειροτερεύει.
Το Σανατόριό μας. Εύκολη πρόσβαση, μόλις εφτά μέρες απο
τον σταθμό μετρό Αμαρουσίου. Με Αεροπλάνο.
Είμαι φάν της Σκανδιναβίας. Γενικώς. Μ'αρέσει και η Σκανδιναβική γλώσσα, ειδικά η Νορβηγική διάλεκτος, και η αισθητική τους, και ο ρυθμός των ταινιών τους, και ο τρόπος ερμηνείας των Σκανδιναβών που ουδεμία σχέση δεν έχει με τις δυτικότερες ερμηνείες.
Ξεκίνησα λοιπόν, με τις καλύτερες διαθέσεις να μου αρέσει η ταινία.
Προχωρώντας άρχισα να πασχίζω να μ'αρέσει. Μέχρι τα μισά, δέν έβλεπα απολύτως τίποτα που να μου αρέσει, (εκτός ενός πλάνου που θα δείτε στο BoobZ) και είχα αρχίσει να προσπαθώ να βρω έναν έρημο λόγο να συνεχίσω την ταινία.
Τελικά την συνέχισα, και τελειώνοντας αναρωτιόμουν και γιατί την είδα, και γιατί την έφτιαξαν.
Πώωω ρε Μάν, τί παρτι θάχουν γίνει εδω μέσα...
Ολίγον αναλυτικότερα:
Ο σκηνοθέτης Pål Øie, έχει στο βιογραφικό του, αυτήν την ταινία, το Villmark 1 του 2003, και το Hidden του 2009.
Tο πρώτο εκ των δύο υπολοίπων, θα το χαρακτήριζα οχι κακό, αλλα αρκετά βαρετό. Το δεύτερο όμως θα το χαρακτήριζα πολύ καλό, ψυχολογικό παρά τρόμου, αν και ολίγον τι περισσότερο "τέχνη" απ ότι θα του ταίριαζε.
Αυτό εδώ όμως?
Λοιπόν, όσο τό βλεπα, μου ερχόταν στο μυαλό το Silent Hill παρότι δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση. Γιατί?
Γιατί είχε μια σχετικά "παιχνιδάδικη" πλοκή, πέντε άτομα ενός συνεργείου σε έναν τεράστιο χώρο, που τους βγαίνουν διάφορα από κάθε γωνία, και καταλήγουν να αγωνίζονται για τη ζωή τους.
-Ενα τσαντίρι στο υπόγειο. Να το πούμε στους άλλους?
-Μπάααα. Ασε να κάμωμε Σας Πένς.
Ο κυριότερος λόγος όμως, ήταν και πάλι σεναριακός, αλλά ως ελάττωμα.
Είχα συνέχεια την αίσθηση ότι θα έπρεπε να ξέρω κάτι παραπάνω, για να καταλάβω το γιατί βλέπω ότι βλέπω. Δηλαδή, οκ, πετιέται κάτι από τη γωνία, αν ήξερα τι είναι, ΄'ισως αναπηδούσα από αγωνία, αλλά τώρα μου πέρασε στο ντούκου.
Αλλά εις μάτην.
Δεν υπάρχει παιχνίδι στο οποίο βασίζεται, ούτε καν κάποιο βιβλίο να μου γεμίσει τα κενά, και είναι παντελώς άσχετο με την πρώτη ταινία εκτός του ονόματος.
ΠΟΙΑ ΕΙΠΕΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΤΑΝΟ ΜΩΡΗ? ΚΟΝΤΗ ΕΓΩ?
Αποτέλεσμα? Ότι βλέπεις σου περνάει στο ντούκου, γιατί δεν δίνεται απολύτως καμμιά βαρύτητα.
Και όχι μόνο σεναριακά. Και ο ρυθμός της ταινίας σε παραπέμπει στο ότι κάτι παραπάνω θα έπρεπε να ξέρεις, και να περιμένεις το Boss Fight στο δωμάτιο 312 ξέρω γω.
Αλλά δε...
Jump Scares ελάχιστα και χωρίς ουσία και αποτέλεσμα.
Το όποιο αντίπαλο δέος, είναι ξεκάρφωτο, έως και αστείο. Δεν ξέρεις τι είναι, τι κάνει και γιατί, Γενικά, όσο εκτυλίσσεται η ιστορία, αισθάνεσαι σαν να βλέπεις την λύση ενός μυστηρίου για το οποίο δεν έχεις ιδέα.
Για κοίτα με στα μάτχια λοιπόν και θυμήσου... 
Σαν να βλέπεις το τελευταίο επεισόδιο ενός αστυνομικού, χωρίς να έχεις δει τα προηγούμενα και μαθαίνεις μεν ποιος είναι ο δολοφόνος, αλλά δεν ξέρεις ούτε ποιόν δολοφόνησε, ούτε πως, ούτε γιατί.

Ατμόσφαιρα, μάλλον υποτονική και χωρίς αγωνία, παρότι ο χώρος στον οποίον έγιναν τα γυρίσματα, είναι εξαιρετικότατος και λέει για τέτοια ταινία, δένοντας υπέροχα με το εξωτερικό του Νορβηγικού κτηρίου, παρότι το εσωτερικό γυρίστηκε στη Βουδαπέστη.
Η Ταινία έκανε πρεμιέρα στην πατρίδα της τον Οκτώβρη, και ξεκίνησε την γύρα της στα διάφορα φεστιβάλ.

Μην τρελλαθείτε. Ενα και μοναδικό πλάνο! Αλλά πιστοί στις επάλξεις της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης το παραθέτουμε.
Το κωλαράκι που βλέπεται ονομάζεται Renate Reinsve και είναι γηγενές της Νορβηγίας. 

Άλλα στοιχεία δεν υπάρχουν προς ώρας απ' ότι με ενημερώνουν από το κοντρόλ. Θα σας κρατάμε ενήμερους καθώς νέα στοιχεία έρχονται κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

Εξωτερικές ειδήσεις τώρα...


Η ταινία, δυστυχώς, ΠΟΛΥ δυστυχώς για μένα που μου αρέσει σχεδόν κάθε τι Σκανδιναβικό, είναι μούφα μεγάλης ολκής. Είναι χειρότερη και από το Gallows, που είχα θάψει δεόντως και με το δίκιο μου.
Είναι μια ταινία σαν να έγινε από βιντεογκέημ, μόνο που βίντεογκέημ δεν υπάρχει. Αλλα και να είχε γίνει ακόμα, δεν θα έπρεπε να έχεις σώνει και καλά παίξει το βίντεογκέημ για να την δεις.

Ο Φράνκ δεξιά μας, φοράει το νέο μοδέλο στολής βιολογικού πολέμου
με τον κωδικό ΜικηΜάου. Σε επιλεγμένα φαρμακεία της περιοχής σας.
Ανούσια και άνευρη, δεν έχει όχι τρόμο, αλλά ούτε καν ενδιαφέρον.
Δεν σε κρατάει ούτε η πλοκή, ούτε η υπόθεση, ούτε καν οι ερμηνείες που είναι το μόνο που είναι μια χαρά στην ταινία, αλλά πάνω σε χαρακτήρες που δεν αναπτύσσονται καθόλου από το σενάριο και τον σκηνοθέτη.
Δεν βρήκα τίποτα καλό, και πιστέψτε με προσπάθησα.
παίρνει 1/5 και όχι 0, α) για το καλό κωλαράκι, και β) γιατί έχει φάει ψωμί κόσμος από αυτήν την δουλειά, και θα έπρεπε να είναι ακόμα χειρότερη για να μηδενιστεί τελείως.
Αλλά είναι όσο πιο κοντά γίνεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου