Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

10 Cloverfield Lane (2016)

Σκηνοθέτης: Dan Trachtenberg
Χώρα: ΗΠΑ
Budget: $ 15,000,000
Release: 2016
Runtime: 103 mins
Καταλληλότητα:
Γερμανία: 16
Αυστρία: 14
ΗΠΑ: PG-13

Ξεκινάμε, βλέποντας μια νεαρά, την Μισέλ να μαζεύει τα μπογαλάκια της. Να πηγαίνει διακοπές? Στη Μαμά της στην Γιούτα επίσκεψη? Το σκάει με τον κηπουρό? Οχι. Εγκαταλείπει τον γκόμενο, όπως καταλαβαίνουμε από τα μηνύματα που της αφήνει στο κινητό την ώρα που οδηγεί δακρυσμένη.
Και τότε τρακάρει, αναποδογυρίζει, και γίνονται όλα αιδοίον καλλιγραφία.
Ξυπνάει με πόδα μπανταρισμένο, πλην όμως και αλυσοδεμένο στον τοίχο, σε άγνωστο δωμάτιο, άδειο, με ένα στρώμα χάμου και τέρμα.
ΘΕΕ ΜΟΥ. Να έχασα το X Factor?
Πού είμαι ρε παιδιά? Τί συνέβη? Ζω? Πήδηξε ο Σουλεϊμαν την Αϊσέ? είναι τα ερωτήματα που της ξεπηδούν στο μυαλό αμέσως.
Ο Ερχομός μιας ντιβανοκασέλας με πόδια που της φέρνει φαΐ και απαιτεί η αλυσοδεμένη να τον ευχαριστήσει που της έσωσε τη ζωή, δεν βοηθά την κατάσταση.
Kοίτα μικρή. Είμαστε οι τελευταίοι άθρωπες στη γή.
Λέγε Με Αδάμ και θα σε λέω Θανάση για την αλητεία.
Μην χρονοτριβώ. μάλλον έχετε ήδη δεί το τρέιλερ.
Οι γνωριμίες θα γίνουν, και η ζωή θα κυλήσει μέσα στο υπόγειο καταφύγιο, γιατί σε ένα τέτοιο βρίσκονται. Το καταφύγιο του Ντιβανοκασέλλα, ονόματι Χάουαρντ, κατασκευασμένο λόγω της βαθυτέρας πίστης του ότι το τέλος πλησιάζει και μόνο οι προετοιμασμένοι θα επιζήσουν.
-Κάποιος κλάνει στον πάνω όροφο...
Καπακώνουμε μέσα και τον Έμμετ, άτομο υψηλού IQ, σα να λέμε τριαντάχρονος αλλά ακόμα βοηθός βουλκανιζατέρ στο χωριό του από το οποίο κολώνει να φύγει, και έχουμε ένα Τρίο Στούτζες μεγάλης Ολκής.
Ο Χάουαρντ επιμένει ότι επάνω, κάτι έχει γίνει. Δεν ξέρει ακριβώς τι, ίσως πυρηνική καταστροφή, ίσως χημική, αλλά είναι σίγουρος ότι ο αέρας είναι μολυσμένος.
Απόδειξη τα ζώα του που είναι σαν να τα γύρισαν τα μέσα έξω και κείτονται λίγα μετρα απο την είσοδο του καταφυγίου.
Η Μισέλ τα βλέπει, αλλά λίγο λίγο αρχίζει να αμφιβάλλει για την εγκυρότητα των λόγων του αρκούντως εκφοβιστικού Χάουαρντ ο οποίος επιπροσθέτως δείχνει να έχει κάμποσων ειδών βίδες, ισιες, Φίλιπς, άλεν, λασκαρισμένες κει πάνω.
Είναι τα πράγματα όπως τα λέει ο ντιβανοκασέλλας? 
Η Μισέλ ΠΡΕΠΕΙ να μάθει...

