Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

The Missing (2014) Season 1

Σκηνοθέτης: Tom Shankland
Συγγραφείς: Harry Williams, Jack Williams
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βέλγιο
Release: 2014
Runtime: 8Χ58 mins


(lost)
χαμένος μτχ πρκ
 (επίσημο, λόγιος, παλαιό)        
απολεσθείς μτχ αορ


2006. O Τόνυ και η Έμιλυ Χιούζ, μαζί με τον πεντάχρονο γιο τους Όλιβερ, ταξιδεύουν στην Γαλλία, προς τις διακοπές και την χαλάρωσή τους. Προορισμός? Πιο πέρα από κει που αναγκαστικά σταματάνε, ένεκα μηχανικής βλάβης μεταφορικού μέσου, το Chalons De Boi. Μικρό χωριό, παλιό, με παλαιότατα κτήρια, αλλά όχι ιδιαίτερα τουριστικό.
Το αμάξι πάει στον Μαθιό το Μηχανικό για επισκευή, και το ζεύγος μετα τέκνου καταλύει εις ξενοδοχείον οικογενειακώς διαχειριζόμενο (ήτοι μισό-πανσιόν).
Τι κάνετε μωρέ? ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΘΡΙΛΛΕΡ.

Η περιήγησις εν μέσω μουντιάλ στο οποίο η Γαλλία σκίζει (οπως θα θυμούνται οι ποδοσφαιρόφιλοι, εγώ από το σήριαλ το μαθα) καταλήγει πατέρα και γιο σε δημόσια πισίνα, πλάτσα πλούτσα το διασκεδάζουν, πάνε μετά να πάρουν ένα χότ ντόγκ, μια μπύρα για τον μικρό και ένα γάλα για τον πατέρα, και τσάααακ, πάει ο μικρός.

Εξαφανίζεται.

2014. Ο Τόνυ επιστρέφει στο Chalons De Boi, με νέα στοιχεία, και από την επιστροφή του έχει αρχίσει και η σειρά. Εμφανές λοιπόν, ότι το παιδί δεν βρέθηκε ποτέ.
Ξανάρθα! Έφερα και το κουκλάκι μου το Μίστερ Τέντη
για να κοιμάμαι καλά τα βράδια...

Όταν εξαφανίστηκε ο Ολιβερ, φορούσε ένα κίτρινο φουλάρι ειδική παραγγελία με τα αρχικά του. Το φουλάρι αυτό εμφανίστηκε σε μια φωτό από το Chalons De Boi, μιας τουρίστριας, στο λαιμό ενός Ιαπωνικού αγοριού στο φόντο, το καλοκαίρι.

Ο Τόνυ πάει το στοιχείο στον Julien. Τον συνταξιοδοτημένο πλέον αστυνομικό που είχε αναλάβει την έρευνα για τον μικρό Όλιβερ το 2006. Ο Julien με τα πολλά πείθεται, και μαζί προσπαθούν να ξανανοίξουν την έρευνα υπό το φώς νέων στοιχείων.
Ο Τόνυ, με ένα διαλυμένο πλέον γάμο στην πλάτη του, και την πρώην γυναίκα του σε προετοιμασίες δεύτερου γάμου, δεν έχει πειστεί ποτέ ότι ο γιος του πέθανε ή άπλα εξαφανίστηκε, και προσπαθεί πάντα, εδω και 8 χρόνια να τον βρει, ψάχνοντας νέα στοιχεία.
Αγοράζεται παιδίον.
Τιμαί συζητίσιμαι
Θα σας κάνω όλους ρόμπα!
Χνιε χνιε θα δείτε τι θα πάθετε.
Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε μένα.
Έχω καραμελίτσες

Βάζουμε στην εξίσωση και έναν εκατομμυριούχο που προσφέρει για άγνωστους και ίσως ακόμα και ύποπτους λόγους 100,000€ αμοιβή για την ανεύρεση του μικρού, όπως και έναν σχεδόν καρικατουρίστικο δημοσιογράφο που μπρος στο κυνήγι της είδησης, -οποιασδήποτε είδησης- που θα προωθήσει την καριέρα του, δεν διστάζει να κάνει ρόμπα οποιονδήποτε, όπως και έναν καταδικασμένο παιδόφιλο, που κανείς δεν ξέρει αν η εμπλοκή του στην ιστορία είναι πραγματική ή όχι ή ίσως αν κρύβει κάτι μεγαλύτερο, και έχουμε ένα θρίλερ πρώτης ποιότητας.

 Η αφήγηση της ιστορίας, είναι λοιπόν σε δύο χρονικά επίπεδα, μια μπρος, με την νέα έρευνα, και μια πίσω, καθότι πρέπει να μάθουμε και το τι ακριβώς είχε γίνει.

Καθώς η νέα έρευνα συνεχίζεται, αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλά το τι θα ήθελε να δει ο ταλαιπωρημένος πατέρας, αλλά έχει βάση.
Και προχωρώντας, νέα στοιχεία έρχονται στο φως, και φωτίζουν την υπόθεση η οποία επιτέλους, μετά από 8 χρόνια φαίνεται να προχωράει από εκεί που είχε κολλήσει όταν έκλεισε. 
Το ερώτημα είναι: Θα βρεθεί κάποια άκρη? Το παιδί υπάρχει όπως πιστεύει ο πατέρας του? Είναι νεκρό και όντως εξαφανισμένο? Τι έχει συμβεί τελικά?

Πρόκειται για ένα θρίλερ μεγάλης ολκής!!! Θα μπορούσε άνετα να είναι κατασκοπικό με κάποιες παραλλαγές. Και εννοώ ότι τα εμπλεκόμενα και διαπλεκόμενα του είναι τέτοιου τύπου. Αλλά μη σας αποθαρρύνει αν δεν το χετε με τα θρίλερ κατασκοπείας. Είναι σειρά, όχι ταινία, οπότε έχεις όλο το χρόνο σε 8 επεισόδια να χωνέψεις καλά, και πράγματα, και καταστάσεις, και ονόματα, και τοποθεσίες, και φάτσες. Πράγμα που σε ένα θρίλερ είναι σημαντικότατο, γιατί ξέρεις εξ αρχής ότι η ιστορία όσο πάει θα μπλέκεται και θα μπαίνουν νέα πρόσωπα και καταστάσεις στην εξίσωση.
εε.. νουζ γουώντ αουρ ζέν ώμ μπακ. Πλιζ. εε... σιλ βου πλαί.

Και εδώ λοιπόν, αυτό γίνεται. Σε κάθε επεισόδιο από τα 8, εισάγεται και ένας νέος χαρακτήρας ή κατάσταση που πάει την υπόθεση ένα βήμα πιο πέρα. Και όλα αυτά ενώ διαρκώς μεταφέρεσαι από το ένα χρονικό επίπεδο στο άλλο. Ουσιαστικά είναι σαν να μαθαίνεις συνέχώς δύο ανεξάρτητες πλην εμπλεκόμενες υποθέσεις.
Φαίνεται μπλεγμένο? Ναι, φαίνεται, αλλά άπαξ και κάτσετε κάτω να το δείτε, θα δείτε πόσο απλό είναι. Δεν σε μπερδεύει πουθενά απολύτως, γιατί το σενάριο των  Harry και Jack Williamsείναι απλά ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΟ.
Ναι, εγώ είμαι στη ζωγραφιά! Πρώμπλεμ?
Δεν σου αφήνουν ΠΟΥΘΕΝΑ κανένα κενό, σου δίνουν το χρόνο να γνωριστείς με τους χαρακτήρες, σε αφήνουν να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα βασισμένα στις δικές σου υποψίες. Σε κάθε επεισόδιο, σου εισάγουν κάτι νέο, και για την νέα έρευνα αλλά και για την παλιά που δεν το ήξερες. Και παρόλα αυτά καταφέρνουν να μην σε μπερδεύουν ποτέ. Το νέο που εισάγεται πάντα, έχει σχέση και με την εξιστόρηση της παλιάς έρευνας, αλλά κυρίως με την πρόοδο της νέας, οπότε και δεν μένει ποτέ ξεκρέμαστο, και προάγει το θριλερικό μπλέξιμο. Αλλά σε ρυθμό που δέν σου έχει αφήσει κενά και αναρωτήσεις, καθότι είχες όλο το χρόνο να επεξεργαστείς όλα τα προηγούμενα.
Με λίγα λόγια, είναι ένα σενάριο υπόδειγμα ως προς τον τρόπο γραφής του.
Έχω Τούρκο Πατέρα, Ελληνίδα μάνα, Εβραϊκές ρίζες από την Ισπανία
Είμαι ο Tchéky Karyo. Ασαντέ.
Άλλο φοβερό ατού της σειράς, ακούει σε δύο ονόματα.
James Nesbitt, και Tchéky Karyo. Του δεύτερου, παρότι μ'αρέσει πάρα πολύ, δεν είναι και κανένας ρόλος σταθμός.
Του πρώτου όμως, σχεδόν είναι. Όλη η σειρά είναι στηριγμένη επάνω του, στις δικές του αντιδράσεις, στην δική του ψυχολογία. Και είναι -στα δύο χρονικά επίπεδα με διαφορά 8 ετών- σαν να βλέπεις δύο απόλυτα διαφορετικούς ανθρώπους, με την ίδια φάτσα. Ακόμα και το κανονικό του ύφος είναι διαφορετικό. Πράγμα καθόλου περίεργο βέβαια, για κάποιον που έχει παίξει τον Dr.Jekyll τo 2007 στην καταπληκτική σειρά του BBC.
Ο Nesbitt είναι κατ'εμέ ενας εκπληκτικός ηθοποιός, που ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχει φύγει -ακόμα- από τα σύνορα της "πατρίδας" του. (Εισαγωγικά, καθ΄ότι είναι Ιρλανδός, και αν το δει αυτό το "πατρίδα" θα με δείρει)
Αν με πει κανείς "Άγγλο" Θα τον κοιτάξω έτσι, πριν του δαγκάσω
τον καρίτζαφλα και πάει απο μόλυνση ένεκα Ιρλανδέζικου Ουίσκι.
 Φοβάμαι όμως οτι αν τον πάρουν γραμμή στο Χόλλυγουντ, θα τον αναλώσουν λόγω φάτσας σε τίποτα μαλακίες σαν αυτές τις πολύ καλές παραγωγές μεν, αλλά ρηχότατες που έχει αναλωθεί ο συμπατριώτης του Liam Neeson.
Γενικά όλες οι ερμηνείες απο όλους, και τους δεύτερους και τους τρίτους ρόλους, είναι άψογα προσεγμένες. Πολλοί πάρα πολύ καλοί ηθοποιοί έχουν μαζευτεί σε αυτήν την σειρά, τόσο ώστε ερμηνευτικά να μην βρίσκεις ψεγάδι. Το σενάριο βοηθάει όσο δεν πάει άλλο, δίνοντας επίπεδα σε ρόλους που πρέπει, και αφήνοντας άλλους επιφανειακά, επειδή δεν υπάρχει λόγος να εμβαθύνεις.
Ο Σκηνοθέτης Tom Shankland, υπογράφει εξ ολοκλήρου τη σειρά. και είναι η πρώτη που κάνει όλα τα επεισόδια ο ίδιος. Και δείχνει μια τρομερή συνέπεια, ΚΑΙ στην διδασκαλία των ηθοποιών, παρότι είχε να κάνει με τον ογκόλιθο που λέγεται James Nesbitt.
Trivia τώρα!!!
Ο James Nesbitt και ο Jason Flemyng που παίζει εδώ το ερωτικό ενδιαφέρων της Έμιλυ, της πρώην -πλέον- συζύγου του Nesbitt, έχουν και οι δύο παίξει τον ρόλο του Dr. Jekyll και Mr Hyde, στα Jekyll (2007), και  The League of Extraordinary Gentlemen (2003) αντίστοιχα.

Το αν θα επιστρέψω, άγνωστο. Μάλλον όχι! Χάρηκα για τη γνωριμία.
H σειρά γυρίστηκε κυρίως στο Huy του Βελγίου, ως Chalons De Bois της Γαλλίας. Ελάχιστες σκηνές είναι γυρισμένες σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Λονδίνο. Αιτία η φοροαπαλλακτική πολιτική του Βελγίου για ταινίες και σειρές που γυρίζονται εκεί.

Μετά το τέλος της προβολής του τελευταίου επεισοδίου, ακολούθησε η προβολή ενός teaser, με νέες εικόνες. Κατά την διάρκειά του ακούγεται η φωνή του Tchéky Karyo, να λέει τα λόγια που ήδη έχουμε ακούσει από την πρώτη σεζόν: "To να χάσεις κάποιον, μπορεί να σε τσακίσει. Αλλά το να τον ξαναβρείς, όταν έχουν γίνει τόσα πολλά, μπορεί και να είναι χειρότερο..." Και το teaser τελειώνει με την φράση "A NEW CASE" που προφανώς σημαίνει ότι ναι μεν η σειρά θα επιστρέψει, αλλά με μια μάλλον τελείως καινούρια υπόθεση. Έτσι κι αλλιώς παίρνουμε μάτι και κάτι Γερμανικούλια ή κάτι τέτοιο σε ένα πλανάκι του τιζερακίου. Οπότε το όλον της νέας υπόθεσης είναι καλό από τη μία, ένεκα ανανέωσης, αλλα κακό, γιατί πιθανότατα δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε τον James Nesbitt.
Πάρτε και το εν λόγω τίζερ δια του λόγου το αληθές.


Όσο και να ψάξω, δεν βρίσκω κανένα ουσιαστικά αποτρεπτικό ψεγάδι στη σειρά. Εάν και εφόσον σας αρέσουν τα αστυνομικού τύπου θρίλερ, μιας και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τίποτα το μεταφυσικό ή μυστήριο, δείτε το, και προετοιμαστείτε να κολλήσετε άσχημα. Σειρά 8 επεισοδίων σχεδόν ωριαίων, που σημαίνει ότι δεν τρώγεται όλο με τη μία, αλλά θα θέλεις να το φας όλο με τη μία. Δεν μπορείς να σταματήσεις, όσο δεν μπορείς να αφήσεις στο πλάι ένα καλό βιβλίο. Μελετημένο σενάριο μέχρις εσχάτων,  ερμηνείες εκπληκτικές ακόμα και από τους τρίτους ρόλους, διαρκείς ανατροπές, συνεχής εισαγωγή νέων στοιχείων που πάνε την υπόθεση και την ατμόσφαιρα σε άλλα επίπεδα. 
Όλα αυτά, plus η φανταστική παρουσία του James Nesbitt όπως και του  Tchéky Karyo, συνθέτουν ένα από τα καλύτερα θρίλερ των τελευταίων ετών, που ελπίζουμε να μας δικαιώσει και στην δεύτερη σεζόν του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου