Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

A Christmas Horror Story (2015)


Directors: Grant Harvey, Steven Hoban, Brett Sullivan
Writers: Jason Filiatrault, James Kee, Sarah Larsen, Doug Taylor, Pascal Trottier
Stars: George Buza, Percy Hynes White, William Shatner, Oluniké Adeliyi,
Jeff Clarke, Corinne Conley, Jessica Clement, Zoé De Grand Maison
Release: 2015
Country: Canada
Runtime: 99 min

Δεν είναι όλες οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες κατάλληλες για παιδιά...

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και o DJ Dan κάνει την καθιερωμένη του εκπομπή στο ραδιόφωνο.
Βάζει Χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια, προτρέπει τον κόσμο να χαρεί τις γιορτές με την οικογένεια, να δείξει αγάπη στον συνάνθρωπο και να ξοδέψει όλα τα λεφτά που είχε μαζέψει για τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.


Γιατί δε φαίνομαι ότι είμαι 80φεύγα;
Επειδή το eggnog δίνει φτεραααα
Ο DJ Dan (William Shatner) περνάει πολύ καλά και το δείχνει. Αγαπά τις γιορτές, ζει μέσα στο πνεύμα των ημερών και έχει τσακίσει τα μισά πτηνοτροφία των Μεγάρων σε eggnogs.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το eggnog δεν είναι είδος ομελέτας, αλλά παραδοσιακό cocktail με βάση το αβγό.
Όμως οι άγιες τούτες μέρες δεν είναι το ίδιο ευχάριστες για όλους. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τέσσερις ιστορίες που αποδεικνύουν ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων, μπορεί να γεμίσει τις ανθρώπινες καρδιές με...τρόμο!


Μου μυρίζει κοκορέτσι, όχι κοντοσούβλι, όχι καμένο μαλλί. 
Πρώτη Ιστορία: Τρεις έφηβοι μπαίνουν κρυφά στο σχολείο τους γιατί θέλουν να φτιάξουν ντοκιμαντέρ για ένα έγκλημα που συνέβη εκεί. Βέβαια ο τρόπος που έπειτα θα παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ αφού παρανόμησαν για να το φτιάξουν, είναι μια άγνωστη λεπτομέρεια και για εμάς και για εκείνους. Για κακή τους τύχη παγιδεύονται τη νύχτα εκεί και δυστυχώς δεν είναι μόνοι τους...
Δεύτερη Ιστορία: Μια τετραμελής οικογένεια - μπαμπάς, μαμά, έφηβη κόρη, σπαστικό κωλοπαίδι - πάνε να επισκεφθούν την θεία τους που μένει σε μια ερημική έπαυλη κοντά στο δάσος. Το κωλοπαίδι θα γίνει η αιτία να απελευθερωθεί το πνεύμα του Krampus που είναι σαν να λέμε το αντίπαλο δέος του Santa. Το πρόβλημα είναι ότι Krampus θυμώνει πολύ όταν τον ξυπνάνε.

All I Want For Christmas Is You 
Τρίτη Ιστορία: Ένα ζευγάρι πάει με τον μικρό τους γιο στο δάσος για να κόψουν ένα έλατο για Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η έλλειψη οικολογικής συνείδησης πληρώνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ ακριβά. Ξαφνικά το παιδί χάνεται και το βρίσκουν μετά από λίγη ώρα μέσα στην κουφάλα ενός δέντρου. Όταν όμως γυρίζουν στο σπίτι, αντιλαμβάνονται ότι ο μικρός έχει αλλάξει αρκετά...
Τέταρτη Ιστορία: Ο Santa βρίσκεται στο σπίτι του στο Βόρειο Πόλο και όπως κάθε χρόνο πνίγεται στη δουλειά για να ετοιμάσει εγκαίρως τα δώρα. Στο πλευρό του η γυναίκα του και οι βοηθοί του τα ξωτικά που κανονίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Εξάφνου τα ξωτικά μετατρέπονται σε δολοφονικά ζόμπια και ο Santa πρέπει να θυμηθεί πόσο ντούρος ήταν στα νιάτα του και να καταφέρει να τα εξοντώσει.

Το Καναδικής παραγωγής Christmas Horror Story είναι η πρώτη Χριστουγεννιάτικη ανθολογία τρόμου.
Έχει επομένως κάτι διαφορετικό να παρουσιάσει συγκριτικά με τα υπόλοιπα Christmas Horrors, που ανήκουν ως επί το πλείστον στην κατηγορία των slashers.
Το θετικό με τις ανθολογίες είναι ότι παρακολουθείς διαφορετικές ιστορίες και είναι πρακτικά αδύνατον να βαρεθείς. Βέβαια είναι πολύ σπάνιο να  είναι όλες το ίδιο επιτυχημένες. Άλλες θα σου αρέσουν περισσότερο, άλλες λιγότερο και μερικές καθόλου, οπότε καταλήγεις στο τέλος με ανάμεικτα συναισθήματα.

Έχω ανάμεικτα συναισθήματα 
Επομένως το ζητούμενο για να χαρακτηριστεί μια ανθολογία ικανοποιητική είναι ένας καλός μέσος όρος. Κάτι σαν το σχολείο δηλαδή που είχες Φυσική - Χημεία 10 και περίμενες να καβατζώσεις ένα σιγουράκι 19 στη γυμναστική για να ανέβει ο γενικός βαθμός και να μη σε κράξουν στο σπίτι.
Το Christmas Horror Story μοιάζει δυστυχώς με τους μαθητές που είναι μεν έξυπνοι αλλά διαβάζουν ελάχιστα: Ενώ είχε καλές προδιαγραφές, μόλις και μετά βίας κατάφερε να πιάσει τη βάση

Ανθρώπινο χέρι: 0 ευρώ
Η χαρά του παιδιού σας: Ανεκτίμητη 
Ο πιο αδύναμος κρίκος από τις ιστορίες είναι η πρώτη με τους εφήβους που εγκλωβίζονται στο σχολείο τους.
Έχει προβλέψιμο σενάριο αλλά αυτό δεν ενοχλεί τόσο όσο η έλλειψη ρυθμού και έντασης. Επιπλέον λείπει η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να φαίνεται παράταιρη συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Η δεύτερη με την προβληματική οικογένεια που ξυπνάει τον Krampus, έχει ικανοποιητική ατμόσφαιρα και κάποιες δόσεις black humor οπότε βλέπεται ευχάριστα.
Η τρίτη με το ζευγάρι που χάνει το παιδί στο δάσος, έχει τις καλύτερες ερμηνείες και το πιο ενδιαφέρον σενάριο αλλά αδικείται από το αδύναμο φινάλε της.
H τέταρτη με τον Santa και τα ζόμπια ξωτικά έχει ικανοποιητικά εφέ σε σχέση πάντα με το μικρό budget αλλά αρχικά φάνηκε ολίγον παιδική και σε σημεία πρόχειρη. Κατέληξε όμως σε ένα πολύ καλό φινάλε, που την έσωσε την τελευταία στιγμή και έδωσε έξτρα πόντους σε όλη την ταινία.
Τέλος τα αποσπάσματα με τον DJ Dan που παρεμβάλλονται μεταξύ των ιστοριών, δίνουν μια ευχάριστη νότα αλλά είναι ελάχιστα και ο William Shatner στην ουσία εκτελεί χρέη κομπάρσου.

Οπότε το ρεζουμέ αγαπητέ αναγνώστη, είναι ότι υπάρχει μια αδύναμη ιστορία αλλά οι λοιπές τρεις είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές.
Οπότε γιατί το Christmas Horror Story δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη βάση;
Επειδή υπήρχαν πολλά προβλήματα στη διάρθρωση του φιλμ που οδήγησαν αναπόφευκτα σε ένα συγκεχυμένο αποτέλεσμα.
Δεν φτάνει δηλαδή να έχεις ένα καλό προϊόν, παίζει ρόλο και ο τρόπος που θα το παρουσιάσεις.


Συνήθως οι ανθολογίες αποτελούνται από διαδοχικές ιστορίες, βλέπουμε δηλαδή τη μια μετά την άλλη. Εδώ οι σκηνοθέτες επέλεξαν να εξελίσσονται παράλληλα, όπως για παράδειγμα στο γνωστό και αγαπημένο Trick 'r Treat.
Έξυπνος τρόπος να παρουσιάσεις τα γεγονότα αλλά πολύ δύσκολος στην εκτέλεση. Προϋποθέτει έναν σωστό και ενιαίο ρυθμό ώστε ο θεατής να μην κουράζεται από τις συχνές εναλλαγές και να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση.

Θυμάμαι ότι είχαμε ένα παιδί αλλά δεν παίρνω και όρκο
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν πολλά προβλήματα ρυθμού που οφείλονταν κυρίως σε κάποια άτεχνα κοψίματα καθώς και στην μεγάλη δυσαρμονία στο χρόνο που καταλάμβαναν κάθε φορά οι ιστορίες επί της οθόνης. Με απλά λόγια ορισμένες παρουσιάζονταν για πολύ λίγο χρόνο και δεν προλάβαιναν να σε ''μπάσουν'' στην υπόθεση και την ατμόσφαιρα τους.
Το αποτέλεσμα είναι να παρακολουθείς ένα σύνολο που πρέπει να σου προκαλέσει αγωνία και ένταση, αλλά τελικά να μην σου δημιουργεί κανένα συναίσθημα. Και μπορεί ο θεατής να μην μπορεί να ξεχωρίσει τα τεχνικά προβλήματα αλλά η αίσθηση που θα του μείνει στο τέλος δεν θα είναι καλή.

Κοινωνικό μήνυμα από τη ταινία
Επιπλέον ένα άλλο μεγάλο φάουλ ήταν και η ελλιπής σύνδεση μεταξύ των ιστοριών.
Όταν βλέπεις γεγονότα που εξελίσσονται παράλληλα περιμένεις στο τέλος να υπάρξει κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Στην προκειμένη η σύνδεση των ιστοριών δεν ήταν ικανοποιητική λόγω της απουσίας μιας σαφής συνέχειας στα τεκταινόμενα. Έγινε μεν σε κάποια σημεία μια προσπάθεια αλλά δεν ήταν αρκετή.

Συμπερασματικά δεν επιλέχθηκε σωστός τρόπος για να παρουσιαστούν οι ιστορίες και αυτό αφαίρεσε πόντους από την ταινία. Αν τις βλέπαμε διαδοχικά, δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα ρυθμού που προαναφέραμε, δεν θα περιμέναμε καμία ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ τους και το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς ανώτερο.

To Christmas Horror Story είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που δεν τα κατάφερε τελικά τόσο καλά κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων. Δεν θα την κρίνουμε όμως αυστηρά γιατί είναι μια Χριστουγεννιάτικη ταινία τρόμου και συγκριτικά με τα υπόλοιπα δείγματα του συγκεκριμένου είδους την πιάνει τη βάση. Προτείνεται λοιπόν αποκλειστικά γι' αυτή την εποχή για ένα ευχάριστο διάλειμμα μεταξύ γαλοπούλας και κορμού σοκολάτας. Αρκεί να μην έχετε μεγάλες προσδοκίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου