Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Women's Day Special: 20 επικίνδυνες γυναίκες της μεγάλης οθόνης!


Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα και να μας χαιρόμαστε.

Εμείς στο Horror Bar τιμούμε τη σημερινή ημέρα με ένα σπέσιαλ αφιέρωμα.
Γι' αυτό θα σας παρουσιάσουμε 20 πολύ επικίνδυνες γυναίκες!

Οι κυρίες της λίστας δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέμε ''αδύναμο φύλο''.
Συνήθως οι κινηματογραφικοί κακοί είναι άντρες, αλλά όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν τα ηνία τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα.
Με λίγα λόγια... ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Τα κίνητρα τους μπορεί να διαφέρουν. 
Μερικές ζητούν εκδίκηση, άλλες διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα της αγάπης, άλλες από ζήλια και φυσικά υπάρχουν και αυτές που είναι απλά θεοπάλαβες!
Σίγουρα πάντως, έχουν όλες ένα κοινό: Είναι αδίστακτες και κανείς δε θα ήθελε να βρεθεί στο δρόμο τους.

Ακολουθούν οι 20 ταινίες που προτείνουμε για τη σημερινή ημέρα.
Και είναι όλες γυναικεία υπόθεση...


20. Dawn - Teeth (2007)

H Dawn είναι ηθικό κορίτσι. Συμμετέχει ενεργά στην λέσχη αγνότητας ''The Promise'' και έχει υποσχεθεί, να διαφυλάξει την παρθενίαν της έως το γάμο. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο, ειδικά όταν ο βελζεβούλ της στέλνει πειρασμούς.
Ο τελευταίος είναι ο Tobey, ένα φίνο γκομενάκι που η Dawn βλέπει και ξερογλύφεται. Τα δυο παιδιά θα καταλήξουν σε ερημική τοποθεσία, όπου ο Tobey θα γίνει επιθετικός, διότι νέος στα ντουζένια του και άντε να τον συγκρατήσεις. Έτσι θα επέλθει το μοιραίο, αλλά όχι αυτό που φαντάζεστε, καθώς η Dawn διαθέτει αιδοίο με...δόντια!
Όλο και κάπου θα έχετε ακούσει για το vagina dentata. Έναν θρύλο για την ύπαρξη γυναικών με οδοντωτά αιδοία, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να προστατεύονται από τα επιθετικά ρσενικά.
Αυτό κάνει και η Dawn, αλλά στη πορεία αφήνει τη παθητική στάση και περνάει στην επίθεση!
Όπως καταλαβαίνετε το Teeth δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα λόγω θέματος!
Βέβαια έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο στο τιτανομέγιστο Ιαπωνικό Killer Pussy (Kiseichuu: kiraa pusshii) και μάλιστα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια!!! Από την άλλη το Teeth δε θα διαθέτει πολύ αίμα και σίγουρα ο χαρακτηρισμός ''μαύρη κωμωδία'' του ταιριάζει περισσότερα, αλλά κάτι μου λέει ότι το ανδρικό κοινό θα τρομάξει αρκετά!


19. Evelyn Draper - Play Misty For Me (1971)

O Dave κατά κόσμον Clint Eastwood, είναι επιτυχημένος ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και γοητευτικός άντρας. Είναι λογικό λοιπόν να έχει θαυμάστριες και μάλιστα μια από αυτές η Evelyn, τον έχει βάλει για τα καλά στο μάτι.
Για καλή της τύχη καταφέρνει να τον ξεμοναχιάσει σε ένα μπαρ, τα πίνουν και στη συνέχεια βγάζουν τα μάτια τους. Το επόμενο πρωί ο Dave θεωρεί ότι είχε μια περιπέτεια (κατά κόσμον ξεπέτα). Εκείνη όμως δεν το βλέπει καθόλου έτσι και δεν έχει σκοπό να φύγει από τη ζωή του. 
Ήμουν ανάμεσα στο Fatal Attraction και στο Play Misty For Me για την κατηγορία ''ψυχωτική γκόμενα που αν τη γ@μήσεις τη γ@μησες'', αλλά κατέληξα στο τελευταίο, γιατί είναι πιο παλιό και αρκετά πιο ξεχασμένο. 
Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Clint Eastwood που του άνοιξε το δρόμο για μια δεύτερη μεγάλη καριέρα. Βέβαια ως πρώτη απόπειρα έχει αδυναμίες, όπως για παράδειγμα κάποιες σκηνές που τραβάνε χωρίς λόγο, αλλά ευτυχώς δεν είναι τόσες ώστε να χαλάσουν την συνολική εικόνα. Η ταινία βγάζει μια έντονη σεβεντίλα που προσωπικά γουστάρω πολύ, ενώ η Jessica Walter δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία ως παρανοϊκή - ερωτοχτυπημένη. 


18. Jennifer Hills - I Spit on Your Grave (1978)

H Jennifer είναι μια επίδοξη συγγραφέας που νοικιάζει ένα σπίτι στο δάσος για να βρει την πολυπόθητη έμπνευση. Η άφιξη της γίνεται αντιληπτή από τους μπουρτζόβλαχους της περιοχής που έχουν να δουν γυναίκα από τότε που έκλεισε το τοπικό ΚΑΠΗ. Οι μπουρτζόβλαχοι της επιτίθενται, τη βιάζουν και την αφήνουν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση να πεθάνει. Εκείνη όμως συνέρχεται και σχεδιάζει την εκδίκηση της.
Κλασσικό exploitation των 70s που έκανε μεγάλο ντόρο στην εποχή του, απαγορεύτηκε και έφαγε το πετσόκομα της αρκούδας. Από τεχνικής απόψεως υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Οι ερμηνείες είναι κάτω του μετρίου, ενώ κάποιες σκηνές είναι τόσο κακογυρισμένες που μόνο σφίξιμο στο στομάχι δε προκαλούν.
Στα θετικά η απουσία μουσικής που δίνει ρεαλισμό, ορισμένες στιγμές gore και η Camille Keaton που τριγυρνάει διαρκώς τσίτσιδη. Προτείνεται κυρίως για ιστορικούς λόγους, αφού είναι από τις πιο διάσημες ταινίες τρόμου με θέμα τη γυναικεία εκδίκηση. Βέβαια στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω, ότι υπάρχουν πολλά και αξιόλογα woman - revenge θρίλερ, από τα cult Thriller: A Cruel Picture και Ms .45 μέχρι τα πιο σύγχρονα Kill Bill και Sympathy for Lady Vengeance.
Μέσα στο έτος, αναμένεται να κυκλοφορήσει το I Spit on Your Grave: Deja Vu. Η Camille Keaton επιστρέφει στο ρόλο της Jennifer και εμείς αναρωτιόμαστε, αν θα ξαναπέσει θύμα βιασμού στα 70φεύγα της!


17. Hedra Carlson - Single White Female (1992)

H Allison είναι νέα, μόνη και ψάχνει για συγκάτοικο.
Μετά τον πρόσφατο χωρισμό της, αναζητά μια μπακούρω σαν κι αυτή, για να μοιραστούν τις δουλειές, τα έξοδα και το θάψιμο στους άντρες.
Τη βρίσκει στο πρόσωπο της γλυκιάς και καλοσυνάτης Hedra και όλα δείχνουν ότι θα τα πάνε περίφημα.
Όμως η Hedra είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή...
Το Single White Female του Barbet Schroeder, έπεισε αρκετούς θεατές, να αφήσουν για πάντα πίσω τους την ιδέα της συγκατοίκησης.
Η ταινία παρουσιάζει τη γυναικεία αντιζηλία, που στη πιο ακραία μορφή της, μπορεί να καταλήξει σε ψύχωση. Ένα πιασάρικο θέμα ειδικά για το γυναικείο κοινό, αφού οι περισσότερες έχουμε βιώσει την εμπειρία μιας ζηλιάρας ''φίλης'', τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή μας.
Ναι, σε εκείνη την στραβοκάνα κάμπια αναφέρομαι που ήθελε κάποτε να μας φάει το γκόμενο.
Στα θετικά οι ερμηνείες, ειδικά από το πρωταγωνιστικό δίδυμο Bridget Fonda και Jennifer Jason Leigh. Δεν έχω να προσάψω κάτι στο Single White Female. Είναι ένα τυπικό ψυχολογικό θρίλερ που προσφέρει ακριβώς ότι υπόσχεται. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα επιλογή σε θρίλερ, είναι το The Hand That Rocks the Cradle της ίδιας χρονιάς, με τη Rebecca De Mornay στον πρωταγωνιστικό ρόλο.



16. Mary Mason - American Mary (2012) 


H Mary σπουδάζει ιατρική και είναι γεμάτη με φιλοδοξίες και όνειρα για το μέλλον. Παράλληλα, σκέφτεται να βρει δουλεία, ώστε να καλύπτει τα έξοδα της σχολής.
Σερβιτόρα δεν μπορεί να γίνει γιατί θα γεμίσει κιρσούς, λατζέρα αποκλείεται γιατί θα καταστρέψει τα νύχια της, οπότε το μόνο που της απομένει, είναι να κάνει στριπτίζ (άτιμη κοινωνία).
Αποφασίζει να απαντήσει σε μια αγγελία ενός strip club αλλά τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, θα την οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικά και επικίνδυνα μονοπάτια.
Η Μαιρούλα είναι από της σιγανοπαπαδιές της λίστας. Αρχικά μοιάζει ευάλωτη κορασίς, αλλά όταν της γυρίζει η βίδα, του δίνει και καταλαβαίνει! Με το δίκιο της εδώ που τα λέμε...
Η ταινία των αδελφών Soska τσίμπησε αρκετά βραβεία στα φεστιβάλ και θεωρήθηκε η έκπληξη του 2012. Και όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, εκθειάστηκε από τους μισούς και θάφτηκε από τους υπόλοιπους.
Προσωπικά περίμενα περισσότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μου άρεσε.
Το σενάριο ήθελε λίγη δουλειά όπως και ο ρυθμός, που ήταν αργός σε ορισμένα σημεία.
Από την άλλη, εκτίμησα ιδιαιτέρως τη καλή αισθητική και την διάχυτη παρανοϊκή ατμόσφαιρα!



15.Cheng Lai Sheung - Wai dor lei ah yut ho (Dream home) (2010)

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Οι τεράστιες πολυκατοικίες φιλοξενούν χιλιάδες άτομα που στριμώχνονται στην κυριολεξία σαν τα ποντίκια.
Τα ενοίκια είναι υψηλά και τα μεγαλύτερα διαμερίσματα είναι αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων.
Η Cheng Li-sheung ονειρεύεται να αποκτήσει το δικό της σπίτι με θέα στη θάλασσα. Αρχικά αυτό φαίνεται ακατόρθωτο καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια, αλλά εκείνη δεν έχει σκοπό να παραδώσει εύκολα τα όπλα.
Γι' αυτό αποφασίζει, να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ώστε να πετύχει το σκοπό της.
Μια ταινία που περιλαμβάνει απολαυστικές στιγμές gore, αλλά και μηνύματα για τις κοινωνικές ανισότητες και τη μειονεκτική θέση της γυναίκας.
Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια της δολοφόνου που είναι η κεντρική ηρωίδα, ενώ τα θύματα είναι εντελώς αναλώσιμα και υπάρχουν μόνο για να τα δούμε να πεθαίνουν. Σεναριακά εντοπίσαμε αρκετές ευκολίες. Αλλά όταν βλέπεις ένα τύπο με χυμένα άντερα να ανοίγει ψιλή κουβέντα, δε κολλάς σε σεναριακές λεπτομέρειες! Η Cheng Lai Sheung κερδίζει δικαίως τον τίτλο της πιο ματαιόδοξης δολοφόνου της λίστας μας, καθώς είναι η μόνη που σκοτώνει για να αποκτήσει υλικά αγαθά!

14.  Pauline - Excision (2012) 

Δύσκολο πράγμα η εφηβεία.
Ειδικά αν είσαι διαταραγμένο άτομο εκ΄φύσεως!
Η Pauline είναι μοναχική, δεν ενδιαφέρεται για την εξωτερική της εμφάνιση και ζει σε ένα δικό της κόσμο γεμάτο φαντασιώσεις, που σχετίζονται με τη σεξουαλική της αφύπνιση και με το όνειρο της να γίνει χειρούργος.
Εξίσου προβληματικό είναι και το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Η μητέρα της είναι μια κολλημένη στρίγκλα που αντί να βοηθήσει τη κόρη της τη στέλνει για ψυχανάλυση σε παπά και ο πατέρας της είναι εντελώς άβουλος. Το μόνο άτομο που συμπαθεί η Pauline είναι η αδελφή της που είναι σοβαρά άρρωστη και πρέπει επειγόντως να χειρουργηθεί. Έτσι αποφασίζει να τη βοηθήσει...
Το Excision είναι μια πειραματική ταινία που σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους τους τρομο - φανς.
Ο σκηνοθέτης Richard Bates Jr. ρίσκαρε και δημιούργησε μια μείξη gore και μαύρης κωμωδίας που καυτηριάζει διάφορα ζητήματα όπως η θρησκεία, η οικογένεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Μπορεί αυτά τα θέματα να παρουσιάζονται με ακραίο τρόπο, δε παύουν όμως να είναι υπαρκτά και να δημιουργούν έντονους προβληματισμούς. Το cast αποτελείται από cult φυσιογνωμίες όπως οι Traci Lords, Ray Wise, John Waters και Malcolm McDowell αλλά η ταινία οφείλει πολλά στην πρωταγωνίστρια της AnnaLynne McCord που δίνει μια καταπληκτική ερμηνεία.


13. Monica Ranieri - L'uccello dalle piume di cristallo 
(The Bird with the Crystal Plumage) (1970) 


Ο Sam είναι ένας Αμερικάνος συγγραφέας που βρίσκεται προσωρινά στη Ρώμη με τη κοπέλα του. 
Ένα βράδυ γυρνώντας σπίτι του, έρχεται αντιμέτωπος με μια δολοφονική επίθεση. Αντιλαμβάνεται ότι κάποιος προσπαθεί να σκοτώσει μια γυναίκα, μέσα σε μια γκαλερί έργων τέχνης. Τελικά η αστυνομία καταφθάνει και η γυναίκα καταφέρνει να βγει ζωντανή από τα χέρια του δολοφόνου. Τις επόμενες ημέρες ο Sam ενημερώνεται απο τις αρχές, ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν Serial Killer. Σταδιακά παθιάζεται με την υπόθεση και ξεκινά τη δική του έρευνα για τον εντοπισμό του δολοφόνου. 
Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Dario Argento και πρώτο μέρος της Animal Trilogy, που συμπληρώνεται με τα Il gatto a nove code και 4 mosche di velluto grigio
Οι φίλοι του Giallo δεν χρειάζονται συστάσεις για τη ταινία, καθώς ο Argento είναι κλασσικός εκπρόσωπος του είδους. Για τους υπόλοιπους θα πω ότι πρόκειται για ένα θρίλερ μυστηρίου, με αρκετές επιρροές από τη σχολή του Hitchcock, κυρίως στο χτίσιμο του σασπένς. 
Θα ήταν σπόιλερ να αναφέρω τι έκανε η συγκεκριμένη κιουρία, αλλά για να βρίσκεται εδώ, κάποιος λόγος θα υπάρχει! 


12. Lola Stone - The Loved Ones (2009)

Οι περισσότεροι είχαμε μια συμμαθήτρια σαν τη Lola στο σχολείο. Ήταν ντροπαλή, δεν είχε πολλές παρέες αλλά ούτε και γκόμενο, γιατί περίμενε τον πρίγκηπα του παραμυθιού. Είχε ροζ τετράδια, ροζ μολύβια και σίγουρα ένα ροζ λεύκωμα κρυμμένο στην επίσης ροζ τσάντα της.
Βέβαια η Lola εκτός από ονειροπαρμένη είναι και θεότρελη! Θέλει να παίρνει πάντα αυτό που επιθυμεί και όταν δε τα καταφέρνει, γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο επόμενος στόχος της είναι ο Brent, ένας κλασσικός προβληματικός έφηβος που έχασε πρόσφατα τον πατέρα του. Όταν του ζητήσει να τη συνοδεύσει στο χορό εκείνος θα αρνηθεί, οπότε θα αποφασίσει να τον κερδίσει με τον δικό της τρόπο...
To The Loved Ones είναι ένα φιλμ που επιβάλλεται να δουν όσοι σκέφτονται να ρίξουν άμεσα χυλόπιτα! Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Sean Byrne, ο οποίος έδειξε από νωρίς ότι το κατέχει το άθλημα. Η ταινία ξεχωρίζει κυρίως για την επιτυχημένη ψυχεδελική της ατμόσφαιρα. Έντονα παστέλ χρώματα, φωτάκια, μουσικούλες και μια ερωτoχτυπημένη psycho που κοιτάει με λαγνεία ένα τύπο καρφωμένο σε μια καρέκλα. Την εικόνα συμπληρώνουν ο σαλεμένος πατέρας της και μια λοτοβομημένη γριά που ταιριάζει υπέροχα στο κάδρο.


11. Pamela Voorhees - Friday the 13th (1980)

Καλωσορίσατε στη λίμνη Crystal
Έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς για ολιγοήμερη χαλάρωση από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Έναν πόλο έλξης κυρίως για νέους ανθρώπους, που αναζητούν τη περιπέτεια μακρυά από την οικογενειακή θαλπωρή.
Εκεί, τους περιμένει το ωραίο τοπίο, το αλκοόλ, το σεξ, οι κραιπάλες και ο Jason Voorhees που είναι το σημαντικότερο κομμάτι της διασκέδασης.
Της δικής μας, όχι της δικής τους.
Λίστα με τρομακτικές γυναίκες χωρίς την Pamela Voorhees γίνεται; Φυσικά και όχι!
To franchise του Friday the 13th συγκαταλέγεται στις ένοχες απολαύσεις αφού οι ταινίες έχουν μπόλικα ελαττώματα αλλά είναι και διασκεδαστικές! Δεν νομίζω να υπάρχει τρομο - φαν που δεν  καραγούσταρε με τους φόνους ή που δεν έχει βάλει στοίχημα για τον τρόπο που θα αναστηθεί (ξανά) ο Jason.
Η πρώτη ταινία της σειράς, μας σύστησε μια από τις πιο αξιαγάπητες κινηματογραφικές μανούλες. Μια γυναίκα δυναμική που υπεραγαπά το γιόκα της και τα χει βάλει με όσους τον αδίκησαν
Δε γράφω περισσότερα, αφού σίγουρα γνωρίζετε γιατί συμπεριλάβαμε τη Pamela στη λίστα. Αν πάλι αρχίζετε τώρα την ενασχόληση σας με τις ταινίες τρόμου και δεν έχετε δει το Friday the 13th, κάντε το άμεσα γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο κλασσικά slashers 


10. Irena Dubrovna Reed - Cat People (1942)

Η Irena, μια μετανάστρια από τη Σερβία, φτάνει στη Νέα Υόρκη για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη.
Και πράγματι τα καταφέρνει, αφού πιάνει δουλειά ως σχεδιάστρια και καπάκι βρίσκει άντρα. Γνωρίζει τον μηχανικό Oliver Reed, ερωτεύονται κεραυνοβόλα και παντρεύονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Όμως ο έγγαμος βίος δεν εξελίσσεται ομαλά. Η Irena έχει επηρεαστεί από τους θρύλους της χώρας της και φοβάται ότι αν υποκύψει στις σεξουαλικές της ορμές, θα μεταμορφωθεί σε πάνθηρα!
Έτσι αποφεύγει να συνευρεθεί ερωτικά με τον άντρα της, ή αλλιώς δε του κάθεται για να το θέσω πιο κόσμια. Ο δύσμοιρος Oliver κάνει υπομονή αλλά σύντομα θα ξενοκοιτάξει. Και όταν η Irena το μάθει θα βγάλει νύχια...ίσως και κυριολεκτικά!
Κλασσικό φιλμ του Jacques Tourneur που παντρεύει στοιχεία horror και film noir. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 40 όπου ο τρόμος δεν είναι άμεσος αλλά υπονοείται και επίσης μιλάμε για ταινία χαμηλού προϋπολογισμού. Οπότε μη περιμένετε εφέ και έντονες συγκινήσεις. Σίγουρα όμως θα απολαύσετε την ατμόσφαιρα και μια εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Cat People, έγινε σημείο αναφοράς για πολλούς μεταγενέστερους δημιουργούς. Δεν θυμάμαι το remake του 1982 γιατί έχουν περάσει χρόνια από τότε που το είδα. Αλλά δεν ξέχασα ποτέ το soundtrack του!


9. Carrie White - Carrie (1976) 

H Carrie είναι μια μοναχική έφηβη που δέχεται συχνά τα πειράγματα των συμμαθητών της.
Αλλά και στο σπίτι της δεν περνάει καλύτερα γιατί η θρησκόληπτη μητέρα της την καταπιέζει συνεχώς.
Όταν ένας συμμαθητής της ο Tommy της ζητά να τον συνοδεύσει στο χορό του σχολείου, η Carrie πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να απολαύσει την ευτυχία που στερήθηκε.
Αποφασίζει να δεχτεί τη πρόσκληση και παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της, προετοιμάζεται για μια αξέχαστη βραδιά. Μόνο που τα πράγματα δε θα εξελιχθούν όπως τα περίμενε και οι συνέπειες θα είναι εφιαλτικές για όλους. Βλέπετε η Carrie εκτός από καταπιεσμένη οργή, διαθέτει και κάποιες ''ιδιαίτερες'' ικανότητες...
Και περνάμε σε μια από τις πιο γνωστές ταινίες για τον σχολικό εκφοβισμό, που εννοείται ότι υπήρχε πάντα, ασχέτως αν εμείς ανακαλύψαμε τον όρο bullying τα τελευταία χρόνια. Το φιλμ διέθετε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προεξοφλούσαν ότι θα γίνει επιτυχία και θα αντέξει στο χρόνο.
Μια αριστοτεχνική σκηνοθεσία από τον Brian De Palma, ένα καλογραμμένο σενάριο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King και δυνατές ερμηνείες από τη Sissy Spacek και τη Piper Laurie, που ήταν μάλιστα υποψήφιας για όσκαρ. Η τελική σεκάνς που γίνεται το μακελειό, έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο τρομακτικές στιγμές του κινηματογράφου.


8. Kim Bok-nam - Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (Bedevilled) (2010)

H Hae-won είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα που ζει και εργάζεται στη Σεούλ. Αλλά κάποια γεγονότα
θα ταράξουν τη ζωή της και θα αναγκαστεί να φύγει μακρυά για λίγο καιρό.
Αποφασίζει να πάει διακοπές στο νησί Moodo όπου ζούσαν οι παππούδες της και να επισκεφτεί τη παιδική της φίλη Bok-nam, που δεν έφυγε ποτέ από εκεί. Φτάνοντας όμως στο νησί, σοκάρεται από τις συνθήκες ζωής της φίλης της. Είναι η μόνη νεαρή γυναίκα της περιοχής, εργάζεται σκληρά και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από όλους. Και οταν ένας άνθρωπος πιέζεται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Μόνο που το ξέσπασμα της Bok-nam θα είναι πολύ αιματηρό...
Η Νότια Κορέα έχει παράδοση στα καλά θρίλερ. Βέβαια η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται τρόμου, γιατί το διαθέτει το αιματάκι της σε καλές ποσότητες! Εδώ έχουμε να κάνουμε με δυο γυναίκες.
Η μία έχει τον αέρα της πρωτεύουσας και η άλλη είναι εντελώς αγρίμι. Δυο φίλες που ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους και κατέληξαν να ζουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Ο Cheol-soo Jang (οκ στραμπουλάς γλώσσα με τα ονόματα), στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ασκεί μια έντονη κριτική στις κλειστές κοινωνίες και τον τρόπο ζωής των γυναικών μέσα σε αυτές.
Η Bok-nam είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα θύματος που γίνεται θύτης. Αρπάζει το δρεπάνι της και όποιον πάρει ο χάρος!

7. Marie - Haute tension (2003)

Δυο συμφοιτήτριες, η ολίγον λεσβία Marie και η ολίγον συνεσταλμένη Alexia, επισκέπτονται το σπίτι της δεύτερης στην εξοχή για να περάσουν το διήμερο με τους γονείς της και να ξεφύγουν από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.
Εκεί όμως τις περιμένει ένας ψυχοπαθής δολοφόνος που θα απαγάγει την Alexia, αφού πρώτα ξεκληρίσει όλη την οικογένεια της.
Η Marie, θα καταφέρει να γλιτώσει και θα ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να σώσει τη φίλη της από τα χέρια του παρανοϊκού φονιά.
'Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο Haute tension. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού πρόκειται για ένα από τα καλύτερα slashers όλων των εποχών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μιλήσουμε για τη Marie που είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση επιστήθιας φίλης... Όσοι έχουν δει τη ταινία γνωρίζουν τον λόγο και οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν, ότι πρόκειται για το μοναδικό μελανό σημείο της.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται τόσο στην ίδια την αποκάλυψη, όσο στις τρύπες που δημιουργούνται στο σενάριο και δε μαζεύονται με τίποτα. Βέβαια η υπόλοιπη ταινία είναι απολαυστική! Έχει πολύ αίμα, έντονο σασπένς και έναν χαρακτηριστικό Philippe Nahon που ταιριάζει γάντι στο ρόλο του δολοφόνου.

6. Julia Cotton - Hellraiser (1987) 

O Frank αγοράζει ένα πανάρχαιο κύβο - παζλ. Εν μέσω μιας ιεροτελεστίας που κάνει σπίτι του καταφέρνει να τον ανοίξει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στην άβυσσο της κόλασης.
Στο ίδιο σπίτι μετακομίζει μετά από καιρό ο αδελφός του Larry και η γυναίκα του Julia, που παρεμπιπτόντως, ήταν κάποτε και γκόμενα του Frank! Αλλά ένα τυχαίο γεγονός, θα επαναφέρει τον Frank στη ζωή, μόνο που τώρα χρειάζεται αίμα για να ξαναπάρει ανθρώπινη μορφή.
Η Julia θα τον βοηθήσει γιατί είναι ακόμα ερωτευμένη μαζί του. Η μάλλον γιατί δεν έχει ξεπεράσει το γεγονός, ότι ο Frank είναι καλύτερος πηδήκουλας από τον άντρα της...
Έψαχνα καιρό αφορμή να αναφέρω το Hellraiser, αλλά δε μου κόλλαγε σε κάποιο από τα αφιερώματα που έχουμε κάνει έως τώρα. Λογικό θα μου πείτε, αφού η ταινία του Clive Barker είναι τόσο ιδιαίτερη, που δεν συγκαταλέγεται σε κανένα υπό - είδος. Ευτυχώς υπάρχει η Julia, που κερδίζει δικαιωματικά μια θέση ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες γυναίκες του κινηματογράφου.
Εκτός από αδίστακτη, είναι και ξέκωλο της λάσπης γιατί απατάει τον άντρα της με τον αδελφό του! Είναι αδύνατον να περιγράψεις το Hellraiser μέσα σε λίγες γραμμές.
Αυθεντικό και εφιαλτικό, παρασύρει τον θεατή σε ένα δικό του κόσμο. Από τα sequels που ακολούθησαν ξεχώρισε μόνο το δεύτερο μέρος. 


5. Asami - Audition (1999)

Ας υποθέσουμε ότι έχεις χηρέψει και ψάχνεις σύντροφο για να ανοίξεις καινούριο σπιτικό.
Βάζεις αγγελία σε εφημερίδα;
Επισκέπτεσαι ανάλογης θεματολογίας ομάδες στο facebook;
Η μήπως βγαίνεις παγανιά με το κιάλι ρωτώντας γνωστούς και φίλους;
Τα πράγματα για τον Aoyama είναι πολύ πιο εύκολα. Ένας φίλος του παραγωγός ταινιών, του προτείνει να κάνουν μια μούφα οντισιόν για να βρει τη κατάλληλη νύφη.
Τελικά τη βρίσκει στο πρόσωπο της Asami και νιώθει επιτέλους ότι η τύχη του χαμογέλασε αφού την έριξε τη μικρούλα ο γερομπισμπίκης. Του χαμογέλασε πράγματι όμως;
Η Asami είναι ήρεμη δύναμη. Ντροπαλή, χαμηλοβλεπούσα και πανέρμορφη, είναι αυτό που λέμε  ''γυναίκα άλλης εποχής''. Ιδανική επιλογή για κάθε ρσενικό που κουράστηκε από τον δυναμισμό της σύγχρονης γυναίκας και αναζητά μια γλυκιά ύπαρξη που θα τον φροντίζει όπως η μαμά του. Παρεμπιπτόντως αν γνωρίζετε κανέναν τέτοιον, δείξτε του τη ταινία!
Το Audition του Takashi Miike ξεκινά σαν γλυκανάλατο ρομάτζο για να να εξελιχθεί σε απολαυστικό exploitation. Αρχικά τη θέλει την υπομονή του λόγω του αργού ρυθμού, αλλά το τελευταίο μέρος αποζημιώνει και με το παραπάνω. Η πλοκή μπερδεύει σε κάποια σημεία, αλλά αυτό είναι κάτι που περιμένεις από μια Ασιατική ταινία τρόμου και ειδικά από Ιαπωνική!


4. La Femme - À l'intérieur (Inside) (2007)

Η έγκυος Sarah, έχασε πρόσφατα τον άντρα της σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Μια νύχτα πριν γεννήσει, μια άγνωστη γυναίκα της χτυπάει την πόρτα, ζητώντας να κάνει ένα τηλεφώνημα.
Η Sarah δεν ανοίγει με τη δικαιολογία ότι ο άνδρας της κοιμάται, αλλά η μυστηριώδης φωνή της απαντά ότι ο άντρας της έχει πεθάνει...
Αυτή θα είναι η αρχή για ένα ανελέητο κυνηγητό, αφού η γυναίκα έχει σκοπό να της κλέψει το μωρό της Sarah, εξοντώνοντας όποιον βρεθεί εμπόδιο στο δρόμο της.
Από τις αγαπημένες Γαλλικές ταινίες τρόμου! Το À l'intérieur έχει άφθονο gore και περιλαμβάνει σκηνές που σου καρφώνονται στη μνήμη. Δε προτείνεται με τίποτα σε όσους δεν αντέχουν το αίμα, αφού και εμείς οι μαθημένοι, τα χρειαστήκαμε σε κάποιες φάσεις!
Δεν είναι όμως μόνο το gore που κάνει τη ταινία να ξεχωρίζει. Έχει μια ιδιαιτέρως κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και οι ερμηνείες από τις δυο πρωταγωνίστριες είναι πολύ καλές. Ειδικά από την Béatrice Dalle που υποδύεται μια γυναίκα βυθισμένη στην παράνοια και το μάτι της γυαλίζει στην κυριολεξία! Είναι η πρώτη ταινία των Alexandre Bustillo και Julien Maury. Κρίμα που η μετέπειτα πορεία τους ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

3. Carol - Repulsion (1965)

H Carol ζει με την αδελφή της Helen στο Λονδίνο και εργάζεται σε ινστιτούτο ομορφιάς. Οι δυο γυναίκες δε μοιάζουν καθόλου σαν χαρακτήρες.
H Carol είναι κλεισμένη στον εαυτό της και αποφεύγει τους άντρες, σε σημείο που φαίνεται να τους απεχθάνεται.
Σε αντίθεση η Helen είναι η τσαχπινογαργαλιάρα της υπόθεσης. Έχει δεσμό με παντρεμένο και μάλιστα ετοιμάζεται να φύγει ταξίδι μαζί του.
Η Carol θα μείνει μόνη της στο σπίτι.
Το γεγονός αυτό θα κλονίσει κι' άλλο τη ψυχική της ισορροπία και θα την οδηγήσει σε ένα βίαιο ξέσπασμα.
Το πρώτο μέρος της Apartment Trilogy του Roman Polanski είναι ένα από τα κορυφαία ψυχολογικά θρίλερ που μας έχει χαρίσει η χρυσή εποχή των 60s. Τεχνικά είναι αψεγάδιαστο. Επιτυχημένη φωτογραφία, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και ένας ήχος που συνοδεύει τόσο μοναδικά, που γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης. Η Catherine Deneuve δίνει μια υπέροχη ερμηνεία, υποδυόμενη μια ηρωίδα τόσο εύθραυστη όσο και επικίνδυνη.
Δεν πρόκειται για μια ''εύκολη'' ταινία. Αν δεν είσαι κουλτουριάρης από τη φύση σου, πρέπει να έχεις την ανάλογη διάθεση για να μπορέσεις να την εκτιμήσεις όπως της αξίζει. Γι΄αυτό πριν πατήσετε το play βεβαιωθείτε ότι έχετε τη διάθεση, είστε μόνοι και έχετε δυναμώσει στο φουλ την ένταση του ήχου.


2. Baby Jane Hudson - What Ever Happened to Baby Jane? (1962)

Τι απέγινε η Baby Jane;
Η ξανθιά μικρούλα που χόρευε, τραγούδαγε και κέρδιζε ένα σωρό φράγκα πριν καν ξεπεταχτεί από τ' αβγό; Που είναι το γλυκό πλάσμα που αφιέρωνε τραγούδια στον μπαμπά του, ενώ στην πραγματικότητα, ήταν ένα κωλόπαιδο που το έψηνε το ψάρι στα χείλη; Μεγάλωσε και έμεινε στο περιθώριο όπως έχουμε δει να συμβαίνει πολλάκις σε τέτοιες περιπτώσεις. Αντίθετα η αδελφή της, Blanche, εξελίχθηκε σε ανερχόμενη και καλοπληρωμένη σταρ του κινηματογράφου. Όμως ένα τραγικό ατύχημα αφήνει την Blanche παράλυτη. Έτσι θα αναγκαστεί να συγκατοικήσει με την Baby Jane που την ζηλεύει παθολογικά και έχει σκοπό να μετατρέψει τη ζωή της σε κόλαση.
Συνεχίζουμε με ακόμα μια κλασσική επιλογή και δυο μεγάλες ντίβες που συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο πλατό. Η εν λόγω συνεργασία δημιούργησε αρκετό θόρυβο, αφού όλοι γνώριζαν ότι ανάμεσα στη Bette Davis και την Joan Crawford, υπήρχε μίσος που αναζωπυρώνονταν με κάθε ευκαιρία. Έχουν ακουστεί διάφορες ιστορίες που μαρτυρούν ότι ο σκηνοθέτης Robert Aldrich, οπλίστηκε με περίσσεια υπομονή για να ολοκληρώσει τα γυρίσματα!
Βέβαια το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, αφού παρέδωσε ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα ψυχολογικού τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ζήλια τον δυο γυναικών παρουσιάζεται στην ακραία της μορφή και εν τέλει ο θεατής αφήνεται να αμφιταλαντεύεται για το ποιος είναι ο κακός της υπόθεσης. Απλά ιδιοφυές!


1. Annie Wilkes - Misery (1990) 

Ο Paul Sheldon είναι ένας διάσημος συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων.
Είναι και ολίγον γκαντέμης όμως γιατί κατά την διάρκεια μιας χιονοθύελλας, χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και καταλήγει σε μια χαράδρα. Βέβαια η γκαντεμιά του δε τελειώνει εδώ...
Από το σημείο θα περάσει η Annie Wilkes που αντιλαμβάνεται τον πληγωμένο άντρα και αναλαμβάνει να τον περιθάλψει στο σπίτι της.
Η Annie είναι μεγάλη θαυμάστρια του και έχει πάθος με την κεντρική ηρωίδα του, τη Misery. Όταν ο Paul συνέρχεται, πιστεύει ότι τα βάσανα του σύντομα θα τελειώσουν.
Αυτό που δεν γνωρίζει, είναι ότι στην πραγματικότητα τώρα αρχίζουν...
Φτάσαμε στη κορυφή της λίστας όπου συναντάμε την πολυαγαπημένη Annie Wilkes!
Εξάλλου αυτό είναι το όνομα που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για παρανοϊκές γυναίκες της μεγάλης οθόνης.
Η Annie είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα σχιζοφρενικής προσωπικότητας. Ζει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο με μόνη συντροφιά τα βιβλία της αλλά και τις ''ιδιαίτερες'' της αναμνήσεις!
Η βραβευμένη με Oscar Kathy Bates, δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία, ενώ πολύ καλός είναι και ο James Caan στον ρόλο του δύσμοιρου συγγραφέα. Μια από τις πιο αξιόλογες μεταφορές μυθιστορήματος του Stephen King και σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.



Και μια τιμητική αναφορά....


Nancy Fowler Archer - Attack of the 50 Foot Woman (1958)

Είδαμε παρανοϊκές γυναίκες που σκοτώνουν από χόμπι. 
Άλλες που ζητούν εκδίκηση και φτάνουν στα όρια για να πετύχουν το σκοπό τους. 
Υπάρχει όμως και μια που ξεχωρίζει, γιατί είναι δολοφόνος τεραστίων διαστάσεων! 
Γνωστό και μη εξαιρετέο b-movie των 50s που έκανε μεγάλη επιτυχία στην εποχή του και γνώρισε δύο ακόμη sequels.
H υπόθεση έχει να κάνει με την πλούσια κληρονόμο Nancy Archer και τον άπιστο σύζυγο της Harry που τσιλιμπουρδίζει με νεαρά ξανθιά. 
Η Nancy κατά τύχη τρακάρει με διαστημική μπάλα και λόγω της ραδιενέργειας(;) ψηλώνει κομμάτι παραπάνω! Ο Harry έχει πλέον σοβαρά προβλήματα. Δε πρέπει απλά να ξεφορτωθεί τη ζηλιάρα σύζυγο του αλλά να αντιμετωπίσει τη νέα βελτιωμένη και γιγαντιαία έκδοση της!  
Εννοείται ότι συγκεκριμένη ταινία τη βλέπεις για χαβαλέ. Θα απολαύσετε μερικά έξτρα προχειροφτιαγμένα εφέ, που μαρτυρούν ότι τα φράγκα έφτασαν μόνο για να ταΐσουν το συνεργείο. Περάσαμε μια χαρά λοιπόν αλλά εμένα μου έμεινε μια απορία: Πως γίνεται να χωράει ένας γίγαντας μέσα σε ένα σπίτι, όταν μόνο το χέρι του πιάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο; Και το σπίτι να γκρεμίζεται τελικά, μόνο όταν αποφασίζει να σηκωθεί όρθιος;
Μάλλον θα φταίει και πάλι η ραδιενέργεια! 


Αυτές ήταν οι 20 + 1 bonus επικίνδυνες γυναίκες!
Παρουσιάσαμε ταινίες για όλα τα γούστα ώστε να έχετε αρκετές επιλογές.

Μπορεί η γιορτή της γυναίκας να έχει χάσει το νόημα της και να έχει εξελιχθεί σε εντελώς εμπορική ημέρα, αλλά δε παύει να είναι μια ευκαιρία να το γιορτάσουμε!
Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες και ευχόμαστε να περάσετε σούπερ όπου και αν πάτε.

Αλλά και να μη βγείτε δεν έγινε και τίποτα.
Εξάλλου γιορτάζουμε κάθε μέρα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου