Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Jessica Jones (2015-)

Δημιουργός: Melissa Rosenberg
Συγγραφείς: Brian Bendis, Michael Gaydos
Χώρα: ΗΠΑ
Release: 2015
Runtime: 13X55 mins

Α.Κ.Α Jessica Jones. Of the Alias fame.

Η Τζέσσικα!!! Η Τζέσσικα, είναι μια καλλίγραμος νεαρά, με περίεργο παρελθόν. Το οποίο περιλαμβάνει μια σύντομη θητεία στον Υπερηρωϊκό χώρο. Πράγμα που δεν γίνεται απόλυτα εμφανές από την αρχή στο σήριαλ. αλλά οι δημιουργοί υπολογίζουν οτι όποιος κάτσει να δει την σειρά, έχει ήδη γνώση του κόμιξ της Marvel. Δύναμή της, η... δύναμή της. Κουταλιανός. Σίδερα μασάει, σηκώνει αυτοκίνητα, πηδάει κτίρια ολάκερα και λοιπά σουπερηρωϊκά.
Πρώην Σουερηρώϊσσα λοιπόν, αλλά μετά από ένα συμβάν που της άλλαξε την ζωή, το γύρισε σε Ιδιωτικιά Ερευνήτρια. Ήτοι, Ντέτεκτιβ. (Ελληνιστί)
Έχεις ενα ευρώ ρε φίλε?
Ακρίβυνε το Τσίμ Μπίμ.
Περνάει τις μέρες της πίνοντας ως νεροφίς, και τραβώντας φωτογραφίες απατώντων συζύγων, για να εξασφαλίσει τα προς το ζειν.
Πάμε τσάρκα? Εχω και Πολίς Μπόκς.
Η Νέμεσίς της ακούει στο όνομα Κίλγκρέηβ. Είναι ένας Άγγλος τυπάκος, που έχει την δύναμη της πειθούς, τόσο, ώστε άμα σου πει να γίνεις φέτες και να αυτοτηγανιστείς σε γράσσο, θα το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
Με λίγα λόγια, αν μοιράζεστε τον ίδιο αέρα, και σου δώσει μια εντολή, το κάνεις.
Η Καλλίγραμος νεαρά μας, είχε εμπειρία απο Κίλγκρέηβ. Υπήρξε υποχείριό του για κάμποσο, μέχρι που άγνωστο -αρχικά- πώς, κατάφερε να απαλλαγεί, αλλά ζει στον τρόμο έκτοτε του να τον ξανασυναντήσει.
Αλλά έλα που ο Κίλγκρέηβ την θεωρεί το πιο φίνο γκομενάκι της πιάτσας και την επιθυμεί διακαώς!!!
Και πέραν του κομπλιμάν του να σε θεωρεί το πιο φίνο γκομενάκι κάποιος, που κυριολεκτικά μπορεί να έχει όποια θέλει, τα πράγματα είναι επικίνδυνα.
Η Τζέσσικα, με την βοήθεια της ραδιοφωνικής σελέμπριτυ φίλης της Τρίς, του νέου της φίλου Λιούκ Κέητζ (επίσης χαρισματικού με άφθαρτο δέρμα), και διαφόρων άλλων, πρέπει να βρει τρόπο να βγάλει τον Κιλγκρέηβ απο την ζωή της, και την ζωή όποιου άλλου έρχεται σε επαφή μαζί του, καθότι, αν έρθεις σε επαφή με τον Κίλγκρέηβ, μετά, μετράς πτώματα.

Τσέσσικα Τζόουνς της Μάρβελ λοιπόν. Και όπως γίνεται 9 στις 10 μεταφορές σουπερηρώων στη μικρή οθόνη, έχουμε αφήσει στην άκρη τα φανταχτερά κουστούμια και τα λοιπά που θυμόμαστε από τα μικράτα μας. Ευτυχώς από τη μία, γιατί βαρέθηκα να βλέπω ήρωες να φοράνε το σώβρακο απ έξω. Από την άλλη βέβαια, τα γυναικεία κουστούμια ήταν πάντα ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά, και τα χάσαμε επίσης αλλά ντάξ... δεν μπορείς να τα έχεις όλα.
Ενας τύπος που σε υποβάλλει και κάνεις ό,τι θέλει...
Πείτε μου τώρα οτι ΔΕΝ είναι το ΤΕΛΕΙΟ σενάριο για τσόντα!!!
Τονίζω σε αυτό το σημείο, οτι έχω απολύτως μηδενική εμπειρία από το Κόμιξ. Αγνοούσα και την ύπαρξη της Τζέσσικα. Η κριτική μας αφορά την τηλεοπτική σειρά ως τέτοια και μόνο. Οι θιασώτες θα βρουν -όπως πάντα- εκατοντάδες αναφορές στο κόμιξ, στη Μάρβελ. σε άλλους ήρωες, και πάει λέγοντας, αλλά εγώ, αν δεν διάβαζα τα διάφορα τρίβια κατα την διάρκεια της έρευνας για τη σειρά και την ηρωϊδα, θα μου πέρναγαν στο ντούκου.
Δύο είναι οι ήρωες που μας ενδιαφέρουν. Η Ηρωΐδα μας, και το αντίπαλο δέος.
Στον ρόλο της πρώτης η Krysten Ritter. Την θυμόμαστε με αγάπη ως το φίνο πρεζογκομενάκι του Mister Bitch στο Breaking Bad (όποιος δεν κατάλαβε, προφανώς δεν έχει δει το Breaking Bad). Και ενώ είχα την εντύπωση ότι θα μου απέπνεε απόλυτη μιζέρια και βαρεμάρα η παρουσία της, απεδείχθη άριστη ηθοποιός, και έβγαλε τον ρόλο με άνεση εξαιρετικότατα!!!


Όχι, δεν είμαι πια πρεζόνι. Απλά αλκοολικιά.
Η Προαγωγή είναι εμφανής.
Και το λέω αυτό, χωρίς να μου αρέσει ιδιαίτερα. Την βλέπω κάπως πλαδαρή και κουρασμένη ακόμα και όταν είναι στα καλά της, και μου τη σπάει ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ η προφορά της. Αλλά στον ρόλο αυτό, ήταν εξαιρετικότατη. Με έπεισε με τα μπούνια.
Στο ρόλο του Κίλγκρέηβ τώρα, ο απόλυτα δικός σας, το παιδί του λαού, ο άντρας που κάθε γυναίκα θέλει στο σπίτι της, ο άρχων των στενών χώρων, ο δέκατος Δόκτωρας, David Tennant
Έλα του είπαν. Θα κάνεις ενα τύπο που πάει στα γκομενάκια και τα
βάζει να κάνουν ότι θέλει. Ε, υπέγραψε. Εσείς δέν θα υπογράφατε?
Ο οποίος υποθέτω αρχικά θα τρόμαξε όταν του πρότειναν το ρόλο αν διάβασε κανα κόμιξ, καθότι ο ορίτζιναλ Κίλγκρέηβ, είχε μώβ δέρμα, και μαύρα μάτια. Αλλά ευτυχώς, το μακιγιάζ μάλλον ήταν ακριβό για τόσες σκηνές.
Στο κόμιξ απ ότι έμαθα, η κολλητή Τρίς, είναι επίσης σουπερηρώϊσσα με το όνομα Χέλκατ, αλλά εδώ δεν παίρνουμε γραμμή τίποτα τέτοιο. (Κάνει ανελλιπώς Κράβ Μαγκά όμως και δέρνει κόσμο ανετότατα). Επίσης ο Λιούκ Κέητζ με το άφθαρτο δέρμα, είναι το αίσθημα της υπόθεσης. Στα άλμπουμ ξέρουμε ότι καταλήγουν παντρεμένοι, αλλά εδώ, είναι ένα απλό αίσθημα.
Λούκ ξύπνα. Ασε τη βόμπα. Πήρες γάλα και πάνες για το παιδί?
Αυτό που επίσης ξέρουμε είναι ότι η Netflix, ποντάροντας στο σουξέ της Τζέσσικας μετά το ανάλογο σουξέ της άλλης σουπερηρωϊκής της σειράς, του Daredevil, έχει ήδη παραγγείλει για το 2016, και ξεχωριστή σειρά για τον Luke Cage, και για την Jessica, αλλά και ένα "όλα μαζί ανακατεμένα σε κουβά" που θα ονομάζεται The Defenders, όπου Τζέσσικα, Ντέαρντέβιλ και Λιούκ Κέητζ, με το όνομα Άιρον Φίστ, συμμαχούν για να προστατέψουν τον αθώο κόσμο απο το έγκλημα!!! 
Βροχή σουπερηρώων το 2016 λοιπόν από το Netflix, οι θιασώτες βγείτε έξω ως νέοι Gene Kelly, και οι υπόλοιποι, πάρτε ομπρέλλα.
H συγκεκριμένη σειρά τώρα:
Δόθηκε στην κυκλοφορία στις 20 Νοεμβρίου, όλη μαζί για streaming. Κατεβάζετε και βλέπετε δηλαδή.

Και όπως έχω ξαναγράψει για αυτήν την νέα μόδα του streaming σειρών, είναι και γυρισμένη με τέτοιο τρόπο. Δηλαδή, οι δημιουργοί, ξέρουν ότι ο κόσμος θα κατεβάσει την σειρά, και θα την δει σε ένα σαββατοκύριακο. Όπερ σημαίνει, ότι ο ρυθμός και η εξέλιξη της ιστορίας είναι ανάλογα. Είναι άλλο να πρέπει να περιμένεις μια ολόκληρη βδομάδα για να δεις την συνέχεια, και άλλο μια μέρα, ή και καμμιά ακόμα.
Που μας κάνει μια σειρά, που βλέπεται ευχάριστα αν την βάλεις κάτω και της πετάξεις τα μάτια όξω σε δυο τρεις μέρες, αλλά είναι ίσως και βαρετή αν την απλώσεις σε δυόμισι μήνες.
Τα σεναριακά κενά, για όποιον δεν έχει γνώση του κόμιξ, είναι μάλλον τεράστια, και "τύπου κόμιξ". 
Εξηγούμαι:
-Τσέσηκα, στο κόμιξ ήσουν μουνάρα, τί έπαθες?
-Ότι και εσύ που ήσουν μώβ και άσπρισες.
Σε ένα κομιξ, όταν εμφανίζεται ένας νέος χαρακτήρας, δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάλυσής του. Απλά τον δέχεσαι ως δεδομένο, άσε που πιθανά τον ξέρεις ήδη από άλμπουμ άλλου ήρωα.
Επίσης, αν αυτός ας πούμε ο τύπος ξαφνικά εξαφανιστεί από το προσκήνιο, δεν τον ψάχνεις και ιδιαίτερα. Αλλά δεν είναι το ίδιο η τηλεόραση.
Ανάλυση των χαρακτήρων δεν υπάρχει. Τους δέχεσαι ως δεδομένους, και τους αναλύεις σιγά σιγά με γνώμονα τις πράξεις τους. Οπως γίνεται και στα κόμιξ. Αλλά δεν σε πειράζει καθόλου. 
Μερικές πράξεις είναι υπερβολικές ή/και αδικαιολόγητες. Αλλά και αυτό δεν σε πειράζει.


Κόμιξ και πραγματικότητα. Απέχουν. Δε με χάλασε κιόλας.
Με λίγα λόγια, μπορώ να βρω δεκάδες "ψεγάδια" που θα ενοχλούσαν σε ταινία, ή σε σήριαλ που καλείσαι να το δείς ένα ένα κάθε βδομάδα. Όμως, με αυτό το φορμά, τα ελαττώματα ξαφνικά δεν δείχνουν και τόσο σοβαρά. Δυστυχώς όμως, κατά κάποιο τρόπο "φτηναίνουν" την σειρά. Την κάνουν σα να λέμε "Μιάς χρήσης"
Πάμε όμως σε κάτι καλό! ΠΟΛΥ καλό θα έλεγα.
Η σειρά ΕΧΕΙ ΦΙΝΑΛΕ.
Έχει σαφές και πλήρες φινάλε. Δεν έχω ιδέαν αν θα υπάρξει δεύτερος κύκλος, αλλά άπαξ και υπάρξει, ή θα έχει μια νέα ιστορία, ή θα βρούν έναν τρόπο να συνεχίσουν την υπάρχουσα. Το φινάλε όμως υπάρχει, και δεν αναγκάζεσαι να μείνεις με ένα πανηλίθιο cliffhanger περιμένοντας ένα χρόνο για να δεις την εξέλιξη της ιστορίας.
Υπολογίζω, ότι με τις νέες σειρές που έχουν παραγγείλει, ο Τζέσσικα θα είναι και πάλι στις οθόνες μας, αλλά με παρέα. Η Δεύτερη σεζόν του σόλο της, ενδεχομένως θα περιμένει, όπως περιμένει ο Κάπταιν Αμέρικα τους Αβέντζερς.
Λυπάμαι, 16 χρόνια περάσανε
δεν είμαι πια έτσι...
Στελεχάρα, δικηγοράρα,
λεσβιάρα. Τρίπτυχο επιτυχίας.
Περνάμε τους λοιπούς συμπρωταγωνιστές, επειδή δεν τους ξέρουμε. Εκτός από την Carrie-Anne Moss. Ναι, την γκόμενα του Νέωπα στο Μάτρικς
Εδώ, είναι τσακάλι μεγαλοστελεχοδικηγόρος. Χαράς ευαγγέλια για τους Milf Lovers, καθότι την βλέπω να μεγαλώνει πολύ καλά. Πλην όμως είναι και λεσβία, οπότε φάτε την προαναφερθέντες Milf Lovers. Σας έχει χεσμένους και κυνηγάει το γκομενάκι της. 
Και πάμε στο Δόκτωρα.
Ηρθα να δώ την Τσέσηκα! Αυτή μου δείξανε. Υπέγραψα. Πούντην τώρα?
Τον David Tennant σε αυτό το ρόλο τον περίμενε όλος ο σχετικός κόσμος.
Και σίγουρα έφερε ΠΟΛΛΟΥΣ θεατές στην σειρά.
Επαναλαμβάνω σε αυτό το σημείο, ότι εμπειρία από το κόμιξ δεν έχω. Δεν έχω ιδέαν αν ο Κομιξίστικος Κίλγκρέηβ είναι απόλυτα ίδιος με τον Δόκτωρα. Τον κρίνω όμως τηλεοπτικά.
Και ο ρόλος και ο Δόκτωρας μου φάνηκαν λίγοι. Πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου, το ξέρω. Αλλά δέ...
Κάτι έλειπε από τον Κίλγκρέηβ ωστε να είναι ένα πραγματικό αντίπαλο δέος. Από το να είναι σουπερκακός που τον βλέπεις και αλλάζεις όχι πεζοδρόμιο, αλλά ήπειρο.
Δεν γυάλιζε το μάτι του αρκετά ρε παιδάκι μου.
Πράγμα για το οποίο δεν ευθύνεται απόλυτα αυτός. Θεωρώ ότι ΔΕΝ δινόταν ανάλογο βάρος σε κάθε εμφάνισή του.
Call me Sharlto and give it to me. I will make it worth your while.
Αλλά και ο ίδιος, δε μου φάνηκε ότι πήρε και πολύ "στα σοβαρά" έναν ρόλο για μια σειρά που θα διανεμηθεί με streaming από το Ίντερνετ.
Που σημαίνει ότι στο δικό μου μυαλό, έρχεται μια άλλη μορφή, που τον αντιπαραθέτω πάντα με τον Tennant. Εξαιρετικοί ηθοποιοί και οι δύο, αλλά ο δεύτερος έχει επιδείξει μεγαλύτερο φάσμα ικανοτήτων παρότι τον έχουμε δει λίγες σχετικά φορές, και ΝΑΙ, το μάτι του άμα θέλει Γυαλίζει ΠΟΛΥ.
Σκεφτείτε λοιπόν στην θέση του Δόκτωρα τον Sharlto Copley.

Πολυλόγησα (πάλι) και σας έμπλεξα? Ελπίζω όχι. Έρχεται η κατακλείδα. 
Μπορεί να μην φαίνεται εξ αρχής,
αλλα έχει προσόντα!!!
Η σειρά λοιπόν, είναι μια σχετικά σκοτεινή ιστορία, τύπου Film Noir, ή έστω έτσι ελπίζει. Και το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό. Το θριλλερικό της μπλέξιμο, έχει αρχή, μέση και τέλος, δεν σε αφήνει να κρέμεσαι με ελλειπές φινάλε. Η ατμόσφαιρά της σωστή, και οι ερμηνείες άριστες, παρότι έχω πράγματι την αίσθηση ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έδωσε το 100% των δυνατοτήτων του.
Η παραγωγή καλή και οι σκηνοθεσίες αναμενόμενες, πλην επίσης πλήρεις.

Δεν έχω κάτι "κακό" να προσάψω στη σειρά, παρά τα σεναριακά κενά της, που ενδεχόμενα και να καλυφθούν στις επόμενες σειρές στις οποίες θα συμμετέχει η Τζέσσικα Τζόουνς.
Θα ήθελα όμως το ματάκι του σουπερκακού μας να γυαλίζει περισσότερο. Να σε φοβίζει ρε παιδάκι μου, να είναι πραγματικά απειλητικός. Όπως θα προτιμούσα να έβλεπα σαφέστερα και περισσότερο τα διάφορα σουπερηρωϊστικά των δυο "χαρισματικών" πρωταγωνιστών, Τζέσσικας και Λιούκ. Και δεν χρειάζοταν ούτε περίεργα εφφέ γι αυτό, ούτε παραπάνω χρήμα. Απλά σωστότερος σχεδιασμός.
Αποτέλεσμα? Μια σειρά που εξ αρχής δεν πάει για να μείνει κλασσική, (το ξέρουν και οι παραγωγοί αυτό) αλλά να σας γεμίσει υπερευχάριστα ενα σαββατοκύριακο.
Και πάνω απ όλα, να σας κάνει πελάτες και για τις επόμενες σειρές.

2 σχόλια:

  1. Δες κανένα πορνό καλλίτερα, μιας και οι ηρωίδες της Marvel ανάβουν τους λιγούρηδες...Έλεος και σε προτείνουν και στο imdb κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ'αρέσει η εμπεριστατωμένη σου ανάλυση της κριτικής. Γεγονός πάντως οτι οι ηρωίδες της Marvel ανάβουν τους λιγούρηδες αλλιώς δέν θα φόραγαν όλες τέτοια κοστουμάκια.

      Διαγραφή