Όποιος ξέρει το Cloverfield του 2008, αντιλαμβάνεται ότι ο τίτλος αυτής της ταινίας δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίος. Η πρώτη, όπως φυσικά και αυτή, είναι της Bad Robot, της εταιρίας του J.J Abrams, ο οποίος είναι η κινητήρια δύναμη πίσω απο τις περισσότερες υπερεπιτυχίες και του σινεμά και της τηλεόρασης σήμερα, παίρνοντας θα έλεγα τα ηνία από τον Steven Spielberg και τον George Lucas. Μην περιμένετε όμως ένα Cloverfield 2. Ο ίδιος ο Άμπραμς την χαρακτήρισε ως "συγγενή εξ αίματος" του Cloverfield και όχι κάτι παραπάνω.
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας αριστερός που
νόμιζε οτι θα παραμείνει αριστερός και ως πρωθυπουργός.
Και έζησε αυτός καλά, κι εμείς γαμιόμαστε...
Η Ιστορία του σεναρίου έχει ως εξής: 
Γράφτηκε από τον Josh Campbell και τον Matt Stuecken, με τον τίτλο The Cellar.
Η Paramount το είδε και το άρπαξε, και το πάσσαρε στην εταιρία της, που είναι υπεύθυνη για τις ταινίες με μιροπροϋπολογισμό, καθότι με τρία άτομα σε ένα χώρο, θα ήταν πάμφθηνη.
Με κάποιο τρόπο, αναμίχθηκε και η Bad Robot, και ο Άμπραμς, άρχισε να βλέπει στο σενάριο μικρές όντως αλλαγές που θα το έδεναν με το όλο Cloverfieldικό σύμπαν.
Η ταινία γυρίστηκε με την σειρά των σκηνών όπως εμφανίζονται πράγμα που διευκολύνει απίστευτα τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη, και είναι εύκολο μιας και είναι ένας ο χώρος πλήν αρχής και φινάλε.
Επιτέλους, καθαρός αέρας. Μα... τί μυρίζει έτσι?
ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΑΣΕ?

ΟΛΟΙ , μα όλοι οι συμμετέχοντες και εργαζόμενοι στην ταινία, δούλεψαν με προσωρινό τίτλο ταινίας The Cellar ή Valencia, και αγνοουσαν τον πραγματικο τίτλο και την σχέση του με το CLoverfield μέχρι που είδαν την επίσημη πρώτη προβολή του Τρέιλερ, όταν η ταινία ήταν πανέτοιμη με κόπιες να στέλνονται ήδη στα σινεμά! (λέμε τώρα. Λίγη υπερβολή δεν βλάπτει, αλλά η ταινία ήταν τελειωμένη παντελώς)
Με μπάτζετ 15 εκατομμύρια δολλάρια, για τρία άτομα σε ένα χώρο με δυο μήνες γυρίσματος, προφανώς δεν είναι καμμιά indy παραγωγή αν και κάλλιστα θα μπορούσε.
Δεν θα μπορούσε όμως να κάνει πρεμιέρα σε 3,400 αίθουσες, κατά συνέπεια δεν θα έβγαζε τα κάποια 105+ εκατομμύρια που έχει βγάλει μέχρι τώρα με πρεμιέρα στις 11 Μαρτίου. 
-Εχεις ώρα?   -Παπάρια ώρα. Εσύ μήπως έχεις μέρα?
Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές. Στέκεσαι φυσικά στον κυριολεκτικά τιτανοτεράστιο John Goodman, που παρά την (ή ίσως εξαιτίας της) συμπαθητικής του φάτσας, σου βγάζει ότι πιο ανωμαλιάρικο και ψυχοπαθές σου'ρθει, αλλα όχι όπως έχουμε συνηθίσει σε ταινίες τρόμου, με υπερβολή. Δεν θα δείς τον PinHead. Αλλα ρεαλιστικότατα, και με μια πανταχού παρούσα υποβόσκουσα απειλή, σαν ροτβάϊλερ που σε κοιτάει στοργικά μεν, αλλά δεν εχεις καμμιά εμπιστοσύνη οτι δεν θα τού'ρθει ξαφνικά να σου κάνει το αριστερό μάγουλο μεζέ.
Οι τρείς πρωταγωνιστές που συγκροτούν το
πρωταγωνιστικό τετράδυμο.
Οι διαρκείς μεταπτώσεις και εναλλαγές της ταινίας και της υπόθεσης της ίδιας είναι το ατού της, μιας και ακολουθούμε ως παρατηρητές την Μισέλ, και βλέπουμε και σκεφτόμαστε ότι σκέφτεται.
Παρά τον τραγικά περιορισμένο χώρο, η ταινία δεν γίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ βαρετή.
Το όλο ψυχολογικό της θέμα βέβαια, ίσως αποτρέψει τους πιο Hard Core Horror Fans. Δεν είναι ταινία τρόμου εξάλλου, όπως δεν ήταν και η Μαμά της.
Είναι ψυχολογικό θρίλερ με Sci Fi φόντο.
Γράφω ψιλοδιθυράμβους βέβαια, και αν είστε από αυτούς που κάνουν πρώτα πρώτα μια έτσι να δουν το βαθμό, αναρωτιέστε γιατί δεν πήρε μεγαλύτερο.
Δύο λόγοι.
Ο κυριότερος είναι ότι έφαγα ξύλο από την Virginia D'Aiquiri που ήθελε να του βάλουμε παραπάνω απ όσο ήθελα εγώ.
Και ο δεύτερος το γιατί δεν θα του έβαζα τόσο μεγάλο βαθμό, όπως το σκέφτηκα ΜΟΛΙΣ είχε τελειώσει η ταινία.
Αμα ξανακλέψεις Λάκτα απο την καβάτζα πούστη
θα σε τεμαχίσω και θα σε παστώσω σε αυτό το βαρέλι.

Αισθάνθηκα ότι και σαν ρόλος και σαν Ηθοποιός ο Goodman, πέρασε λίγο ανεκμετάλλευτος.
Όχι ότι δεν φαίνεται αρκετά, ΠΩΣ να μην φανεί εξάλλου αυτός ο όγκος?
Σαν αίσθηση όμως αυτό μου έβγαλε. Δεν μπορώ να πω παραπάνω χωρίς σπόιλερ, οπότε άπαξ και την δείτε, θα χαρώ να ακούσω την γνώμη σας επ' αυτής της αίσθησης.
Αυτό βέβαια ΜΟΛΙΣ τελείωσε η ταινία.
Αλλά έχω μάθει πλέον να περιμένω μερικές μέρες να κατακάτσει η ταινία στο ιδιαιτέρως κενό κρανίο μου πριν γράψω.
Πλέον λοιπόν, μερικές μέρες μετά, η αίσθηση παραμένει, αλλά τα καλά της ταινίας έχουν βολευτεί μια χαρά στο μυαλό μου, ΠΑΝΩ στα όποια κακά.

Δείτε την. Είναι ένα θρίλερ μυστηρίου Επιστημονικής φαντασίας (ως φόντο) με κομπλέ την αγωνία του, το μυστήριό του, τις ψυχολογικές του και μη μεταπτώσεις, τις ανατροπές του, τα αναπάντεχά του, την γουαταφακιά του, τα πάντα όλα.
Λοιπόν, κάτσε εκει ακίνητη και έρχομαι με τα χέρια έτσι,
να σου πιάσω τα βυζιά οκ?
Με εξαιρετικότατες ερμηνείες, με αψογότατη σκηνοθεσία απο τον πρωτοεμφανιζόμενο Dan Trachtenberg, με αψογότατο ρυθμό.

Οι ενστάσεις μου είναι στις ανατροπες και το προβλέψιμο της υπόθεσης "απο την ανάποδη" αλλα ουτε μπορώ να επεκταθώ χωρίς σπόηλερ, αλλα ούτε και έχει σημασία αφου η ταινία μου άφησε πολύ καλή εντύπωση και αίσθηση.

Ολα τα υπόλοιπα, είναι ψείρισμα και δυΐλισις Κώνωπος.
Δείτε το άφοβα, ως blockbuster, με πίτσες και μπύρες.

EXTRA BONUS
H εξαιρετικά μικρού μήκους (7 λεπτά) ταινία του Dan Trachtenberg
"Portal: No Escape"
Όποιος ξέρει από Portal και έχει παίξει, θα καταλάβει.

3 σχόλια:

  1. Μου πήρε 2 μέρες να ολοκληρώσω την θέαση της ταινίας γιατί με έπαιρνε συνέχεια ο ύπνος. Καλό γεώμηλο, ότι πρέπει για να διατηρήσουμε τα κιλά που πήραμε το Πάσχα. Πάντως μου άρεσε η ερμηνεία του Ιωάννη Καλάνθρωπου, που τον θυμήθηκαν ξαφνικά αυτόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μάρεσε αλλα δηλώ ευθαρσώς θιασώτης του στυλακίου "Λιγα άτομα λίγοι χώροι" Παρόλα αυτά, μου φάνηκε οτι δεν τον εκμεταλλεύθηκαν αρκετά τον Καλάνθρωπο. Μου λειψε. Θα εβαλα μικρότερο βαθμό βασικά, αλλα εφαγα ξύλο απο τα λοιπά μελη της συντακτικής Ομάδος.

      Διαγραφή
  2. Ήταν πολύ καλή. Δεν με απογοήτευσε καθόλου. Ιδιαίτερα μου άρεσε που μαθαίναμε ότι μάθαινε και η πρωταγωνίστρια. Καμία παραπάνω πληροφορία για bonus εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή