Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Incident at Loch Ness (2004)

Σκηνοθέτης: Zak Penn
Συγγραφέας: Zak Penn
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Budget: $1,400,000
Release: 2004
Runtime: 94 mins

There's something in the Loch Ness water.

Ο Werner Herzog, ο διεθνώς γνωστός και καταξιωμένος σκηνοθέτης του Fitzcarraldo, του Nosferatu the Vampyre , και του Aguirre, the Wrath of God, αποφασίζει να κάνει ένα ντοκυμανταίρ για το τέρας του Loch Ness υπο τον τίτλο: "Enigma of Loch Ness".
Αυτό λαμβάνει χώρα όμως, κατα την διάρκεια των γυρισμάτων ενός Ντοκυμανταίρ για τον ίδιο τον Herzog και την ζωή του, υπο τον τίτλο: "Herzog in Wonderland". Οπότε παρακολουθούμε όλη την παραγωγή του Enigma, απο την οπτική γωνία του Wonderland.
Για το Enigma προσλαμβάνονται ο πολύ γνωστός στο χώρο Διευθυντής φωτογραφίας Gabriel Beristain, και ο βραβευμένος δίς με Όσκαρ ηχολήπτης Russell Williams II.
I am thee Reel MunstaR. Bee Afreed uv mee.


Ο σεναριογράφος Zak Penn, είναι παραγωγός. Παρακολουθούμε τις διαδικασίες προπαραγωγής, και με τη βοήθεια της κάμερας του Wonderland, ακόμα και μερικά στοιχεία που ο ίδιος ο Herzog αγνοούσε όσο εκτυλίσσονταν. Όπως για παράδειγμα το οτι ο Penn, εχει παραγγείλει ενα μηχανικό τέρας, για να κάνει την ταινία απο ντοκυμανταίρ, blockbuster.



Ολοι με φόρμες που γράφουν expediTItion!
Οι διαδικασίες ξεκινούν, πηγαίνουν στην Σκωτία για τα γυρίσματα, και εκεί γίνεται εμφανές οτι ο Penn, εχει σκοπό να κάνει την ταινία δικιά του, άσχετα με το τί θέλει ο Herzog. Φέρνει μεχρι και κάποια "Χειρίστρια Σόναρ" η οποία είναι προγραμματισμένη να κάνει σκηνές με Μπικίνι, εν αγνοία του Σκηνοθέτη. Η ενταση αρχίζει και κλιμακώνεται  μεταξύ των δύο αντρών, και φτάνει στο αποκωρύφωμά της κατα την διάρκεια μιας μέρας στην λίμνη, πάνω στο πλοίο της αποστολής, εξαιτίας της Nessie που προφανώς έχει άλλα σχέδια για το ντοκυμανταίρ...

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι απο την αρχή, γιατι λίγο η αναφορά στο τέρας, και λίγο το όνομα του Herzog, δέν σε προδιαθέτουν για το τί θα δείς. Η ταινία ΔΕΝ είναι ταινία τρόμου. ΜΗΝ περιμένετε να τρομάξετε. Μόνο το υπόβαθρο είναι τέτοιο λόγω θέματος. Είναι ενα Mockumentary για ένα άλλο mockumentary.
5...4...3...2..1... ΠΥΡ.
Παρ όλα αυτά, απο την αρχή, λόγω της παρέλασης απολύτως αληθινών προσώπων, η ταινία σε ξεγελάει. Προσώπων όπως ο Jeff Goldblum και ο Ricky Jay στην αρχή του έργου σε ενα πάρτι του Herzog ας πούμε. Οι συνεντεύξεις που υπάρχουν διάσπαρτες καθ όλη τη διάρκεια του έργου, επίσης βοηθούν, και δίνουν στοιχεία που αλλιως δεν θα ξέραμε, και μας αποκαλύπτουν το τι σκεφτόταν και αισθανόταν ο κάθε ένας καθ όλη τη διάρκεια.
Ήτοι το οτι απο κάποια στιγμή και πέρα, ο ένας ήθελε να πνίξει τον άλλον!
Adrian is my name, and Nessie is my game.
Βασικά περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε οτι όποιος εμφανίζεται στην ταινία, εμφανίζεται με το όνομά του και έχει κάνει όλα οσα λεει οτι έχει κάνει. Αυτό συμπεριλαμβανουμένων των Διευθυντή Φωτογραφίας και Ηχολήπτη με τα πραγματικά δύο όσκαρ του, μεχρι το μουσάτο Adrian Shine που εμφανίζεται προς την αρχή των γυρισμάτων και είναι Θαλάσσιος Βιολόγος που θεωρείται αυθεντία στο θέμα της Nessie.

Ο Zak Penn που στην ταινία κανει τον παραγωγό, είναι σεναριογράφος, υπευθυνος για τα περισσότερα εργα της Marvel ου έχουν μεταφερθεί στο σινεμα. Εδώ, ενω κάνει τον παραγωγό, ειναι στην πραγματικότητα σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.
Οταν κάποιος εχει επιζήσει σώας τα φρένας απο πολυετείς αντιπαραθέσεις
και τσακωμούς με τον Klaus Kinski, σιγά μην κωλώσει σε ενα πιστολάκι.
Παραγωγός μαζί με τον Herzog, και ενα σωρό αλλους απο τους εμφανιζόμενους στην ταινία.
Ο οποίος Herzog για μένα ήταν η ευχάριστη έκπληξη του έργου. Γιατι τον συμπάθησα.
Δέν ήξερα κάν τη φάτσα του, και τον ήξερα ως σκηνοθέτη μόνο! Σκηνοθέτη ένα σωρό έργων που πρωταγωνιστούσε αυτή η όρθια Σχιζοφρένεια, ο Κλάους Κίνσκι. Οπότε με το άκουσμα του ονόματος του Herzog, ο Κλάους Κίνσκι μου ρχόταν στο μυαλό! Τί περιμένεις μετά? Να έχεις καλή γνώμη??? Αλλα στην πραγματικότητα είδα εναν πολύ συγκροτημένο, ιδιαίτερα ήρεμο και σχεδόν καλοκάγαθο άνθρωπο.


Ως mockumentary τώρα, είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και σκηνοθετικά και σεναριακά. Είδα δυο τρία πλάνα που είχαν εμφανή cut ενω δέν θα πρεπε αλλα αυτό είναι πταίσμα.
Ακόμα και ο ένας ηθοποιός που μου φάνηκε ερμηνευτικά παράταιρος, σε κάποια στιγμή εξηγείται και γίνεται εμφανές το γιατί! Η ταινία είναι προσεγμένη!

Το θέμα είναι το εξής...
Βλέπεις και συνεντεύξεις των συντελεστών του Enigma καθ ολη τη διάρκεια, και ενώ ξερεις οτι βλέπεις ενα mockumentary ενός mockumentary, αρχίζεις και αναρωτιέσαι κάποια στιγμή μήπως το ένα απο τα δύο είναι αληθινό πρότζεκτ. Μετά σου φεύγει. Μετά ξαναναρωτιέσαι, αλλα για το έλλο απο αυτό που σκεφτόσουν πρίν! Και πάει λέγοντας.
Το έλλο θεμα τώρα είναι το άλλο εξης:
ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΤΕ. οχι με ευθέως καλαμπούρια, δέν θα πέσουν τίποτα τούρτες σε τίποτα φάτσες, ούτε θα ακουστούν ανέκδοτα, αλλα το όλο μπέρδεμα, το οτι ο παραγωγός παει να πείσει το σκηνοθέτη να τραβήξει πλάνα του ψευτοτέρατος που έφτιαξε, η ατακτος φυγή του μισου συνεργείου, επειδή ο παραγωγός δέν τους αποκαλύπτει το πώς ακριβώς παει να δουλέψει το σκηνοθέτη και τα διάφορα ευτράπελα συνθέτουν κανονικότατη κωμωδία.

Η οποία όσο πάει και χοντραίνει συνέχεια, με τις διάφορες καταστάσεις και παραδοχές στις συνεντεύξεις.


Highlight η σκηνό οπου ο Penn απειλεί τον Herzog με πιστόλι φωτοβολίδων, να τραβήξει πλάνα το κακοχυμένο τηλεκατευθυνόμενο τερατάκι που έφτιαξε!!!

Μεχρι να φτάσουμε στην τρίτη πράξη και πέσουμε στην πραγματική δράση που θα την δείτε και αυτή και έιναι πολύ ανω του ικανοποιητικού. Αλλα είπαμε... μην ξεχνάμε οτι δέν ειναι ταινία τρόμου. μετά τα γέλια μήν περιμενετε να χεστείτε πάνω σας απο το φόβο.
Σημείο άξιο αναφοράς... Οκ, ο Penn και  ο Herzog το σκέφτηκαν οι ίδιοι το όλο εγχείρημα.
Λοιπόν, θα τον φουσώσω και θα τον εχουμε για σωσίβιο.
Καποιοι ηθοποιοί, κλήθηκαν να παίξουν, και κάποιοι που εμφανίζονται ελάχιστα, δηλαδή το συνεργείο του Wonderland, κάνανε κατα βάση τη δουλειά τους. Ηταν συνεργείο σε μια ταινία. Το συνεργείο του Enigma όμως? Φαντάζεστε το οτι ενας διεθνούς φήμης Χολλυγουντιανός Διευθυντής Φωτογραφίας, και ένας δίς Οσκαρικός ηχολήπτης, σήκωσαν μια μέρα το τηλέφωνο και χρειάστηκε να απαντήσουν σε μια πρόταση να ΠΑΙΞΟΥΝ σε μια ταινία???? Priceless.

Η Kitana Baker με τα ρούχα της δουλειάς.
Στην ταινία υπάρχει μια και μοναδική γυναικεία παρουσία. Η "χειρίστρια Σόναρ" Kitana Baker, της οποίας ο επαγγελματισμός και η προσήλωση στο ρόλο, την οδήγησε να μάθει πέντε πράματα περι σόναρ, παρότι πήρε και το απαιτούμενο μπικίνι μαζί.
 Και κάνοντάς το, μάλλον εσωσε όλο τον κόσμο.
 Οι περγαμηνές της κας Baker, περιλαμβάνουν κάτι ρολάκια, αλλα κυρίως εμφανίσεις σε δημοσιεύσεις όπως το Playboy.

Τώρα, το θέμα είναι οτι σε αυτήν την ταινία, πήγε για να παίξει, οχι για να γδυθεί, οπότε αν είναι να ψάξετε να βρείτε την ταινία μόνο και μόνο για να την δείτε, το Horror Bar σας προσφέρει την υπηρεσία να σας βγάλει απο τον κόπο, και να σας δείξει το επίμαχο πλάνο εδώ και τώρα.
Δείτε το. Θα γελάσετε με τα πάντα. Μockumentaryστικά, προσωπικά το τοποθετώ ακριβώς ανάμεσα στο The poughkeepsie tapes, και στο Zelig. και απο την άποψη οτι δέν ειναι βεβαια τρόμου παρότι το θέμα σε προδιαθέτει, αλλα και απο την αποψη του οτι δέν ειναι και ακριβώς κωμωδία παρότι το βλέπεις με τα μάτια σου και γελάς.
Εσείς που διαβάζετε το ρηβιού, είστε έτσι κι αλλιως υποψιασμένοι, και δέν θα γινόταν να γίνει ρηβιού κρατώντας μυστικό το οτι η ταινία είναι Mockymentary και οχι Documentary. 
Αλλα κάντε μου τη χάρη. Βρείτε κανα γνωστό σας, κατα προτίμηση και συνομωσιολόγο, και καθήστε να το δείτε μαζί. Θα γελάτε και με την ταινία, θα γελάτε και με αυτον!
Και τραβήξτε το και σε βίντεο για να κάνετε το δικό σας Mockumentary!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου