Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Hidden (2015)


Directors: Matt Duffer, Ross Duffer
Writers:Matt Duffer, Ross Duffer
Stars: Alexander Skarsgård, Andrea Riseborough, Emily Alyn Lind
Country: USA
Release: 2015
Runtime: 84 min

Πόσο καιρό μπορείς να μείνεις κρυμμένος;

Ο Ray, η γυναίκα του Claire και η μικρή τους κόρη Zoe, μετράνε 301 ημέρες κρυμμένοι σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Δε ξέρουμε πως κατέληξαν εκεί. Ξέρουμε μόνο ότι μια επιδημία μετέτρεψε τους ανθρώπους σε τέρατα που ακούν στο καλλιτεχνικό όνομα ''αυτοί που αναπνεύσουν''


Ευάερο, ευήλιο, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή συζητήσιμη. 
Η υπόγα είναι σωστό παλατάκι. Έχουν τα κρεβάτια τους, τις κονσέρβες τους και έναν αρουραίο για κατοικίδιο.
Τόσο καιρό προσπάθησαν να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες και φαίνεται ότι τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά. Μέχρι και αυτοσχέδιο ήλιο με λάμπες έχουν φτιάξει για να ξεχωρίζουν την ημέρα από την νύχτα και να χτυπάνε καμιά ηλιοθεραπεία που και που.
Την καθημερινότητα τους δεν την λες και γεμάτη. Τρώνε, κοιμούνται, παίζουν πασιέντζες και ο πατέρας βαράει σκοπιά για να είναι σίγουρος ότι δε θα ρθει κανένα από τα αναπνέοντα τέρατα για βεγγέρα.
Παντοπωλείο ''Η Αφθονία''
Δε γνωρίζουν αν είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που έχουν μείνει στη γη.
Το σημαντικό είναι να καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανοί.
Η μικρή όπως είναι φυσικό δυσανασχετεί. Βαριέται τις κονσέρβες, ονειρεύεται Big Mac με έξτρα μαγιονέζα και φλερτάρει με την ιδέα να αρχίσει να σουλατσάρει έξω.
Αντί αυτού είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες  ώστε να παραμένει ασφαλής.
Παράλληλα οι γονείς ανησυχούν όλο και περισσότερο. Μπορεί να έχουν καταφέρει να επιβιώσουν αλλά για πόσο ακόμα θα παραμείνουν κρυμμένοι;
Οι κακές συνθήκες διαβίωσης επιβαρύνουν την υγεία τους και τα τρόφιμα λιγοστεύουν.
Ίσως σύντομα θα πρέπει να πάρουν την απόφαση να ανέβουν στην επιφάνεια και να αντιμετωπίσουν τα τέρατα με κίνδυνο της ζωής τους. Άραγε τι πρόκειται να βρουν εκεί;

Το Hidden είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά των Matt Duffer και  Ross Duffer ή αλλιώς Αφοί Duffer. Δεν ήξερα τίποτα για τους δυο σκηνοθέτες, όμως το ψαξα ολίγον και έμαθα ότι έχουν γράψει κάποια επεισόδια του φετινού Wayward Pines  ενώ πλέον ετοιμάζουν τη δικιά τους τηλεοπτική σειρά που αναμένεται να προβληθεί το 2016.


Το παράδοξο είναι ότι το Hidden είναι παραγωγής του 2012 και αυτό σημαίνει ότι έμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια στο ράφι.
Και λέω παράδοξο γιατί έχουμε δει μπαρούφες και μπαρούφες να βρίσκουν αμέσως διανομή και αυτήν εδώ τη ταινία δε τη λες κακή. Τη λες μέτρια προς καλή.

Ανάβω τον ήλιο βάλτε γυαλιά 
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό, οικογένεια σε καταφύγιο και απ' έξω ζόμπια. Αυτά φέρνουν στο μυαλό ενός φυσιολογικού ανθρώπου κυνηγητά, αίματα, άντερα, ξεματιάσματα και τα συναφή. Τα απαραίτητα αξεσουάρ δηλαδή για να απολαύσεις το φαγητό σου μια κρύα νύχτα του Φθινοπώρου.
Ε λοιπόν ξεχάστε ότι ξέρατε γιατί για ακόμα μια φορά τα ζόμπια είναι εντελώς διακοσμητικά!

Εγώ πότε θα γίνω μάνα; 
Η ταινία έχει ελάχιστο gore, και τη λες περισσότερο ψυχολογικό δράμα παρά τρόμου.
Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή θα έχουν ανάψει στο μυαλό σας δυο ταμπέλες. Η μια θα λέει με φωτεινά γράμματα Maggie και η άλλη Extinction. Και ναι θα έχετε απόλυτο δίκιο γιατί το Hidden κινείται στα ίδια ακριβώς πλαίσια. Είναι πλέον βέβαιο, ότι έχουμε να κάνουμε με μια νέα μόδα ταινιών που εκτυλίσσονται μεν σε σκηνικά φρίκης αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το είδος. Πόσα χτυπήματα πια να αντέξουμε και εμείς οι έρμοι χόρορ φανς;

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα κυρίως μέσα στο καταφύγιο όπου είναι κρυμμένη οικογένεια.
Οι σκηνοθέτες παίρνουν αρκετό χρόνο για να μας γνωρίσουν τους χαρακτήρες αφού είναι αρκετά σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση να δεθεί ο θεατής μαζί τους.

Μάλλον το έξω είναι χειρότερο από το μέσα 
Ως αποτέλεσμα, η δράση απουσιάζει παντελώς για τα πρώτα 40 περίπου λεπτά, αλλά η παρτίδα σώζεται από διάφορα φλας μπακ με τα οποία μαθαίνουμε, πως άρχισε η επιδημία και πως η οικογένεια κατέληξε εκεί. Με τον τρόπο αυτό η ταινία δεν γίνεται βαρετή αλλά αν υπήρχε και λίγη ένταση τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα.

Κατά το δεύτερο μέρος οι ρυθμοί ανεβαίνουν, αφού η οικογένεια αρχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο και υπάρχουν κάποιες στιγμές έντασης. Μη φανταστείτε φυσικά καμία καταιγιστική δράση, αλλά τουλάχιστον το δεύτερο μισό είναι σαφώς πιο αγωνιώδες.
Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα είναι αρκετά επιτυχημένη και η φωτογραφία σκοτεινή, ακόμα και στα εξωτερικά πλάνα ώστε να τονίζεται ακόμα περισσότερο η εικόνα καταστροφής.
Θα μου πείτε τώρα μέσα στην υπόγα εννοείται ότι θα είναι σκοτεινά και κλειστοφοβικά αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Θέλει μαγκιά για να δημιουργήσεις τις εικόνες που θα τονίσουν αυτό το συναίσθημα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι δυο σκηνοθέτες χειρίζονται πολύ έξυπνα τον φακό.

Πολύ καλές είναι και οι ερμηνείες. Ο Alexander Skarsgård είναι πειστικός στο ρόλο του στοργικού πατέρα, η Andrea Riseborough συμπληρώνει ικανοποιητικά ως δυναμική μητέρα αλλά τα παράσταση κλέβει η μικρή Emily Alyn Lind που είναι ομολογουμένως ταλεντάρα!

-Τι κοιτάμε όλοι;
- Μη μιλάς, όπου να ναι βγαίνει ο Λεβέντης
Σας άφησα το καλύτερο για το τέλος. Το Hidden διαθέτει ένα αρκετά έξυπνο σενάριο που προσφέρει και ένα πολύ καλό twist. Έτσι λοιπόν σε αντίθεση με τα Maggie και Extinction, εδώ θα δείτε κάτι διαφορετικό.
Φυσικά δε θα αποκαλύψω για να μη σας χαλάσω την έκπληξη. Θα πω μόνο ότι αξίζει τον κόπο!

Όχι βυζγιά δεν έχει.
Αλλά δε πειράζει γιατί αυτή τη φορά θα πάρει και λίγο μάτι το γυναικείο κοινό.
Κυρίες μου σας παρουσιάζω τον ο Alexander Skarsgård!
Δε βγάζει και πολλά στη ταινία αλλά και πάλι καλός είναι.






Το Hidden δεν είναι ταινία τρόμου αλλά ψυχολογικό δράμα με στοιχεία τρόμου.
Αν δε σας ενοχλεί αυτό και σας αρέσουν οι ιστορίες με ζόμπι, είναι μια καλή επιλογή για ένα χαλαρό απόγευμα. Προσεγμένο τεχνικά, με ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία, καλές ερμηνείες και σενάριο που προσφέρει εκπλήξεις.
Τώρα όσον αφορά τη μόδα των διακοσμητικών ζόμπι, αν η ταινία είναι καλή παλεύεται.
Αρκεί να μην προκαλέσει καμιά επιδημία και αρχίσουμε να βλέπουμε διακοσμητικό gore και διακοσμητικά φαντάσματα. Μακρυά από μας!

2 σχόλια: