Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

He Never Died (2015)

Σκηνοθέτης: Jason Krawczyk
Συγγραφέας: Jason Krawczyk
Χώρα: Καναδάς, ΗΠΑ
Release: 2015
Runtime: 99 mins
Καταλληλότητα:
ΗΠΑ: R

He Never Died. It's hard to live when you can't die.
Λοιπόν εδώ, έχω ένα θέμα... Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την ταινία πρώτη φορά εδώ και δεν ξέρουν τίποτα ίσως πέραν του τίτλου. Υπάρχουν εκείνοι που την είδαν στο IMDb, και διάβασαν την υπόθεση, και ήρθαν να δουν την υπέροχη, έγκυρη και έγκαιρη κριτική μας. (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...) Υπάρχουν και εκείνοι που είδαν ΚΑΙ το τρέϊλερ. 
Λοιπόν, το πρόβλημά μου είναι ότι ΔΕΝ μπορώ να απευθυνθώ σε όλους.

Εξηγούμαι:
Είδα την ταινία, ξέροντας μόνο τον τίτλο. Δεν ήξερα καν ότι παίζει ο Henry Rollins, τον οποίο γουστέρνω, όπως γουστέρνει το λουκάνικο τη μουστάρδα.
Προχωρώντας η ταινία, μη ξέροντας τίποτα, η γουαταφακιά της με χτύπησε στο δοξαπατρί, και δεν έχω συνέλθει ακόμα από τα γέλια. Βλέποντας ΜΕΤΑ το τρέϊλερ, ανακάλυψα οτι ολα όσα μου αποκαλύπτονταν σιγά σιγά εντείνοντας το WTF Factor, στο τρέϊλερ, σου δίνονται στο πιάτο εξ αρχής. 
ΜΑ ΓΑΜΩΤΟ. Εχουμε πήξει από τη μία σε τρέϊλερ που σου δείχνουν άλλη ταινία απο αυτή που θα δείς και εδώ , αντ' αυτού, στα δείχνει ΟΛΑ?
Οπότε συνεχίζω, ελπίζοντας ότι ΔΕΝ έχετε δει το τρέιλερ, και εκλιπαρώντας σας να μην το δείτε. Διαβάστε την κριτική, αν αποφασίσετε ότι σας κάνει, δείτε το, αλλά μή τρέϊλερ. Τζίζ.
Και για να γίνω σαφής:

ΜΗΝ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ

Ευχαριστώ.
Πάμ' παρακάτου.
BINGO. (ανάθεμα και αν κατάλαβα ποτέ πώς παίζεται.
Και πάνω απ όλα ΓΙΑΤΙ)
Ο Τζάκ. Ο Τζάκ είναι ένας 40φεύγας, πλην γκόμενος και καλοστημένος, με τους μύες του, τους δύες του και τους τρίες του. Ζει μια φιλήσυχη και μετρημένη ρουτινιάρικη ζωή,  με εβδομαδιαία ραντεβού παράνομου ύφους με κάποιον, που του προμηθεύει κάτι, (τι άραγε?) με Μπίνγκο κάθε Πέμπτη απόγευμα, (Ναί. Μπίνγκο. Ο Ρόλινς παίζει μπίνγκο) και απ ότι φαίνεται χωρίς δουλειά, αλλά με συνεχή ροή χρημάτων από το σεντούκι. (κυριολεκτικά. Εχει κάτι πάκα ΝΑ  με το συμπάθειο στο σεντούκι)
Ορατό Black Flag Tatt στο αριστερό χέρι, αλλα που είναι τα υπόλοιπα?
Η ζωή του φεύγει κάπως από τα συνήθη μονοπάτια όταν α) εμφανίζεται στη ζωή του μια 19χρονη κόρη της οποίας την ύπαρξη αγνοούσε, και β) κάτι μαφιοζότυποι, σχετιζόμενοι με τον κάποιον που το προμηθεύει κάτι, κάθε βδομάδα, έρχονται να τον βρούν, καθότι ο πρώτος τους χρωστεί λεφτά και θεωρούν ότι μέσω του Τζάκ θα τον βρούν.
Αποτέλεσμα 1: να εμπλακεί η Μαφία του Λιμανιού, (πώς λέμε πουτάνα του Λιμανιού?) παλαιοί γνωστοί του Τζάκ, που θα ήθελε να παραμείνουν παρελθοντικοί, και φυσικά η κορούλα, που όσο και αν την έχει χεσμένη πατόκορφα, κάτι του λέει να μην αφήσει το χαμό της να του κάτσει στο σβέρκο, καθότι ο τελευταίος δείχνει δυσανάλογα επιβαρυμένος σε σχέση με την φαινομενική ηλικία του.
Αποτέλεσμα 2: ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ.

Εδώ, έχουμε ακόμα ένα παράδειγμα της ελλειπούς αρχειοθέτησης του IMDb. Ήτοι, την κατηγοριοποιεί, ως Comedy, Drama, Horror. Δράμα δεν υπάρχει πουθενά, και επίσης δεν υπάρχει τρόμος. Είναι όμως μια Μεταφυσική κωμωδία. Αλλά ΔΕΝ είναι όλα τα μεταφυσικά τρόμος. Ελεος ρε IMDb ναουμ.

Τό πα οτι πρέπει να σταματήσω να τα τρώω
με το αίμα τους... Λερώνει.

Το μεταφυσικό του θέματος είναι εμφανές όχι μόνο από την πρώτη σκηνή, αλλά και από τα πρώτα πλάνα. (όταν το δείτε, θα καταλάβετε), και σε φτιάχνει ιδιαιτέρως για τη συνέχεια.
Η Παρουσία και μόνο του Henry Rollins είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ συν, γιατί ακόμα και αν δεν τον ξέρεις, ακόμα και αν δεν έχεις ιδέαν για το παρελθόν του και την καρριέρα του (εκτός οθόνης για όσους δεν τον ξέρουν, ο Ρόλινς ΔΕΝ είναι ηθοποιός) είναι εμφανές ότι ο ρόλος είναι γραμμένος γι' αυτόν. Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του τόσο, που βλέποντάς τον στους τίτλους ως Executive Producer, καταλαβαίνω ότι δεν παίζει περίπτωση να ΜΗΝ έχει εμπλακεί στο concept από την αρχή της προπαραγωγής, ίσως και της συγγραφής.
Χασμουρητό είναι μην τρομάζετε.


Οι αντιδράσεις του Τζάκ. Γέλιο σε κάθε του αντίδραση, όχι λόγω εξαιρετικής ατάκας ή εξαιρετικού χιούμορ, αλλά επειδή ως επι το πλείστον,  οι αντιδράσεις του είναι τόσο ξεκάρφωτες όσο και ένας κλόουν στην ετήσια συνάθροιση Υπέρμαχων της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Το χιούμορ της ταινίας, είναι ανυπέρβλητο, αλλά όπως όλα τα χιούμορα, αν δεν τό 'χεις, δεν το πιάνεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ταινία απευθύνεται "σε λίγους" που θα πιάσουν το  συγκεκριμένο χιούμορ, όπως ήταν για παράδειγμα φέτος το Gravy.
Δράση άφθονη εν τω μεταξύ, για να μη νομίζετε ότι θα δείτε μια αμιγώς κωμωδία. Και δράση όλων των ειδών, από ξύλο έως "μεταφυσική" δράση που σου δίνει στοιχεία για το τι σκατά τελικά παίζεται με αυτόν τον τύπο που φαινομενικά εξ αρχής δείχνει να είναι παντελώς άφθαρτος, και δεν χαμπαριάζει ούτε από σύγκρουση με τραίνο. 


Η παραγωγή φτηνή, Indy, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα και σενάριο κανείς δεν δίνει δεκάρα.  Μερικά μεηκ απ εφφέ, και καθόλου οπτικά εξασφαλίζουν φτηνή παραγωγή κατά βάσιν. 

ΟΛΟ το θέμα, ΟΛΟ το γέλιο, ΟΛΗ η δράση, και ΟΛΗ η γουαταφακιά πάνω απ όλα είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του Τζάκ. 
Και έρχομαι στο φινάλε. 
Χωρίς Σπόϊλερ μην ανησυχείτε. Απλά θα σας καθησυχάσω και θα σας χαροποιήσω εκ των προτέρων. 
Το φινάλε μου φάνηκε κάπως απότομο. Και κάπως μή ανακεφαλαιωτικό. Δεν ήταν αρκετά "Φινάλε" με λίγα λόγια. Με ξένισε λιγάκι, αλλά τα υπέρ της υπόλοιπης ταινίας δεν με άφησαν να θεωρήσω μεγάλο κατά το συγκεκριμένο. 
Ψάχνοντας όμως πληροφορίες αργότερα, είδα το εξής: Η Ταινία γυρίστηκε στον Καναδά, στο Τορόντο, από το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2013. Εκανε το ντεμπούτο της στα φεστιβάλ τον Μάρτιο του 2015 όμως, και κυκλοφόρησε πλέον κανονικά τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Αυτό άφησε αρκετό χρόνο στην έτοιμη ταινία να τριγυρίσει στα διάφορα γραφεία παραγωγής και διανομής.
Και καλή σας όρεξη.


Οπότε τον Οκτώβριο του 14' πρίν ακόμα η ταινία δειχτεί σε φεστιβάλ, είχε ήδη εξασφαλιστεί η συνέχειά της σε μίνι σειρά, με τον ίδιο χαρακτήρα του Τζάκ, με τον Ρόλινς στον ρόλο και τον ίδιο σκηνοθέτη. Βέβαια, η ταινία είχε ήδη γυριστεί και μονταριστεί μέχρι τότε, αλλά δεν μου το βγάζεις απο το μυαλό, ότι με αυτήν την προοπτική, το φινάλε άλλαξε κάπως, για να σε αφήσει με ένα σχετικό Cliffhanger, πεινασμένο/η για την συνέχεια η οποία έπεται σύντομα, παρότι δεν έχουμε ακόμα καταληκτικές ημερομηνίες.
Ελπίζω μόνο να μην αργήσει.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ. Ακόμα και αν δεν ξέρετε τον Henry Rollins δείτε το. Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν οι κωμωδίες δείτε το. Ακόμα και αν δεν καταλάβατε γρύ από αυτήν την τόσο εξαιρετικά συγκεχυμένη κριτική, δείτε το. Προσωπικά πάντα είχα ιδιαίτερη συμπάθεια στον Ρόλινς, χωρίς να τον ακολουθώ σε ό,τι έκανε ή να είμαι οπαδός του. Αλλά είναι ένας τύπος που ξεκίνησε ως τραγουδιστής σε μια πάνκ μπάντα, για να καταλήξει μουσικός, ποιητής, εκδότης, ιδιοκτήτης label, συγγραφέας και ομιλητής σε πολλά gig ανά τον κόσμο. Τον πάω. Και αυτό που πάω ακόμα περισσότερο στο ρόλο του εδώ, είναι το εξής: Ο ρόλος είναι απόλυτα συνυφασμένος με την φάτσα του. Λιγομίλητος, χωρίς ίχνος χιούμορ, υπόγεια οργισμένος και εμφανώς προσπαθώντας να κυριαρχήσει στα πάθη του.
Εχω ενα μικρό πονοκέφαλο, δεν ξέρω γιατί...
Ο πραγματικός Ρόλινς όμως είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο από την φάτσα του.  Παρλαπίπας που δεν βάζει γλώσσα μέσα, με ΠΟΛΥ χιούμορ, ακτιβιστής, οικολόγος, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Ομοφυλόφιλων χωρίς να είναι ο ίδιος, πολιτικά προδιαθετειμένος υπέρ των ίσων δικαιωμάτων γενικά, φεμινιστής, μέχρι και χορτοφάγος αλλά το τελευταίο μπορούμε ανά περίπτωση να το εντάξουμε και στα ελαττώματά του.

Αλλά ξεχάστε το Ρόλινς. 

Δείτε την ταινία γιατί απλά θα γελάσετε τόσο, παρότι δεν είναι κωμωδία με την στενή έννοια του όρου, αλλά μια τρελλή γουαταφακιά, που θα την λατρέψετε.
Θα έβαζα ευχαρίστως 5/5, αλλά το κρατάω ρεζερβέ για ταινίες που με διασκέδασαν μεν όσο και αυτή, αλλά ΚΑΙ μου μίλησαν και αισθητικά ως εικόνα, όσο ως δράση και ως πλοκή.
Θα του έβαζα ευχαρίστως και 4,5/5 αν δεν ήταν αυτό το φινάλε, που θα το προτιμούσα ολίγον πιο "αυτόνομο", χωρίς να με κάνει να περιμένω μια μίνι σειρά που -ποτέ δεν ξέρεις- μπορεί και να μην έρθει. 
Παρ' όλα αυτά, ελπίζουμε περιμένοντας!!!
Και το τρέϊλερ που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ. Αν παρόλα αυτά έχω κάνει τζάμπα κόπο αποκρύπτοντας στοιχεία για να σας αρέσει περισσότερο και το δείτε, σταματήστε το στο 1:30. Θα έχετε καταλάβει τί παίζεται, και αν θα σας αρέσει, αλλά θα αποφύγετε αποκαλύψεις. Οπότε παίξτε όπως θέλετε. Εγώ έκανα το χρέος μου.

Σπέσηω Πόνους.
Ένα άσμα της  Rollins Band, και ένα τεμάχιο ομιλίας του Χένρυ, Αγγλιστί, για το σημείο που άλλαξε την ζωή του, που είναι από τα καλύτερα Motivational τεμάχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου